Intressant väder i världen senaste månaden

Inte bara Sverige hade mycket blåsigt under julhelgen

Artikeln publicerad den 27 december

Det var inte bara Sverige som hade mycket blåsigt under julhelgen, utan det gäller även Norge.

I Norge jämförs ovädret Dagmar närmast med den beryktade "Nyttårsorkanen 1992". Vid det tillfället hade Svinöy en medelvind på 46 m/s och vindbyar upp till 62 m/s.

Under ovädret Dagmar den 25-26 december i år nådde medelvinden upp till 45 m/s vid Kråkenes med vindbyar upp till 54 m/s. Vid Ona fyr förekom vindbyar upp till 56 m/s.

Vid fjällstationer noterades som mest vindbyar på 65 m/s vid Juvassøe (1894 möh).

Under -50° i Sibirien för första gången den här säsongen

Notisen publicerad den 30 november

Natten till den 30 november sjönk temperaturen under -50° för första gången den här säsongen i Sibirien. Det var närmare bestämt -50,1° i Segen Kyuel' som ligger mellan floden Lena och Verchojanskbergen.

Som helhet har dock november varit en övervägande mild månad i Sibirien.

Orkan över Färöarna

Artikeln publicerad den 25 november

I samband med ett mycket intensivt lågtryck på Norska havet drabbades Färöarna av orkanvindar på torsdagskvällen den 24 november.
Stationen Akraberg registrerade en medelvind på 43 m/s och vindbyar upp till 57 m/s. Thorshavn hadde vindbyar upp till 46 m/s.

Orkanlågtryck vid Färöarna
Satelllitbild från klockan 09.55 25 november 2011. Källa: NOAA

Inte bara Sverige har milt novemberväder

Artikeln publicerad den 16 november

Det är inte bara i Sverige som kylan håller sig borta. Stora delar av Kanada och Sibirien har haft mycket mildare än normalt hittills i november. Även Västeuropa och nordvästra Afrika har haft förhållandevis varmt.

Områden med kallare väder än normalt återfinns i sydvästra Grönland och i länderna kring Svarta havet och Kaspiska havet.

Häftiga regnväder i Sydfrankrike, föhn norr om Alperna

Artikeln publicerad den 6 november

November inleddes med kraftiga och fuktiga vindar från Medelhavet in mot Sydfrankrike. En sådan vädersituation under hösten brukar innebära mycket stora regnmängder och denna gång var inget undantag. Observatoriet på Mont Aigoual, 1564 meter över havet, fick 303 mm under en 24-timmarsperiod den 3 november. Den närliggande stationen Vallerague fick hela 656 mm på 48 timmar den 3-4 november.

Norr om Alperna gav föhnvindar för årstiden mycket höga temperaturer. Altdorf i Schweiz hade 23,1° varmt och i Liechtensteins huvudstad Vaduz hade man 22,2°. Natten till den 4 november var det snudd på "tropisk natt" vid den schweiziska stationen Glarus, där temperaturen inte sjönk lägre än 19,7°.

Ovanligt tidig snöstorm i östra USA

Publicerad den 31 oktober

Östra USA har i slutet av oktober drabbats av en ovanligt tidig snöstorm. Exempelvis fick Central Park i New York 7 cm nysnö under lördagen den 29 oktober. Trots att man där observerat snöfall sedan år 1869 finns det där inte något annat fall med så mycket snö redan i oktober. Senast man hade mätbart snöfall i oktober var år 1952.

Stationen Jaffrey i New Hampshire rapporterade hela 80 cm nysnö och Plainfield i Massachusetts kommer inte långt efter med 78 cm nysnö.

Enligt uppgifter i massmedia har minst åtta personer omkommit i snöstormen och miljontals hushåll blev strömlösa.

Hetta i Sydamerika

Publicerad den 30 oktober

I Mariscal Estigarribia i Paraguay var det 43,6° varmt lördagen den 29 oktober. Ytterligare några stationer i Paraguay hade 42-43°.

Kyla i Sibirien och USA

publicerad den 28 oktober, senast updaterad den 30 oktober

Natten till den 28 oktober uppmättes säsongens hittills lägsta temperatur i Sibirien med -37,8° i Segen-Kyuel', som ligger i Verchojanskbergen cirka 30 mil norr om staden Jakutsk. Den 29 rapporterade samma station -39,8°.
Den 30 sjönk temperaturen under -40° i Sibirien för första gången den här säsongen. Det var i Ojmjakon, där -41,1° uppmättes.

I Europa sjönk temperaturen den 30 oktober för första gången den här säsongen under -20°. Det skedde i Vorkuta i den allra nordostligaste delen av den europeiska delen av Ryssland.

Även på sin håll i USA har det varit kallt. I staden Laramie i delstaten Wyoming sjönk temperaturen till -26,7° under torsdagen. Det är säsongens hittills lägsta temperatur i hela Nordamerika.

Under -30° i Sibirien för första gången den här säsongen.

publicerad den 19 oktober

För första gången den här säsongen har temperaturen sjunkit under -30° i Sibirien. Det var vid den välkänt kalla stationen Ojmjakon i östra Sibirien som temperaturen sjönk till -31,0° den 19 oktober. Det är dock inget onormalt där så här års.

Tre tropiska cykloner över Mexikos västkust

publicerad den 7 oktober, senast uppdaterad den 13 oktober

Sedan den tropiska orkanen Jova drog in över Mexikos västkust den 12 oktober försvagades den snabbt. Men Jova har orsakat stora regnmängder längs sin väg. På 24 timmar fram till morgonen den 12 hade stationen Coquimatlan fått hela 374 mm.

En annan tropisk cyklon (Twelve-E) ligger över sydligaste Mexiko och den tropiska cyklonen Irwin finns sedan tidigare strax väster om Mexiko. Dessa tropiska cykloner är svaga.

Bilden visar den prognoserade banan hos den tropiska cyklonen Jova.
Prognoserad rörelse hos den tropiska cyklonen Jova 10-13 oktober. Källa: NOAA (www.nhc.noaa.gov) Förstora Bild
Bilden visar den prognoserade banan hos den tropiska cyklonen Irwin.
Prognoserad rörelse hos den tropiska cyklonen Irwin 10-15 oktober. Källa: NOAA (www.nhc.noaa.gov) Förstora Bild

Värmerekord för oktober i Danmark - och det med besked

publicerad den 1 oktober, uppdaterad den 2 oktober

Den danska vädertjänsten meddelar att det sattes nytt danskt värmerekord för oktober under lördagen. Store Jyndevad på Jylland nådde upp till hela 26,9°. Detta slår det tidigare danska värmerekordet på 24,1° från 12 oktober 1978 som innehades av samma station.
Det får anses som mycket anmärkningsvärt att ett nationsrekord slås med nästan tre grader.

I Norge var den högsta temperaturen under lördagen 23,3° i Meråker-Egge. Där var det en bit kvar till det norska oktoberrekordet som är 25,6° i Molde lufthavn den 11 oktober 2005.