Menu
 
Ämnesområden

Valborgsväder

Den sista april firas i Sverige och vissa andra länder valborgsmässoafton. Att denna kväll klä sig efter almanackan är inte att rekommendera, för ibland kan den vår vi då hälsar välkommen te sig mycket avlägsen.

Så var det exempelvis i stora delar av Sverige på valborgsmässoafton 1981. Då var det nollgradigt med snöblandat regn i bland annat Stockholm. 1985 rådde snöslask under valborgsmässofirandet i Lund, samtidigt som snön låg decimeterdjup på sina håll i Småland.

Andra år har våren kunnat sjungas in i rena högsommarvärmen. Så var det till exempel våren 2000, då Markaryd i södra Småland hade hela 29° på valborgsmässoaftons eftermiddag och då det ännu på kvällen var över 20° i de västra delarna av Götaland.

I Norrland är det normalt relativt kyligt i slutet av april, och norr om en ungefärlig linje från nordligaste Värmland via Orsa och Ånge till Piteå är marken i de flesta fall snötäckt ännu vid månadsskiftet april - maj.

Senaste årens valborgsväder

Valborgsvädret har under de senaste åren bjudit på varierande väder.

Valborgsmässoafton 2012 passerade ett djupt lågtryck på Ishavet och gav blåst i norr och i fjällen snöbyar. I söder var det lugnare väderförhållanden och i södra Götaland nådde temperaturen över 20° för första gången under månaden. Allra varmast var det i Hästveda i norra Skåne med 22,8°.

På valborgsmässoafton 2011 drog en kallfront ner över landet med lokala regnskurar. Sent på kvällen var det på många håll i landet endast några plusgrader.

2010 års valborgsmässoafton blev ostadig då hela landet täcktes av ett lågtrycksområde som i mellersta och norra Norrland gav både snö och regn. Norra Jämtland och södra Lappland fick omkring 25 mm i smält form. Över Götaland passerade ett område med regn och skurar, i de sydligaste delarna även med åska.

Valborgsmässoafton 2009 bjöd på soligt och torrt väder i hela landet i samband med ett högtryck. I sydvästra Götaland kunde man även njuta av sommarlika temperaturer och i Göteborg hade man hela 24,6° som mest på dagen och även höga kvällstemperaturer. I övriga delar av landet var det mer modesta dagstemperaturer, framför allt i landets östra delar och i Stockholm nådde inte temperaturen upp i mer än 12,2° som bäst och valborgsfirarna fick här liksom på många andra håll klä på sig ordentligt på kvällen.

2008 blev valborgsmässoafton varm i hela landet och så långt norrut som i Haparanda nådde temperaturen över 15° på dagen och kvällen blev sedan varm till många valborgsfirares stora glädje. På sina håll i södra Sverige föll även lätt regn under eftermiddagen och kvällen, framför allt i mellersta Svealand, sydöstra Götaland samt västra Skåne.

Valborgsmässoafton 2007 bjöd visserligen på uppehållsväder i så gott som hela landet men var annars en kylig historia och dagstemperaturen orkade knappt över 15° någonstans i landet. Förhållandevis varmast var det i västra Götaland och västra Svealand.