År 2023 var enligt WMO det varmaste året som någonsin uppmätts, med en global genomsnittlig temperatur på 1,45 °C (med en osäkerhetsmarginal på ± 0,12 °C) över den förindustriella baslinjen. År 2013 – 2023 är den varmaste tioårsperioden som någonsin uppmätts.
WMO:s rapport visar att:
- Rekord har uppmätts för värme i havet, höjning av havsnivån, förlust av havsis i Antarktis och minskande glaciärer
- Extremt väder försvagar den socioekonomiska utvecklingen
- Omställningen till förnybar energi inger hopp
- Kostnaden för klimatpassivitet är högre än kostnaden för klimatåtgärder
”En röd varning till världen”
I ett pressmeddelande från WMO kommenterar WMO:s generalsekreterare Celeste Saulo rapporten:
"Aldrig har vi varit så nära - om än tillfälligt - den nedre gränsen på 1,5°C i Parisavtalet om klimatförändringar. WMO-gemenskapen skickar en röd varning till världen."
WMO:s generalsekreterare säger också:
"Klimatförändringar handlar om mycket mer än lufttemperaturer. Det vi bevittnade 2023, särskilt med den oöverträffade havsvärmen, glaciärens reträtt och förlusten av havsisen i Antarktis, är anledning till särskild oro.”
En ljusglimt finns, enligt WMO:s rapport, när det gäller användningen av förnybar energi i världen. År 2023 ökade förnybar kapacitet globalt med nästan 50 % från 2022, totalt 510 gigawatt (GW) – den högsta nivån som observerats under de senaste två decennierna.
Den här veckan, vid klimatministermötet i Köpenhamn den 21-22 mars, samlas klimatledare och ministrar från hela världen för första gången sedan COP28 i Dubai för att driva på för påskyndade klimatåtgärder.