2020 blir med stor sannolikhet det varmaste uppmätta året hittills i Sverige

Inte ens en ovanligt kall avslutning av december kan hindra Sverigemedeltemperaturen för 2020 att bli den hittills högsta. Om vädret under julen och mellandagarna fortsätter ungefär som prognosen för de närmaste 10 dygnen så blir årsmedeltemperaturen omkring 7,5°C. Det är cirka 0,5°C högre än den tidigare högsta årsmedeltemperaturen som uppmätts.

Året 2020 går nu mot sitt slut och blir med största sannolikhet det varmaste året som uppmätts i Sverige sedan 1860-talet då SMHIs temperaturmätningar startade. Det hittills varmaste året är 2014, då årsmedeltemperaturen för Sverige var 6,9 °C.

– Långsiktigt förväntar vi oss fler varma temperaturrekord till följd av den globala uppvärmningen men exakt i vilken omfattning detta sker mellan olika år varierar, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI. Under 2020 ser vi att Sverige är en liten del i ett stort område över Arktis, Europa och Ryssland med mycket stora temperaturöverskott.

Januari och november sticker ut

– Om vi tittar månad för månad så är det i synnerhet januari och november 2020 som sticker ut. I januari noterades höga månadsmedeltemperatur vid många stationer. November hade många högsta noteringar för både månadsmedeltemperatur och dygnsmedeltemperatur, säger Erik Engström, klimatolog på SMHI.

Under året har det varit få tillfällen med ordentliga kalluftsutbrott, vilket också bidrar till den höga årsmedeltemperaturen. Det har varit mycket sparsamt med nya köldrekord, men i juli uppmättes en ny lägsta juli-temperatur för den långa mätserien i Karlstad, då det blott var +2,0°. 

En period med många enskilt mycket höga dagstemperaturer inträffade första veckan i november.

– Det har varit få tillfällen med ovanligt kallt väder och på månadsbasis är det bara maj och juli som haft ett Sverigemedelvärde omkring eller något under långtidsmedelvärdet för perioden 1961-1990. Även detta bidrar till den höga årsmedeltemperaturen, enligt Erik Kjellström.

Bland årstiderna hade vintern (december 2019 till februari 2020) en ny högsta Sverigemedeltemperatur. Övriga årstider var inte de varmaste som uppmätts, men ändå över långtidsmedelvärdet för perioden  1961-1990.

De delar av landet där årsmedeltemperaturen har störst överskott jämfört med perioden 1961-1990 är Svealand och upp längs Norrlandskusten.

Avvikelsekarta  temperatur 1 jan - 15 dec 2020
Kartan visar hur mycket medeltemperaturen för perioden 1 januari till 15 december 2020 avviker (i °C) från periodens normala medeltemperatur (medelvärdet 1961-1990). Förstora Bild

I vilka delar av landet kan vi förvänta oss en ny högsta årsmedeltemperatur?

SMHIs aktuella väderprognos fram till julafton pekar på i huvudsak varmare väder jämfört med medel för perioden 1961-1990.

– Även om vi, till skillnad från vad prognosen visar, antar att temperaturen från och med i dag och fram till nyårsafton i medeltal kommer att ligga på samma nivå som den lägsta uppmätta månadsmedeltemperaturen för december, kan vi ändå förvänta oss en ny högsta  årsmedeltemperatur för södra Sverige, säger Erik Engström. 

I mellersta Sverige blir det en ny högsta årsmedeltemperatur om medeltemperaturen resten av månaden är normal eller högre än medlet för perioden 1961-1990.

Längst i norr och i fjällkedjan är det mer osäkert. Där lär många av de hittills högsta temperaturnoteringarna från främst 1938 stå sig även i år.