Gustav Strandberg, klimatforskare och forskningsledare vid SMHI, summerar WMO:s budskap i rapporten:
”Vi måste vara beredda”
I rapporten beskriver WMO att det typiska är att El Niño bidrar till ökad global temperatur året efter den bildas, det skulle i detta fall betyda 2024.
Den globala årliga medeltemperaturen för varje enskilt år mellan 2023 och 2027 beräknas enligt WMO:s sammanfattning vara mellan 1,1°C och 1,8°C högre än genomsnittet 1850-1900 (den period som används som jämförelse, innan utsläpp av växthusgaser fanns från mänskliga och industriella aktiviteter).
I ett pressmeddelande från WMO säger WMO:s generalsekreterare professor Petteri Taalas:
”Rapporten säger inte att vi permanent kommer att ha en temperaturökning som överstiger de 1,5 grader Celsius som lagts fast i Parisavtalet. WMO larmar ändå om att vi tillfälligt kommer att spräcka 1,5-gradersnivån, med ökande frekvens.”
Professor Taalas säger också:
“El Niño väntas utvecklas de närmaste månaderna. Detta i kombination med mänskligt orsakad klimatförändring kommer pressa upp den globala temperaturen. Det kommer att ge långtgående konsekvenser för hälsa, livsmedelssäkerhet, vattentillgång och miljö. Vi måste vara förberedda.”
Viktiga diskussioner på kommande kongress
WMO:s sammanfattning ”The Global Annual to Decadal Climate Update” presenteras inför WMO:s kongress som startar den 22 maj.
Under den kommande kongressen kommer WMO att diskutera bland annat hur väder- och klimattjänster kan stärkas för att bidra till klimatanpassning. Även initiativet ”Early Warnings for All” (motsvarande “vädervarningar för alla”) för att skydda människor från extremväder kommer att diskuteras, liksom ny infrastruktur för att övervaka utsläpp av växthusgaser.
SMHI är Sveriges representant i WMO. Mer information kommer här på smhi.se om kongressen, håll utkik!