Just nu pågår World Water Week i Stockholm, där Phil Graham, senior expert inom SMHIs affärsverksamhet, är med i den vetenskapliga kommittén. I år deltar även SMHIs forskningsavdelning för att positionera SMHI inom internationell hydrologi. Fokus för SMHIs medverkan är att dela med sig av erfarenheter från internationella samarbetsprojekt och att demonstrera den nyligen lanserade webbtjänsten Hypeweb.
– Det är fantastiskt att se hur bra arbetet på SMHI stöder de globala utmaningarna i vattensektorn, säger Lorna Little, projektledare och vetenskapskommunikatör för hydrologisk forskning på SMHI.
Stor erfarenhet av globala projekt
SMHI har sedan många år arbetat med hydrologiska projekt i utvecklingsländer tillsammans med sina systerorganisationer, bland annat i Afrika. Under Världsvattenveckan delar SMHIs experter med sig av erfarenheter från arbetet.
På konferensens första dag öppnade Berit Arheimer, chef för SMHIs hydrologiska forskning, SMHIs arrangemang på Världsvattenveckan genom att beskriva hur SMHI arbetar med att ta fram hydrologiska prognoser och klimattjänster. Jafet Andersson, vetenskaplig ledare vid SMHIs hydrologiska forskningsenhet, beskrev samarbetet mellan SMHI och västafrikanska länders varningstjänster.
Visioner, uthållighet och utbildning
Därefter ledde Lorna Little en interaktiv diskussion kring utmaningar och möjligheter med internationell samverkan, samt hur informations- och kommunikationsteknologi (ICT) kan bidra till hållbar utveckling. Konferenspubliken engagerades med hjälp av mentometrar, och SMHIs samarbetspartner från Niger, Sydafrika och Indien blev intervjuade på scenen.
Målet med den interaktiva diskussionen var dels att öka kunskapen om ICT för kapacitetsutveckling och dels att visa upp hur framgångsrikt SMHI har arbetat i flera projekt.
- Diskussionen visade tydligt hur viktigt det är med långsiktiga visioner, mycket tid, sociala medier och utbildning av nästa generation av experter för att bättre utnyttja klimattjänster och vattenprognoser runt om i världen, säger Berit Arheimer.
Under söndagen ledde Phil Graham samtidigt ett heldags- seminarium om ”Equity in Climate Change Adaptation” (rättvis klimatanpassning). Seminariet fokuserade på att identifiera vad som är avgörande faktorer som begränsar eller förbättrar anpassning och minskar sårbarheten.