Nu blir texten större på smhi.se

Nu gör vi texten på smhi.se skarpare och större. Vi byter till ett nytt typsnitt i brödtext. Med skarpare typsnitt och större text blir webbplatsen mer tillgänglig och läsbarheten ökar på både stora och små skärmar.

– Allt fler besöker smhi.se med mobilen. Det har vi sett i webbstatistiken under flera år och vi jobbar metodiskt med att förenkla användningen av webbplatsen på små skärmar. Att justera textstorlek och typsnitt för bättre läsbarhet i mobilen ligger i tiden, berättar Henrik Perfect, webbkommunikatör. 

– Förändringen gör också att webbplatsens tillgänglighet och läsbarheten på större skärmar blir bättre, fortsätter Henrik.

Nytt typsnitt med bättre skärpa

Det nya typsnittet heter Noto Sans och är utvecklat av Google. Till utseendet liknar det typsnittet som vi använt tidigare på smhi.se. Noto Sans ger skarpa texter på desktop- och mobilskärmar.

Dessutom ger den bättre kontroll över hur text ser ut hos användarna oavsett vilken webbläsare eller vilket operativsystem de använder. Det är stora fördelar jämfört med det tidigare typsnittet.

Större text och bredare webbplats

Förutom att byta typsnitt ökar vi även storleken på brödtexten. Det ger en avsevärd skillnad på mobilskärmar. På en vanlig skärm blir skillnaden också tydlig. Den större texten tar mer plats både på bredden och höjden och gör sidorna bredare och längre.

– Brödtexten kommer även i fortsättningen ha en maximal radlängd på 80 tecken. Det är bra för läsbarheten på skärm. Med större textstorlek blir brödtexten också bredare. Rubriker, menyer och andra texter justeras också och blir större. För att behålla formen blir därför även webbplatsen bredare som helhet, förklarar Henrik.

Anpassa texten så att den passar dig

I de flesta moderna webbläsare kan du själv ändra storleken på webbplatsens text. Du hittar funktionen för detta i webbläsarens meny.

Det enklaste sättet är att hålla ner Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. Om du inte har en mus med mushjul använder du istället plus- och minustangenten på tangentbordet.

Om du använder en Mac håller du ner Command-tangenten istället för Ctrl.