Europa
Lufttrycksfördelningen över Europa medförde att det över Brittiska öarna och Skandinavien rådde en västlig till sydvästlig luftström som var kraftigare än normalt.
I synnerhet i början av månaden passerade lågtryck på löpande band över Norska havet. Ett av dessa lågtryck (som lånat lite energi från den tropiska cyklonen Kirk) medförde orkanbyar på 35 m/s i Thorshavn på Färöarna den 4.
I bergsområden exponerade för västvind föll stora nederbördsmängder. Samnanger på norska Västlandet kom upp i 601 mm totalt under månaden.
Spanien drabbades av kraftigt regn och översvämningar i slutet av månaden. Flera stationer fick över 200 mm på ett dygn den 28, och ett tiotal dödsoffer krävdes.
Regnovädret över Spanien syns i slutet av EUMETSATs satellitanimation över det europeiska septembervädret.
Nordamerika
I västra USA rådde stora temperaturkontraster under september. Närmast kusten var det kyligare än normalt, medan det på många håll i de inre delarna var en av de varmaste och torraste septembermånader som noterats.
I slutet av månaden föll mycket stora regnmängder över Texas och angränsande stater i samband med ett vädersystem som lånat fuktighet och energi från den tropiska cyklonen Norman nära Californiahalvön.
Atlanten
Endast två tropiska cykloner bildades på Atlanten under september, vilket är mindre än normalt. Sammanlagt var dock fyra tropiska cykloner aktiva under någon del av september, om man även räknar in de som bildades i slutet av augusti.
Alldeles i början av månaden svängde Kirk upp mot Nordatlanten och upplöstes.
Någon vecka senare rörde sig Leslie på en västligare bana och nådde upp mot Newfoundland innan den upplöstes.
Michael var den kraftigaste tropiska cyklonen under september, och nådde kategori 3 på Saffir-Simpsonskalan den 6. Den var dock hela tiden långt ute till havs.
Månadens verkliga långkörare var Nadine, som efter att ha bildats den 11 september rörde sig i cirklar söder om Azorerna, och som vid månadsskiftet fortfarande var aktiv (mer om detta i oktobervädret).
Västra Stilla havet/Ostasien
På västra Stilla havet var tre tropiska cykloner aktiva under september. Två av dessa (Sanba och Jelawat) nådde kategori 5 på Saffir-Simpsonskalan.
Sanba bildades öster om Filippinerna och rörde sig upp mot Sydkorea i mitten av månaden. När Sanba under sin färd passerade ögrupper i sydligaste Japan förekom dygnsmängder över 400 mm vid ett par stationer. I Sydkorea fick Jeju 374 mm på 24 timmar den 16.
Någon vecka senare tog den tropiska cyklonen Jelawat en något ostligare bana upp mot centrala Japan. Den största dygnsmängden i samband med Jelawat rapporterades från Nakasuji på Okinawa med 573 mm den 28. Lyckligtvis blev antalet dödsoffer begränsat trots styrkan hos den tropiska cyklonen.
Södra Asien
I både Indien och Pakistan förekom mycket kraftiga monsunregn med omfattande översvämningar.
I Indien var det främst den ostliga delstaten Assam som drabbades. Där fick den mycket nederbördsrika stationen Cherrapunji drygt 3 300 mm regn under månaden.
I Pakistan var provinsen Sindh svårast drabbad. Där fick exempelvis Jacobabad 481 mm under månaden (varav 305 mm under ett dygn den 10). Det ska jämföras med stationens normala nederbörd i september som är endast 11 mm.
Sydamerika
Större delen av Sydamerika hade en varm eller mycket varm vårmånad under september.
Någon El Niño med varmt havsvatten utanför Sydamerikas västkust har dock ännu inte utvecklats i någon större utsträckning.
Arktis
I mitten av september nådde isutbredningen i Arktis sin hittills lägsta nivå med 3,41 miljoner km². Det tidigare bottenrekordet var 4,17 miljoner km² från år 2007.
Antarktis
Till skillnad från i Arktis var september kallare än normalt på Antarktis. På det inre av Antarktis sjönk temperaturen till -84,2° i Vostok den 16, vilket är en av de lägsta temperaturena där på senare år.
Isutbredningen utanför Antarktis uppvisade motsatt tendens till den i Arktis och låg på en rekordhög nivå.
Månadens högsta och lägsta temperaturer samt största nederbörd under 24 timmar
Europa
- 39,9° den 24 Aliano, Italien
- -17,6° den 13 Capanna Margherita, Italien (4 600 möh)
- -8,7° den 24 Grotli, Norge (lägsta temperatur för stationer under 1 000 möh)
- 227 mm den 28 Alpandeire, Spanien
Asien
- 47,0° den 11 Sulaibiya, Kuwait
- -15,2° den 28 Ilirnej, Sibirien
- 573 mm den 28 Nakasuji, Japan
Arktis
- 16,9° den 22 Prins Christian Sund, Grönland
- -44,3° den 30 Geosummit, Grönland (3 300 möh)
- -14,8° den 24 Alert, Kanada och den 28 Nord, Grönland (lägsta temperaturer för stationer under 1 000 möh)
Nordamerika
- 48,3° den 8 och 9 Death Valley, Kalifornien
- -11,1° den 30 Puntilla Lake, Alaska
- 274 mm den 29 Grapeland och Etoile, Texas
Sydamerika
- 43,1° den 14 Villamontes, Bolivia
- -8,3° den 1 La Paz, Bolivia Peru (4 400 möh)
- 210 mm den 19 Santa Cruz, Bolivia
Antarktis
- 9,0° den 30 Base Marambio
- -84,2° den 16 Vostok (3 500 möh)
Afrika
- 45,6° den 4 In-Salah, Algeriet
- -7,1° den 2 Barkly East, Sydafrika
- 226 mm den 6 Margate, Sydafrika
Australien/Oceanien
- 41,9° den 23 Curtin och den 25 Fitzroy, Australien
- -9,0° den 2 Cooma, Australien
- 232 mm den 10 Munda, Salomonöarna
Källor:
Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens webbsidor samt från det ordinarie globala observationsutbytet.