SMHI är med och uppmärksammar internationell flytvästkampanj

Årligen omkommer ett trettiotal människor i samband med fritidsbåtsolyckor i Sverige. I genomsnitt saknar hela 85 procent flytväst när de hittas.

SMHI uppmärksammar den internationella flytvästkampanjen Wear It som startar den 21 maj.

Ett barn iklädd flytväst ligger på en brygga och tittar ner i vattnet

Falla i vattnet utan flytväst

Den som oväntat och ofrivilligt faller i vattnet befinner sig i en farlig situation. Det plötsliga, oväntade fallet är en helt annan sak än att frivilligt hoppa i sjön i samband med bad och lek. Vattnet i havet och våra sjöar är nästan alltid farligt kallt. Den omedelbara köld-chocken som inträffar då man plötsligt hamnar i vattnet leder till häftig andhämtning, hyperventilering. Med lite otur kan det leda till våldsamma kallsupar som i sin tur kan leda till drunkning. Bästa 
skyddet mot hyperventileringen är bra klädsel och en flytväst enligt Svenska Livräddningssällskapet

– Nu på våren är det extra viktigt med flytväst eftersom vattnet är kallt även om luften är varm. När du blir kall klarar du inte att simma särskilt långt och det blir svårare att ta sig upp i båten igen, säger Daniel Andersson, SMHIs representant i Sjösäkerhetsrådet och själv aktiv båtmänniska.

SMHI medverkar i Sjösäkerhetsrådet

SMHI har sedan 2012 ingått i Sjösäkerhetsrådet som är ett samarbetsorgan mellan myndigheter och organisationer med anknytning till det svenska fritidsbåtslivet.

– Alla inom rådet är experter inom sitt område och vi bidrar med våra expertkunskaper om vädret. Vi kan också bistå med statistik och till exempel väderobservationer i samband med olycksfallsutredningar. Specialistkunskaperna som Sjösäkerhetsrådets medlemmar har och vårt samarbete kan på sikt minska antalet olyckor säger Daniel Andersson.

SMHI skräddarsyr vädertjänster för kunder med olika behov. SMHIs  larmar via sms eller e-post för alla väder-och vattenparametrar. 

SMHIs båtvädertjänster för allmänheten är:

– Tack vare den feedback vi får från Sjösäkerhetsrådet och fritidsbåts-organisationer kan vi fortsätta att utveckla våra tjänster, så att de blir så bra som möjligt för användarna. 

Viktigt att följa väderleksprognoserna

Det är tydligt att vädret påverkar båtlivet. Det är viktigt att följa väderleks-prognoserna. Se till att du har koll innan du ger dig ut och uppdatera dig ofta om väderläget.

beskriver risker och varningar för olika väderlägen på land och till sjöss. Även i Hav- och kustvädret ingår varningar och utförliga prognoser. På smhi.se kan man följa väderutvecklingen. Sjörapporten från SMHI kan du även lyssna på i Sveriges Radio P1.

Segelbåt på väg mot oväder

Flytväst en billig livförsäkring

I Sverige mister ca 20 personer livet årligen till följd av drunkning i samband med fritidsbåtsolyckor. I genomsnitt är 80 procent av drunkningsoffren män över 50 år och hela 85 procent saknar flytväst när de hittas enligt Svenska Livräddningssällskapet

Hälften skulle sannolikt ha överlevt

Analyser av drunkningsolyckor genomförda av Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet visar att hälften av de som omkommit i fritidsbåtsolyckor förmodligen hade överlevt om de använt flytväst.

Ytterligare några hade överlevt om de hade haft möjlighet att larma då de flöt i vattnet. Förvara därför mobilen i ett vattentätt fodral eller en tät plastpåse, så att du själv kan larma om du hamnar i vattnet.

Användning av flytväst i samband med aktiviteter på och vid vatten är sannolikt en billig livförsäkring och den enklaste och bästa åtgärden för att sänka antalet drunknade i samband med fritidsbåtsolyckor.