Varför blir det så kallt i Nordamerika men milt här?

Vi har fått några frågor om hur det kan komma sig att det är så kallt i Nordamerika men milt hos oss. Klimatologen svarar så här:

En bild som visar aktuell (4 januari 2018) temperaturavvikelse från normalperioden 1979-2000. Där framgår att det just nu är kallt över de östra delarna av Nordamerika och samtidigt varmt över de västra samt över Ryssland inklusive det vanligen så kalla Sibirien.

En enkel förklaring är att det just nu är en period där den allmänna cirkulationen i atmosfären är sådan att kall luft strömmar ner från Arktis över just den östra delen av USA och Kanada, samtidigt har vi en för årstiden varm luftström in över Västeuropa osv.

Global temperaturkarta från 4 januari

Vad kan nu detta bero på? Det finns vissa samband mellan El Niño/La Niña och hur atmosfären i genomsnitt rör sig över områdena runt Stilla Havet inklusive Nordamerika.

Vi har skrivit om detta i Kunskapsbanken

Just nu råder La Niña (kall episod) och detta ger under vintern en viss övervikt för kallt väder över delar av Nordamerika, se figur via länken ovan. Men som vi skriver stora avvikelser kan förekomma för enskilda La Nina.