SMHI inför nya varningsgränser för höga flöden i vattendrag. Införandet är en del av SMHIs övergång till konsekvensbaserade vädervarningar 2021 och sker i god tid innan vårfloden.
– Varningsgränserna ändras för att tydligare kunna kopplas till konsekvenser orsakade av höga flöden, säger Lena Eriksson Bram, ansvarig för SMHIs hydrologiska produkter.
– De nya varningsgränserna är viktiga att känna till för alla som följer och påverkas av SMHIs varningar för höga flöden. Om man till exempel bor eller vistas vid vattendrag, eller driver en verksamhet kan eventuella rutiner behöva anpassas.
Ny ”lägstanivå” för utfärdande av varning
Varning för höga flöden utfärdas när det finns risk för större vattenmängder än normalt i ett vattendrag. De nya varningsgränserna för höga flöden innebär att lägsta nivån för att utfärda varningen höjs.
– SMHI ska utfärda varningar vid ovanligt höga flöden. Dagens varningsgränser innebär att SMHI utfärdar varningar för flöden som inträffar i snitt vartannat år, vilket är relativt vanligt och därmed sällan medför allvarliga konsekvenser, säger Lena.
– En högre lägstanivå innebär att SMHI kommer att utfärda varningar för höga flöden mer sällan, men varningarna blir också mer relevanta eftersom varningsgränserna är tydligt kopplade till konsekvenser.
Under perioden februari - april 2021 kommer varning för höga flöden fortsätta utfärdas som klass 1-, 2- eller 3-varning. I samband med införandet av konsekvensbaserade vädervarningar kommer såväl varningar för höga flöden som andra vädervarningar att istället få etiketten gul, orange eller röd. Röd blir då den allvarligaste varningsnivån. Mer information om de förnyade vädervarningarna kommer att finnas på smhi.se.
Ny översvämningsvarning kompletterar
I samband med att SMHI går över till ett konsekvensbaserat vädervarningssystem 2021 införs även en ny varning för översvämningar. Översvämningsvarningen kommer att utfärdas när vattennivån i vattendragen är så hög att den riskerar att påverka omgivningen, till exempel byggnader, järnvägar eller jordbruksområden, och blir därmed ett komplement till varning för höga flöden.