Premiär för SMHI-podden: ”Ger ett utrymme till klimatforskarna”

Idag släpps det första avsnittet av SMHI-podden, en podd för dig som är intresserad av väder, vatten och klimat. Den första serien avsnitt heter Klimatforskarna. Det blir samtal där SMHIs forskare och experter pratar om klimatförändringen, vad vi vet om den och vad vi kan göra åt situationen.

Vi hör ofta Greta Thunberg säga att man ska lyssna på forskarna, och här på SMHI har vi en stor del av Sveriges klimatforskare. I podden kommer de att ges utrymme för att berätta om sin forskning, säger Berit Arheimer, professor i hydrologi på SMHI.

Serien Klimatforskarna kommer att fokusera på flera delar av SMHIs klimatforskning och klimatexpertis. Under hösten planeras poddavsnitt att släppas varje onsdag. Det kommer exempelvis att handla om klimatförändringarnas påverkan på hydrologi, hav, extrema väderhändelser, molnbildning och den snabba förändringen i arktiska områden samt vad vi kan göra åt situationen.

I serien Klimatforskarna gästas varje avsnitt av två forskare eller experter från SMHI. De kommer att berätta om sina expertområden under ledning av Olivia Larsson som är klimatvetare och kommunikatör.

Poddinspelning hösten 2022
Olivia Larsson i inspelningsstudion tillsammans med Gustav Strandberg, klimatforskare, och Erik Kjellström, professor i klimatologi.

Introduktion om klimatsystemet

Det allra första avsnittet som finns att lyssna på idag ger en introduktion till klimatsystemet. Erik Kjellström som är professor i klimatologi och Gustav Strandberg som är klimatforskare på SMHI medverkar.

I serien berättar vi om hur klimatsystemet fungerar och hur vi med hjälp av klimatmodeller gör beräkningar av framtida klimat. Vi berättar också om hur det framtida klimatet kan se ut och vilka konsekvenser förändringarna kan få, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.

Podden ger utrymme för fördjupning

Förhoppningen är att avsnittsserien om klimat ska följas av minst ett poddprojekt per år framöver, inom fler områden som SMHI är verksamma inom.

Starten av SMHI-podden är ett naturligt steg eftersom vi vet att många människor, inte minst unga, lyssnar på poddar. Ljud är också ett bra komplement till det skrivna ordet, säger Eva-Lena Jonsson, kommunikationschef, SMHI, och fortsätter:
Syftet med vår podd är att sprida kunskap om väder, vatten och klimat, men också ge möjlighet till fördjupning. Podden är till sin natur en kanal där resonemang och samtal får ta plats, det ger våra forskare och experter utrymme att förklara även komplexa skeenden.