Fastighetsbranschen står inför ökade skaderisker på byggnader i och med klimatförändringar och dess konsekvenser. Översvämningar, fukt, ras och skred, värmeböljor, bränder är några exempel. Att analysera hur klimatförändringen påverkar den egna verksamheten och vad som behöver göras för att möta risker och möjligheter är något fastighetsbolaget Castellum ha gjort. Analysen är en viktig vägledning i bolagets operativa och strategiska arbete och även något som efterfrågas av finansmarknaden, försäkringsbolag och hyresgäster.
Därför är klimatarbetet strategiskt
Ett av Sveriges största kommersiella fastighetsbolag, Castellum, äger och förvaltar omkring 1 100 byggnader i Sverige, Danmark och Finland. Verksamheten omfattar främst fastigheter för kontor, lager och logistik samt samhällsfastigheter. Klimat- och andra hållbarhetsfrågor har fått allt större tyngd och präglar idag hela bolagets arbete. Ett av bolagets långsiktiga hållbarhetsmål är ”inga fastigheter med allvarliga klimatrisker”
Klimatfrågorna är ett strategiskt fokusområde och värderas som något som ger konkreta marknadsfördelar. Klimatarbetet kan påverka det finansiella resultatet och efterfrågas av exempelvis hyresgäster, investerare och aktieägare. Castellum rapporterar bland annat finansiella risker kopplade till klimatförändringen, enligt det frivilliga internationella ramverket TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures). Syftet är att rapportera klimatrelaterade finansiella upplysningar och göra det möjligt för investerare och andra intressenter att bättre förstå bolagets exponering mot klimatrelaterade risker och möjligheter.
Ett annat avgörande skäl till att arbeta med klimatfrågor är risken för ökade kostnader i fastighetsbeståndet. Översvämningar kan göra att vatten tar sig in genom källare, garage, grundmurar eller golvbrunnar. Värmeböljor ökar behovet av kyla i byggnaden. Genom att kartlägga risker och möjligheter kan rätt investeringsbeslut fattas.
Så togs analysen fram
Castellum har under 2022/2023 tillsammans med konsulter analyserat hela fastighetsbeståndet och kartlagt vilka klimatrisker som finns samt delat in dem i risknivåer. Först gjordes en skrivbordsstudie för alla fastigheter och de 50 som hade högst risk undersöktes mer detaljerat och åtgärdsförslag togs fram. Kartläggningen visar vilka klimatrisker som kan drabba vilka fastigheter samt hur hög risken är att de sker. Nästa steg är att använda kartläggningen vid investeringsbeslut samt arbeta in åtgärderna i det planerade underhållet.
Risker
Analysen bygger på olika klimatscenarier som finns med i EU-taxonomin.
Några tänkbara risker som anges för fastighetsbeståndet är:
- Vattenskador på grund av översvämningar, skyfall och höjda vattennivåer från hav, sjöar och vattendrag.
- Ökat behov av kylning till följd av värmeböljor.
- Sättningar i byggnaderna om marken förändras.
Klimatförändringarna kan även leda till ökade investeringar för omställningen, ökade kostnader för klimatanpassning och ökade driftskostnader. Andra slutsatser är minskat värde på fastigheter som inte är klimatanpassade eller ligger i riskområden – medan klimatanpassade fastigheter kan öka i värde. En viktig del av bolagets strategi är därför att framtidssäkra fastighetsbeståndet.
Erfarenheter
Klimatanalysen har blivit ett strategiskt dokument som ger vägledning för beslut kring investeringar.
- Åtgärder som förebygger klimatrisker samt minskar konsekvenserna av dem behöver arbetas in i planerat underhåll.
- Det är viktigt att inte bara identifiera risker utan också se till möjligheter.
- Klimatfrågorna behöver förankras i hela verksamheten och beslutas av bolagets ledning.
- Klimatanalysen är ett levande dokument som behöver uppdateras i takt med ny forskning samt att åtgärder genomförs.