Klimatförändringarna pågår och klimatet påverkar skogen. Skogsbruket behöver anpassas både till den klimatförändring vi redan upplever idag, och till den förändring av klimatet som sker i framtiden.
SMHI genomför gratis grundkurser och fortsättningskurser om hur du kan anpassa din skog. Anmälan till det första kurstillfället under våren, den 7 mars, är öppen och du kan välja om du vill delta digitalt eller på plats på SMHI i Norrköping. Du anmäler dig genom att klicka på anmälningslänken till höger.
Vad kommer du lära dig?
- Hur världen påverkas av utsläpp och hur det hänger samman med klimatförändringar här i Sverige.
- Sveriges klimat idag och i framtiden. Till exempel hur ett varmare klimatleder till en längre växtsäsong och därmed till en ökad skogstillväxt men också längre perioder med brandrisk och torka.
- Kunskap om hur klimatet varit i Sverige det senaste 100 åren. Till exempel har stormarna blivit fler och kraftigare?
- Vad klimatanpassning handlar om och varför det är nödvändigt.
- Konkreta exempel på vilka effekter klimatförändringar har på skog och en introduktion till metoder för anpassning.
- Du får efter dagen tillgång till kursmaterialet med anpassad klimatinformation.
För vem?
Denna utbildning riktar sig till dig vill förstå vad vad klimatförändringar i Sverige innebär och hur man kan arbeta med att anpassa sin fastighet eller en verksamhet till det. I det här kursen fokuserar vi på de klimatförändringar som är extra viktiga att förstå om man arbetar med eller äger skog.
Du som går kursen är till exempel:
- Skogsägare, och det spelar ingen roll om du bor på din fastighet eller inte.
- Anställd på skogsbolag och jobbar till exempel som rådgivare, med skogskötesel, verksamhetsutveckling, ledning, hållbarhet eller naturvård. Eller regelbundet kommer i kontakt med frågor där du kan ha nytta av ökad kunskap om klimat.
- Yrkesverksam inom skogsbruket, till exempel som rådgivare, skogsentreprenör eller i annan roll.
Kostnad
SMHI utbildar verksamma inom skogsbruket med stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Utbildningen är därmed kostnadsfri för alla deltagare.