”Är det kört?” – elever frågar SMHIs professor om klimatet

”Hur har Rysslands invasion i Ukraina påverkat klimatet?”, ”Hur ser Sverige ut om 50 år?”, och ”Är det kört?”, det var några av de frågor som elever på Ebersteinska gymnasiet ställde när de fick besök av Erik Kjellström, professor i klimatologi.

Elever från Ebersteinska gymnasiet under en fysiklektion.
Under en fysiklektion fick eleverna på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping besök av SMHI-podden.

Vilka frågor och funderingar om framtiden har egentligen Sveriges unga, som kommer att leva i ett förändrat klimat? Det ville SMHI-podden ta reda på när man besökte en fysiklektion med natur- och teknikelever på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping.

Det var kul att vara ute i klassen, de hade många bra frågor. Särskilt det här med framtidsperspektivet, man förstår ju att det är många som undrar och oroar sig för hur det kan komma att bli, säger Erik Kjellström.

Brett frågespann

I klassrummet ställde eleverna dels frågor om vad som väntar i ett förändrat klimat, som hur havsnivåerna kommer att stiga och om framtidens extremväder. Erik Kjellström fick också besvara frågor om hur olika kriser, som pandemin och Rysslands invasion i Ukraina har påverkat klimatet.

Erik Kjellström (professor i klimatologi på SMHI) och Nour Mardini (gymnasieelev)
Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, tillsammans med eleven Nour Mardini som var intresserad av att veta mer om jordbruket i ett framtida klimat.

”Är det kört?”

Den sista frågan som ställdes av en elev var rak och tydlig, och kanske vad många egentligen funderar på: ”Är det kört?”

Ja, ibland undrar man ju, men nej det är klar att det inte är kört. Det finns saker vi kan göra - och som vi behöver göra. Ju varmare det blir, desto mer påverkade blir vi av olika effekter. Därför blir varje tiondels grad som vi kan minska ned den globala uppvärmningen viktig, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi.

Finns som poddavsnitt

Frågor och svar spelades in och finns att lyssna på i SMHI-podden. Du kan lyssna på avsnittet i din poddapp eller via länken: 12. Klimatforskarna svarar: ”Är det kört?”

Det var intressant att få reda på vad eleverna funderade på, och jag hoppas de känner att de fick mer kunskap om klimatet, säger Olivia Larsson som producerar poddsäsongen.