Europa
Lufttryckfördelningen med ett högtryck över Azorerna varifrån en högtrycksrygg sträckte sig in över Syd- och Mellaneuropa gjorde att lågtryck kunde svepa in över Nordeuropa samtidigt som varmluften dominerade i sydost.
På Brittiska öarna och i delar av norra Skandinavien var temperaturerna något under de normala även i juli. Lågtrycksbetonat väder gjorde att England och Wales i mitten av månaden i genomsnitt hade fått lika mycket nederbörd som vanligtvis faller under en hel julimånad. Som tur var kom dock inget regn under OS-invigningen i London den 27.
Åska och kraftigt regn drabbade flera länder i Europa. I Schweiz föll hagel som lokalt var lika stora som golfbollar den 1. Flera stationer i Sverige slog den 7-8 sina dygnsnederbördsrekord, då regnmängder på över 100 mm uppmättes i både Småland och Dalarna. Vid samma tid kom stora mängder i Finland och exempelvis fick Karvia 96 mm den 8. Den 14 bildades virvelstormar i norra samt västra Polen varvid en person omkom.
Ett nästan stillaliggande lågtryck gav mycket stora regnmängder i södra Ryssland den 6-7, som på flera platser motsvarade ca tre månaders nederbörd. Ovädret medförde de värsta översvämningarna på åtminstone 70 år i området Krasnodar och mer än 170 personer omkom.
I östra Europa var månaden upp till 6 grader varmare än normalt. Delar av södra Ryssland hade en ovanligt lång värmebölja som kulminerade omkring den 17 då flera städer uppmätte temperaturer på 34-42°.
Den 19-20 juli utvecklades ett djupt lågtryck sydväst om Island. Enligt en analys sjönk lufttrycket till 966 hPa och det är ett av de lägsta som någonsin har noterats för norra Atlanten en julimånad. Island slog sitt mer än hundra år gamla rekord gällande lägsta lufttryck för juli på kvällen den 22 när man på Västmannaöarna uppmätte 972.8 hPa vid en manuell station och en automatstation registrerade 972,4 hPa. Det tidigare lägsta värdet var 974,1 hPa i Stykkishólmur den 18 juli 1901. Sedan 1820-talet har lufttryck på 975 hPa eller lägre i juli bara noterats tre gånger på Island.
Nordamerika
Östra och centrala USA upplevde periodvis hetta även under juli. Månadens temperaturöverskott var som högst strax över 4 grader i en zon sydväst om Michigansjön. Washington D.C. noterade den 7 sin näst högsta temperatur någonsin: 40,6°. Stadens högsta uppmätta temperatur är 41,1° från den 20 juli 1930 och 6 augusti 1918. Den 11 hade Death Valley 53,3° och sedan mätningarna började där 1911 har det bara hänt 20 gånger att termometern nått samma temperatur eller högre, senast var den 18 juli 2009.
Det ihållande varma vädret har medfört torra marker i stora delar av USA. När det har kommit nederbörd har det oftast varit i form av skurar som endast mildrat torkan lokalt. Den 24 juli led omkring 64% av USA av måttlig torka eller värre. Enligt ett index kallat Palmer Drought Severity Index med data som sträcker sig bakåt till 1895, hade torkan åren 1934, 1939 och 1954 större utsträckning sett till ytan. I stora delar av centrala USA liknar årets torka den som området hade sommaren 1988.
Flera häftiga åskoväder uppstod i USA under månaden och berörde bl a sydöstra Texas den 9-14 samt ett område från Ohio till södra New England den 25-26. I Kanada medförde ett lågtryck den 15-16 dygnsnederbörd på upp omkring 100 mm i delar av Alberta.
Tre tropiska orkaner bildades på östra Stilla havet under månaden: Daniel, Emilia och Fabio. Ingen av dem nådde land. Däremot var det inga tropiska cykloner på Atlanten.
Arktis
Förhållandevis mycket varm luft tog sig tidvis upp över inlandsisen på Grönland. På Summit som ligger på toppen av inlandsisen nådde temperaturen över 0° fyra dagar i rad den 11-14, vilket är mycket ovanligt. Eftermiddagen den 11 uppmättes hela 2,2 grader vid Summit och i det lilla samhället Kangerlussuaq, som ligger ca 25 km från inlandsisens fot, gjorde smältvatten att en bro spolades bort. Den 16-17 slet sig ett isberg som var dubbelt så stort som Manhattan loss från Petermannglaciären på norra Grönland
En normal sommar smälter snö och is på omkring 50% av Grönlandsisens yta. Den 8 juli låg siffran på 40% och den 12 hade det vuxit till så mycket som 97%. En så utbredd avsmältning har aldrig tidigare observerats i modern tid. Isborrskärnor tyder dock på att en liknande issmältning skedde på toppen av inlandsisen år 1889.
Isutbredningen i Polarhavet var fortsatt låg under juli och under några få dagar i början av månaden var isutbredningen den minsta som någonsin har noterats för den tiden på året. Under andra halvan av juli fanns i Barents hav och Karahavet öppet vatten så långt norrut som under en vanlig septembermånad då sommarsäsongen slutar.
Asien
Det var varmare än normalt i större delen av Asien, men i Iran var temperaturen på flera håll något under den normala.
I Kuwait steg temperaturen över 50° vid flera tillfällen. Det sista dygnet i månaden var det varmaste och åtskilliga stationer i Kuwait och angränsande delar av Iran hade 51-54°. Varmast var det i Sulaibiya utanför Kuwait City som hade 53,6°. Det är en av de högsta uppmätta temperaturerna i världen på senare år. En annan station i Kuwait, Failaka, slog med sina 51,8° världsrekordet för den högsta uppmätta temperaturen på en ö.
Nordöstra Indien drabbades i början av månaden av översvämningar efter monsunregn. I staten Assam var det de värsta översvämningarna sedan 1998. Mer än 120 personer omkom och Kaziranga National Park förstördes. Monsunen har annars fram till slutet av juli i genomsnitt gett mindre nederbörd än normalt.
Den 11-14 drabbades sydvästra Japan och framför allt norra delen av ön Kyushu av skyfall och översvämningar som gjorde att mer än 25 personer omkom. I Aso Otohime noterades nästan 508 mm den 12 och sammanlagt den 11-14 fick stationen nästan 817 mm, vilket motsvarar 143% av normalmängden för juli månad. Översvämningar inträffade även bl a i den gamla huvudstaden Kyoto.
Kina fick i genomsnitt mer nederbörd än normalt för juli och flera regnoväder orsakade översvämningar i bl a nordöstra och sydvästra Kina. Den 21-22 drabbades delar av nordöstra Kina av kraftigt regn och 11 stationer i Peking slog sina rekord. I distriktet Fangshan i Peking noterades 460 mm den 21 och regnet var det värsta i staden sedan mätningarna började 1951.
Nordkorea drabbades också av kraftigt regn och översvämningar under andra halvan av månaden. Den 29-30 kom stora regnmängder bl a i provinsen Pyongan i västra delen av landet och en station där fick under 24 timmar 442 mm.
Fyra tropiska cykloner bildades på västra Stilla havet i juli. Tropiska stormen Khanun gick in över Sydkorea den 18 och orsakade översvämningar. Vicente nådde orkanstyrka och gav kraftigt regn på Filipinerna innan den anlände till sydöstra Kina den 23. Saola nådde också orkanstyrka och medförde översvämningar och starka vindar på Filipinerna den 29-31 samt gav stora mängder nederbörd på norra Taiwan under månadens sista dygn. Både Saola och den tropiska stormen Damrey, som hade en nordligare bana, var vid månadsskiftet på väg mot Kinas kust.
Sydamerika
Uruguay, Paraguay, nordöstra Argentina och ett mindre område i södra Chile hade lägre temperaturer än normalt. Det var däremot 2-3 grader varmare än normalt i nordvästra Chile och nordvästra Venezuela samt 2-5 grader i östra Brasilien.
Ett kalluftsområde medförde låga temperaturer i Chile i början av månaden och minst 15 personer omkom. Nattetid den 6-7 sjönk temperaturen till nära 5 grader under den normala och t ex uppmättes -2,1° i huvudstaden Santiago.
Afrika
Högtrycksryggen över Sydeuropa medförde en mer ostlig luftström söder därom och den 17 strömmade het ökenluft ut över Afrikas västkust och Kanarieöarna. I Marrakech i Marocko nådde temperaturen nästan 50° och på Kanarieöarna hade två stationer upp mot 44°. Stoft från Saharaöknen transpoterades med vinden till södra Florida omkring den 19.
Kallfronter medförde kallt och regnigt väder i Sydafrika omkring den 6-7 samt 13-15 och i en del bergstrakter föll snö. Vid det senare tillfället blockerades flera större motorvägar av snö.
Australien/Oceanien
I den inre delen av Australien var månaden omkring 2 grader kallare än normalt, längs ostkusten och sydöstra delen av landet var det något varmare än normalt. För Alice Springs del var det den näst kallaste månaden som någonsin uppmätts, sett till medelvärdet av minimum temperaturerna. Alice Springs flygplats uppmätte den 7 sin kallaste natt på 10 år då temperaturen sjönk till -5,2°.
Större delen av Queensland samt norra och västra delen av New South Wales fick mer nederbörd än vanligt, på Tasmanien och i South Australia var mängderna i allmänhet mindre än de normala.
Månadens högsta och lägsta temperaturer samt största nederbörd under 24 timmar
Europa
- 45,4° den 12 Libertinia, Italien
- -15,3° den 22 Capanna Margherita, Italien (4 600 möh)
- -2,8° den 10 Naimakka, Sverige (lägsta för stationer under 1 000 möh)
- 311 mm den 6 Gelendzhik, Ryssland
Asien
- 53,6° den 31 Sulaibiya, Kuwait
- -4,7° den 24 Ojmjakon, Sibirien
- 570 mm den 31 Taipingshan, Taiwan
Arktis
- 28,1° den 30 Herschel Island,Kanada
- -30,2° den 4 Geosummit, Grönland
Nordamerika
- 53,3° den 11 Death Valley, Kalifornien
- -4,4° den 4 Stanley, Idaho
- 293 mm den 10 Midfield, Texas
Sydamerika
- 39,8° den 18, 23 och 25 Puerto Salgar, Colombia
- -12,7° den 6 Maquinchao, Argentina
- 170 mm den 4 Istmína, Colombia
Antarktis
- 3,5° den 23 Vernadsky
- -81,1° den 22 Vostok (3 500 möh)
Afrika
- 49,6° den 15 Ouargla, Algeriet och den 17 Marrakech, Marocko
- -12,6° den 30 Buffelsfontein, Sydafrika
- 186 mm den 2 Arua, Uganda
Australien/Oceanien
- 36,4° den 13 Ngukurr, Australien
- -14,0° den 6 Charlotte Pass, Australien
- 180 mm den 9 Daradgee, Australien
Källor:
Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens webbsidor samt från det ordinarie globala observationsutbytet.
Maximiliano Herrera (personlig kontakt)