Valborgsväder

Den sista april firas i Sverige och vissa andra länder valborgsmässoafton. Att denna kväll klä sig efter almanackan är inte att rekommendera, för ibland kan den vår vi då hälsar välkommen te sig mycket avlägsen. 

Så var det exempelvis i stora delar av Sverige på valborgsmässoafton 1981. Då var det nollgradigt med snöblandat regn i bland annat Stockholm. 1985 rådde snöslask under valborgsmässofirandet i Lund, samtidigt som snön låg decimeterdjup på sina håll i Småland.

Andra år har våren kunnat sjungas in i rena högsommarvärmen. Så var det till exempel våren 2000, då Markaryd i södra Småland hade hela 28,8° på valborgsmässoaftons eftermiddag och då det ännu på kvällen var över 20° i de västra delarna av Götaland.

I Norrland är det normalt relativt kyligt i slutet av april, och norr om en ungefärlig linje från nordligaste Värmland via Orsa och Ånge till Piteå är marken i de flesta fall snötäckt ännu vid månadsskiftet april - maj.

Senaste årens valborgsväder

Valborgsvädret har under de senaste åren bjudit på varierande väder.

Valborgsmässoafton 2022 bjöd på rätt stillsamt väder med lugna vindförhållanden. I södra Norrland och västra Svealand gav ett svagt lågtrycksområde snöbyar, vilka var tätast i fjällområdena. Ett annat nederbördsområde låg över Småland, men utan att nämnvärda mängder registrerades på våra stationer.

Valborgsmässoafton 2021 blev kylig i hela Sverige med nordliga vindkomponenter. Ett regnväder drog under morgonen bort från sydligaste Götaland och vädret i Sverige dominerades av växlande molnighet med lokala byar av snö eller regn och rätt blygsamma dagstemperaturer. I nordligaste Norrland orkade temperaturen på sina håll inte över noll under dagen.

Valborgsmässoafton 2020 blev kylig i hela landet och frost förekom ända ner till östra Götaland. Under förmiddagen drog ett regnväder in över Götaland västerifrån. Till sena kvällen hade regnet nått upp till södra Svealand. I resten av landet dominerade molnen på de allra flesta håll. I norra Norrland förekom lokala snöbyar. 

Ett mindre lågtryck utanför kusten ungefär i höjd med Trondheim i Norge rörde sig på en sydostlig bana ner över landet natten till valborgsmässoafton 2019. Under morgonen låg tyngdpunkten på regnet över inre Svealand. Det var endast fråga om små mängder. Regnet mattades av allt eftersom och molntäcket rensades upp lagom till kvällen. Valborgsmässoaftonens högsta temperaturer uppmättes i västra Svealand där det var omkring 20° som mest.

Under valborgsmässoafton 2018 fördes regnområden med åskskurar in över landet söderifrån. Åskan var som intensivast över Öland och Gotland. Totalt registrerades 1222 blixturladdningar över Sverige denna dag. Temperaturen höll sig i allmänhet mellan 10 och 15 grader i söder och 5-10 grader i norr.

På valborgsmässoafton 2017 rörde sig ett lågtryck från Finland in över norra Norrland och gav snöfall med inslag av regn där. I övrigt i landet var det mest uppehåll men rätt kyligt.

Valborgsmässoafton 2016 blev varm eller mycket varm i mellersta och norra Norrland och en hel del sol. På flera håll, bland annat i Karesuando, Piteå, Luleå, Umeå och Östersund, var detta månadens varmaste dag. I Haparanda, Boden, Älvsbyn och Överkalix-Svartbyn, samtliga fyra belägna i Norrbotten, var maximitemperaturen högre jämfört med många andra stationer i Götaland och Svealand, däribland Stockholm, Lund, Karlstad, Göteborg och Malmö.

I södra Sverige var vädret mer ostadigt och i västra Götaland och Svealand föll även en del regn i anslutning till en frontzon. Nordkoster i Bohuslän fick under dagen 19 mm. Ett undantag var nordöstra Svealand där det fanns utrymme för en del sol lagom till att eldarna skulle tändas.

Natten till valborgsmässoafton 2015 kom ett regnområde in över nordvästra Götaland och västra Svealand. Nederbörden rörde sig norrut samt sakta österut och berörde under kvällen främst landets östra halva. Bakom nederbördsfronten, i västra Götaland och sydvästra Svealand, sprack molntäcket upp på sina håll och solen tittade fram. Även i nordöstra Svealand och nordligaste Norrland fanns mindre områden med klarare väder på valborgsmässoaftonen. Temperaturmässigt var det allmänt 9-14 grader dagtid i Götaland, Svealand samt sydostligaste Norrland. I Dalafjällen samt resten av Norrland överlag 4-8 plusgrader.

Under valborgsmässoafton 2014 dominerades vädret av ett lågtryck med centrum över norra Götaland och södra Svealand. Längst i söder var det ganska varmt med upp till 19° i Lund. Längre norrut var temperaturen lägre och under eftermiddagen förstärktes ett område med regn och skurar. Åska förekom i inre Svealand och Vånga i Östergötland drabbades av en häftig hagelskur. Så långt söderut som i norra Svealand var det delvis fråga om nederbörd i form av snö.

Även valborgsmässoafton 2013 var lågtrycksbetonad och ostadig med regnskurar eller i norr snöbyar. Framåt kvällen avtog skuraktiviteten något och på flera håll i landet hann det bli lite kvällssol.

Valborgsmässoafton 2012 passerade ett djupt lågtryck på Ishavet och gav blåst i norr och i fjällen snöbyar. I söder var det lugnare väderförhållanden och i södra Götaland nådde temperaturen över 20° för första gången under månaden. Allra varmast var det i Hästveda i norra Skåne med 22,8°.

Extrem nattkyla i Götaland på valborgsmässoafton 1886

Exceptionellt låga temperaturer uppmättes på Sydsvenska höglandet natten mot den 30 april 1886. Ett flera decimeter tjockt snötäcke hade bildats några dygn tidigare och natten mot den 30 april sjönk temperaturen till -19,0° i Viredaholm i Småland och -16,0° i Skeppsholmen i Västergötland. Om detta inträffat ett dygn senare så hade Viredaholms värde med råge inneburit majrekord för Götaland. 

Att det verkligen var fråga om veritabelt vinterväder på Sydsvenska höglandet denna valborgsmässoafton vittnar snödjupsnoteringen från Svinhult i Östergötland, där man på morgonen den 1 maj 1886 uppmätte hela 35 cm.