Efter flera års arbete står en plattform klar som ger möjlighet till cirkulerat vatten, det vill säga att återanvända renat avloppsvatten istället för att släppa ut det renade vattnet till havet. Det innebär att vattnet renas i flera olika steg efter den reguljära reningen i reningsverken.
Siktet inställt på dricksvattenkvalitet
Reningsverken finns i Simrishamn, Kivik och Sankt Olof. Lösningarna ser olika ut och sker med olika tekniker i de tre verken, bland annat beroende på hur de är uppbyggda. Gemensamt är att filtrera bort mikroföroreningar som annars finns kvar såsom bakterier, virus och läkemedelsrester.
Kommunen och VA-bolaget arbetar med siktet inställt på att återvinna ända fram till dricksvattenkvalitet. Mer kortsiktiga mål är att använda renat avloppsvatten till toaletter, pooler, spolbilar och, när lagstiftning medger, till bevattning. Kommunen söker löpande tillstånd för fler användningsområden. Ett direkt resultat är också miljövinster då ökad rening minimerar utsläpp av miljöskadliga ämnen till havet.
Vattenkiosk levererar återvunnet vatten
I Kivik kommer en så kallad vattenkiosk att öppnas där cirkulerat vatten används för första gången. I en mindre byggnad kan registrerade användare tanka vatten genom att kroka på slangar på uttagsventiler. Vattnet till vattenkiosken pumpas via ledningar från en särskild bassäng i reningsverket.
Det återvunna avloppsvattnet i Kivik har mycket hög kvalitet och ansvariga uppskattar att det är ett av världens bästa cirkulerade vatten.