Vad betyder SMHIs vädersymboler?

Det finns många olika vädersymboler på SMHIs väderkartor. Vad de betyder och när de används kan du se nedan.

Symboler som innehåller en sol finns även i en variant med måne som används när solen är under horisonten. Månen har alltid formen av en kommande månskära oavsett vilken som är månens aktuella fas.

Klart

Klart

Det är molnfritt eller bara några obetydliga molntussar. Det innebär soligt väder på dagen och stjärnklart på natten.


 

Lätt molnighet

Lätt molnighet

En stor del av himlen kan vara täckt av molnslöjor, men de är i så fall så pass tunna att de inte skymmer solen nämnvärt. På natten kan man se åtminstone de ljusaste stjärnorna genom molnslöjorna. Om det är fråga om tjockare moln så täcker de högst en fjärdedel av himlen.

Halvklart

Halvklart

Omkring halva himlen är täckt, men det kan vara mer än så om molnen är tunna. På sommarhalvåret varierar molnigheten en hel del och solen skyms till och ifrån. Då handlar det ofta om stackmoln och det kan beskrivas som växlande molnighet.

Molnigt

Molnigt

Det är mycket moln på himlen, men solen kan skymta fram i någon glugg. Symbolen kan innebära att stackmolnen håller på att växa till under dagen och det kan leda till någon regnskur så småningom. Symbolen förekommer ibland även när ett molntäcke lättar eller när molnigheten ökar.

Mycket moln

Mycket moln

Himlen är heltäckt, men lite sol kan ändå släppas igenom.
 

Mulet

Mulet

Himlen är helt täckt med tjocka moln och ofta är himlen helt grå. Det kan möjligen komma någon droppe regn eller på vintern någon snöflinga.

 

Dimma

Dimma

Dimsymbolen visar när det är dålig sikt, under 1000 meter, och det kan vara i samband med både mulna och klara vädersituationer. I det senare fallet handlar det om dimbankar. Dimsymbolen förekommer enbart när det är uppehåll.

Lätt regnskur

Lätt regnskur

Mycket moln och lätt regn, med lätt nederbörd menas regnmängder på 0,5 mm eller mindre på en timme.  Vanligen beskriver symbolen skurar och på sommarhalvåret innebär det bymoln som bildats ur stackmoln, som växt och tornat upp sig. Symbolen kan också beskriva ett förlopp med sol följt av regn eller regn som följs av sol.

Regnskur

Regnskur

Mycket moln och regn eller regnskurar. Symbolen avser måttlig nederbörd och med det menas regnmängder på 0,5-4 mm på en timme.  Vanligen beskriver symbolen skurar under sommarhalvåret och det innebär bymoln som bildats ur stackmoln, som växt och tornat upp sig. Symbolen kan också beskriva ett förlopp med sol följt av regn eller regn som följs av sol.

Kraftig regnskur

Kraftig regnskur

Mycket moln och regn eller regnskurar, med kraftig nederbörd menas regnmängder på mer än 4 mm på en timme.  Vanligen beskriver symbolen skurar under sommarhalvåret och det innebär bymoln som bildats ur stackmoln, som växt och tornat upp sig. Åska kan då även förekomma. Symbolen kan också beskriva ett förlopp med sol följt av regn eller regn som följs av sol.

Åskskur

Åskskur

Mycket moln och regnskurar med stor risk för åska. I samband med åska är ofta regnskurarna kraftiga och det kan förekomma hagel. Symbolen beskriver också ett förlopp med sol följt av åskregn eller åskregn som följs av sol.

Lätt by av regn och snö

Lätt by av regn och snö

Mycket moln och byar av regn eller snö blandat, med lätt nederbörd menas mängder i smält form på 0,5 mm eller mindre på en timme.  Symbolen beskriver också ett förlopp med sol följt av snöblandat regn eller snöblandat regn som följs av sol.

By av regn och snö

By av regn och snö

Mycket moln och byar av regn eller snö blandat. Symbolen avser måttlig nederbörd och med det menas mängder i smält form på 0,5-4 mm på en timme. Symbolen beskriver också ett förlopp med sol följt av snöblandat regn eller snöblandat regn som slutar och följs av sol.

Kraftig by av regn och snö

Kraftig by av regn och snö

Mycket moln och byar av regn eller snö blandat, med kraftig nederbörd menas mängder i smält form på mer än 4 mm på en timme. Symbolen beskriver också ett förlopp med sol följt av snöblandat regn eller snöblandat regn som slutar och följs av sol.

Lätt snöby

Lätt snöby

Mycket moln och snöbyar eller tidvis snöfall, med lätt nederbörd menas mängder i smält form på 0,5 mm eller mindre på en timme.  Symbolen beskriver också ett förlopp med sol följt av snöfall eller snöfall som slutar och följs av sol.

Snöby

Snöby

Mycket moln och snöbyar eller tidvis snöfall. Symbolen avser måttlig nederbörd och med det menas mängder i smält form på 0,5-4 mm på en timme. Symbolen beskriver också ett förlopp med sol följt av snöfall eller snöfall som slutar och följs av sol.

Kraftig snöby

Kraftig snöby

Mycket moln och snöbyar, med kraftig nederbörd menas mängder i smält form på mer än 4 mm på en timme.  Symbolen beskriver också ett förlopp med sol följt av snöfall eller snöfall som slutar och följs av sol.

Lätt regn

Lätt regn

Mulet och lätt regn eller lätta regnskurar. Symbolen avser lätt nederbörd och med det menas regnmängder på 0,5 mm eller mindre på en timme. 

Regn

Regn

Mulet och regn eller regnskurar. Symbolen avser måttlig nederbörd och med det menas regnmängder på 0,5-4 mm på en timme. 

Kraftigt regn

Kraftigt regn

Mulet och regn eller regnskurar, med kraftig nederbörd menas regnmängder på mer än 4 mm på en timme.  På sommaren kan det i samband med kraftigt regn även vara risk för åska.

 

Åska

Åska

Himlen är helt täckt av moln och det kommer regn eller skurar med stor risk för åska. I samband med åska är regnskurarna ofta kraftiga och det kan förekomma hagel.


 

Lätt snöblandat regn

Lätt snöblandat regn

Himlen är helt täckt av moln och det kommer regn eller snö blandat, ihållande eller med avbrott. Symbolen avser lätt nederbörd och med det menas mängder i smält form på 0,5 mm eller mindre på en timme.

Snöblandat regn

Snöblandat regn

Himlen är helt täckt av moln och det kommer regn eller snö blandat, ihållande eller med avbrott. Symbolen avser måttlig nederbörd och med det menas mängder i smält form på 0,5-4 mm på en timme.

Kraftigt snöblandat regn

Kraftigt snöblandat regn

Himlen är helt täckt av moln och det kommer regn eller snö blandat, ihållande eller med avbrott. Med kraftig nederbörd menas mängder i smält form på mer än 4 mm på en timme.

 

Lätt snöfall

Lätt snöfall

Himlen är helt täckt av moln och det kommer snö. Snöfallet kan vara ihållande eller med avbrott, med lätt nederbörd menas mängder i smält form på 0,5 mm eller mindre på en timme. Det motsvarar mindre än 1 cm snö.

Snöfall

Snöfall

Himlen är helt täckt av moln och det kommer snö. Snöfallet kan vara ihållande eller med avbrott. Symbolen avser måttlig nederbörd och med det menas mängder i smält form som motsvarar 0,5-4 mm på en timme. En generell tumregel är att varje mm motsvarar 1 cm snö, men det kan vara mer än så om det är riktigt kallt.

Ymnigt snöfall

Ymnigt snöfall

Himlen är helt täckt av moln och det kommer snö. Snöfallet kan vara ihållande eller med avbrott.  Symbolen avser ymnigt snöfall och med det menas mängder som i smält form motsvarar mer än 4 mm på en timme.  En generell tumregel är att varje mm motsvarar 1 cm snö, men det kan vara mer än så om det är riktigt kallt.