Värmebölja och möjliga effekter på Energiförsörjning

Detta avsnitt utgör en del av en kunskapssammanställning från MSB om möjliga effekter av värmeböljor på Energiförsörjning, och vad som kan göras för att minska de negativa konsekvenserna.

För att ta del av referenser och ytterligare information se originalrapporten: MSB - Värmens påverkan på samhället (pdf)

Enligt MSB:s publikation Vägledning för samhällsviktig verksamhet finns det ett flertal viktiga samhällsfunktioner inom energiförsörjningssektorn. Det handlar då både om produktionen och distributionen av el, produktion och distribution av fjärrvärme och fjärrkyla samt om produktion och distribution av bränsle och drivmedel. Sammanfattningsvis kan sägas att det framförallt är två funktioner inom energiförsörjning-sektorn som berörs av en värmebölja enligt de studier som genomförts; produktionen och distributionen av el samt produktionen av fjärrkyla. Under en värmebölja efterfrågas i regel mer kylning än vid normala väderförhållanden. Ett exempel är att elbehovet i Frankrike och Australien stigit med 5-7 % under perioder med värmebölja.

Möjliga effekter

Produktion av el

Vad gäller produktion av el så finns det flera utredningar som beskriver vilka konsekvenser havstemperaturförändringar kan ha på kärnkraftverk. Vid tillräckligt höga havstemperaturer kan verkningsgraden i kärnkraftverken försämras, eller medföra att reaktorerna får ställas av. Länsstyrelsen i Hallands län påpekar exempelvis att en långvarig värmebölja skulle, om den drabbar hela Sverige, kunna ha en märkbar påverkan på effektbalansen i landet. Vattentemperaturen har en avgörande betydelse för verkningsgraden vid kärnkraftverk och oljekondenskraftverk – högre temperaturer ger sämre verkningsgrad och lägre tillgänglighet, eftersom kärnkraftverken tas ur drift vid vissa temperaturnivåer. En period med mycket varm väderlek skulle eventuellt kunna påverka elproduktionen vid ett kraftvärmeverk, till exempel genom att tillhörande kylutrustning (kylpumpar och kylfläktar) havererar på grund av överbelastning (för referens, se rapport). Detta skulle i sin tur kunna leda till störningar eller avbrott som berör slutkonsumenterna.,

Distribution av el

Vad gäller distribution av el pekar flera studier på att värmeböljor kan leda till att ledningar och kablar får lägre överföringsförmåga med risk för överbelastning och elavbrott vilket berör lokalnät och regionnät på lägre spänningsnivåer. Ledningar på stamnätet kan hänga ned (bågna) så mycket att de ger upphov till överslag mellan ledningar och underliggande vegetation. Högre temperaturer kan också leda till överbelastning av främst transformatorer placerade inomhus vilket huvudsakligen berör stationer på regionnätsnivå. Elstationer kan upphöra att fungera då de blir för varma med elavbrott som följd.

Produktion av fjärrkyla

Beträffande produktion av fjärrkyla minskar möjligheterna att använda kallt bottenvatten från hav, sjöar och andra vattendrag (så kallad frikyla) under långa perioder med hög temperatur. Frikyla kan inte produceras om vattentemperaturen överstiger 20 °C.

Övriga effekter

Övriga effekter som kan uppstå i samband med värmeböljor är förekomsten av åska som är den allra vanligaste orsaken till elavbrott. Oftast orsakar blixtnedslag begränsade skador på energiförsörjningen och återställningstiden blir därmed vanligtvis kort. Kombinationen blixtnedslag och lättantändliga produkter i ett kraftvärmeverks, raffinaderis, olje- eller bränsledepås m.m. omedelbara närhet kan emellertid orsaka bränder och explosioner.

Möjliga åtgärder

I syfte att lindra effekterna av värmeböljor i energiförsörjningen har följande åtgärder identifierats:

Före:

  • Lägg vattenintagen djupare för att få kallare kylvatten till vattenkylda kraftverk och för fjärrkyla.
  • Överväg för kraftverk att öka storleken på kondensationsbassängerna och/eller att öka vattenflödet till dem.
  • Mät nedhängningen och röj vegetation i utsatta ledningsgator innan sommaren.
  • Installera värmesensorer på utsatta jordkablar.
  • Välj transformatorer med hög verkningsgrad.
  • Välj isolatorer av silikonmaterial.

Under:

  • Om vattentemperaturen blir för hög jämfört med gällande säkerhetsbestämmelser ställs reaktorerna i kärnkraftverken av.
  • Öppna dörrar till utsatta transformatorskåp och sätt vid behov in fläktar, utan att sätta brandskyddet ur spel.
  • Följ kundernas eluttag för att kunna följa upp belastningen och dirigera om strömmen vid behov.
  • Följ upp mätresultatet från värmesensorer i elnätet och stäng av ledningar vid behov.
  • Se till att personalen som arbetar ute får tillgång till kallt vatten, vila och svalka. Kylvästar kan vara ett alternativ.