Måndagens läge syns tydligt på iskartan från den 10 januari, där det i Bottenviken bara syns ett mycket litet ännu isfritt område till havs i höjd med Skellefteå. Annars ligger isen tät ända ner till Örnsköldsvik.
Under dagen var det svaga vindar och rejält kallt, 15–20 minusgrader till havs i Bottenviken, så det lilla öppna området kan mycket väl ha slutits efter att kartan publicerats vid lunchtid.
Det varade i så fall inte länge, redan till kvällen ökade vinden och natten mot den 11 januari rev en sydlig kuling upp ett betydligt större hål i den ännu relativt tunna isen i centrala Bottenviken.
Stark kyla gav snabb start
Två veckors tvåsiffrig kyla i månadsskiftet november-december rivstartade isvintern. I Bottenviken växte nyisen en bra bit ut till havs, och invid kusten var den fasta isen 10–20 cm tjock.
Kring Lucia bröt dock friska sydostvindar upp nyisen och tryckte ihop den mot fastisen i nordost. Det medföljande mildvädret stannade tillfälligt av både istillväxten och vattenavkylningen.
Kylan åter före jul
Från den 20 december var kylan tillbaka, den spridda drivisen i norra Bottenviken ersattes med nyfrusen is och ytvattentemperaturen började åter sjunka där det ännu var isfritt. Det var ändå inte förrän med Trettonhelgens svaga vindar och riktigt stark kyla som istäcket avancerade ut och började täcka den centrala delen av Bottenviken.
Ett decennium sen sist
Det kyliga 1980-talet
Isbrytningsresurserna togs flitigt i anspråk under axelvaddarnas och pastellfärgernas decennium. Vintrarna 1981, 1982, 1985, 1986, 1987 och 1989 hade alla en helt istäckt Bottenvik före den 10 januari. Under 90-talet var Bottenviken i stort sett helt istäckt till den 10 januari 1994, 1996 och 1999.
Bleka utsikter den närmaste tiden
Den heltäckande isen på Bottenviken denna januarimånad ser som sagt inte ut att bli långvarig. Prognosen för de kommande två veckorna säger friska vindar, dämpad kyla och lågtryck från Atlanten. Längre fram så återstår det ännu att se om Bottenviken åter blir helt istäckt innan våren gör sitt intåg.