Blixtar i moln

Blogg: Väderleken

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

20 år sedan översvämningarna i södra Norrland

Det är dramatiska minnesbilder som dyker upp. Den där sommaren för 20 år sedan då barndomens älv växte och svämmade över sina breddar.

Den sibiriska värmen har gått hårt åt polarisen

Enligt amerikanska National Snow & Ice Data Center har isutbredningen i Arktis nu i mitten av juli varit den minsta för den här tiden på året sedan satellitbaserad övervakning inleddes 1979. Jämfört med i fjol och 2011 är dock skillnaden rätt marginell.

Bara 19,4 grader som högst i Sverige under onsdagen

Under onsdagen den 8 juli 2020 nådde temperaturen inte upp till 20° någonstans i Sverige. Som högst var det 19,4° vid Kalmar flygplats. För att vara i juli månad så är detta ovanligt, men unikt är det inte.

Ännu ett mycket djupt sommarlågtryck

Under måndagen den 6 juli passerade ett för årstiden mycket djupt lågtryck med sitt centrum över södra Norrland. Blåst och regn följde i lågtryckets spår.

Kallaste julinatten i Sverige på 44 år

Det svenska vädret skiftar snabbt, något vi fått se prov på de senaste dagarna. Efter en junimånad som var en av de varmaste vi registrerat har det nu i stället blivit ovanligt kyligt i början av juli. Det gäller inte minst i norra Sverige, där Latnivaara i Lappland med -3,3° den 3 juli noterade den lägsta julitemperaturen i Sverige sedan 1976.

Lägsta lufttrycket i juli på över 60 år

Juli 2020 har inletts med en meteorologiskt mycket intressant väderbild. I gränsområdet mellan varm luft i öster och svalare luftmassor i väster bildades ett för årstiden extremt djupt lågtryck med centrum över Finland. Även om Sverige bara befunnit sig längs den västra flanken av lågtrycket, så har det ändå varit det lägsta lufttrycket i juli i Sverige på mer än 60 år.

20 grader kallt i Argentina

I juni har det skrivits mycket om värme i Sverige och runt om i världen. Men det kan vara på sin plats att nämna att det även finns områden som haft ordentligt kallt den senaste tiden, exempelvis Argentina.

Vi väntar fortfarande på 35:an

Den pågående värmeböljan har varit upphaussad både i media och bland meteorologer. Temperaturen har i framför allt södra och mellersta Norrland varit mycket hög med tanke på att vi ännu bara är i juni. Men det ikoniska 35°-strecket har ännu inte överträffats. Kanske sker det i dag fredag?

Sannolikt rekordvarm juni i delar av Mellansverige

Årets juni har varit varm eller mycket varm på de allra flesta håll. Med fyra dagar kvar av månaden ser ett antal stationer i främst mellersta Sverige ut att kunna få en rekordvarm junimånad. För några av dessa är det i princip säkert att så kommer att ske. De stationer som upprättats före 1953 har här tagits med. Valet av just 1953 beror på att juni 1953 var rekordvarm på många håll i Norrland. På tisdag den 30 juni då den preliminära månadskrönikan för juni kommer att publiceras vet vi mer vilka stationer som slagit sina gamla junirekord.

Hur fördelar sig nederbördsrekorden i tiden?

I höstas undersökte jag om det är någon skillnad mellan hur värmerekorden och köldrekorden fördelar sig i tiden. Nu följer jag upp med en jämförelse av rekord för blötaste respektive torraste månad.