Copernicus klimattjänst – Copernicus Climate Change Service (C3S) – publicerar varje månad en rapport om global temperatur, havsis och hydrologiska parametrar. För juli ingår även ytvattentemperatur i havet.
Årets julimånad var enligt C3S 0,72°C varmare än genomsnittet för juli 1991-2020, och 0,33°C varmare än föregående varmaste julimånad, som inföll 2019. Juli 2023 beräknas ha varit 1,5°C varmare än genomsnittet 1850-1900.
Copernicus klimattjänst rapporterar också om värmeböljor i många regioner under juli, däribland södra Europa. Medeltemperaturer över det normala uppmättes i flera sydamerikanska länder och runt en stor del av Antarktis.
Mycket varmt i havet
Den globala ytvattentemperatur i havet fortsatte stiga och nådde rekordnivåer, efter en lång period med ovanligt höga temperaturer sedan april 2023. För månaden som helhet var ytvattentemperatur i havet 0,51°C högre än 1991-2020. Marina värmeböljor utvecklades söder om Grönland och i Labradorhavet, i Karibien och i Medelhavet. El Niño fortsatte utvecklas i östra Stilla havet.
Lite havsis
När det gäller havsisen globalt under juli lyfter Copernicus i sin rapport att isutbredningen i Antarktis i år har varit den minsta för julimånader sedan satellitmätningar startade. I Arktis var isutbredningen något under genomsnittet, men väl över rekordminimum från juli 2020.
Juli 2023 var mer nederbördsrik än genomsnittet I större delen av norra Europa, och i ett område från Svarta havet och Ukraina till nordvästra Ryssland. Runt Medelhavet var det istället torrare än genomsnittet – de största underskotten var i Italien och sydöstra Europa.
”Fruktansvärda konsekvenser”
Samantha Burgess, biträdande direktör för Copernicus Climate Change Service (C3S) säger i ett pressmeddelande från Copernicus: "Vi såg globala lufttemperaturer och globala havstemperaturer på rekordnivåer i juli. Dessa rekord har fruktansvärda konsekvenser för både människor och för planeten som allt oftare exponeras för allt mer intensiva extrema händelser.”
Hon säger vidare:
”Den globala medeltemperaturen steg tillfällig över 1.5°C över förindustriell nivå. Även om det är tillfälligt visar det behovet av ambitiösa ansträngningar för att minska de globala utsläppen av växthusgaser, vilka är den största drivkraften bakom rekorden.”