SMHI ansvarar för koordineringen av Sveriges intressen inom Group on Earth Observations (GEO). GEO driver frågor som ska öka olika typer av observationer för att få en så komplett bild av jorden som möjligt. Under GEO-veckan den 4 – 8 november hålls även ett GEO plenar- och ministermöte i Canberra, Australien, där SMHIs generaldirektör Rolf Brennerfelt deltar. Mötet ska stärka och öka takten på genomförandet av GEO:s strategiska plan.
Att förstå data
– Lika viktigt som att få tillgång till data, där öppna data är en viktig princip, är det att förstå data. Därför stödjer Sverige genomförandet av GEO:s plan och intentionen att skapa så kallade kunskapshubbar som ska bidra till ännu bättre beslutsunderlag. Tillgång till data och kunskap är också viktigt för att nå de globala hållbarhetsmålen, säger Rolf Brennerfelt.
Exempel på kunskabshubb testas
Ett exempel på en kunskapshubb är Climate Science Basis, en webbtjänst med klimatindikatorer för dåtid och framtid som SMHI utvecklar. Utvecklingen av tjänsten finansieras av FNs gröna klimatfond som främjar klimatarbete i utvecklingsländer. Data ska visas som kartor och grafer samt kunna laddas ner för olika utsläppsscenarier, modeller och tidsperioder. Systemet genererar automatiska rapporter för valbara områden över hela världen. Webbtjänsten testas vid användarmöten under hösten i St Lucia, Kongo (DRC), Kap Verde och Kambodja. Användarna får då utföra praktiska övningar för att kunna använda klimatdata i sina ansökningar till Gröna klimatfonden.
SMHI utvecklar även en kunskapsbas till webbtjänsten och vägledning för olika typer av användare, till exempel nationella aktörer eller internationella konsulter.
Europeiskt regionalt initiativ
I samband med GEO-veckan hålls även flera sido-events.
– Här tilldrar sig bland annat de arrangemang som anordnas av EuroGEO stort intresse, berättar Stefan Nilsson, SMHI, koordinator för GEO i Sverige och som också deltar i Canberra-mötet.
EuroGEO är Europas regionala initiativ inom GEO, som drivs av Generaldirektoratet för forskning och teknisk utveckling. Europas jordobservationsprogram Copernicus bidrar på betydelsefullt sätt, särskilt på satellitområdet och då inte bara till EuoroGEO utan till hela GEO.