Blogg: Väderleken

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

Tidig och sen vinter men ännu sommar i Skillinge

Just nu har vi tre årstider i landet. I delar av fjällvärden från Dalarna och norrut råder meteorologisk vinter. I resten av landet har man höst med ett undantag. Vid Skillinge i ostligaste Skåne hittar vi den meteorologiska sommarens sista bastion. När det gäller sommaren ska den normalt sett lämna sydvästligaste Skåne omkring den 15 oktober. Helt klart hänger sommaren 2016 mycket löst. När det gäller den meteorologiska vintern så kom den tidigt till delar av södra Norrlands fjälltrakter liksom Dalafjällen. Däremot är den än så länge lite senare än normalt i norra Norrland. Exempelvis ska både Karesuando och Kiruna normalt sett få meteorologisk vinter omkring den 10 oktober men än så länge har båda stationerna ännu meteorologisk höst.

Nyheter i den internationella molnatlasen - avsnitt 2

I det här avsnittet tänkte jag koncentrera mig på det som i molnklassificeringen brukar kallas specialformer, ytterligare kännetecken samt följemoln.

NASA: tangerat rekordvarm septembermånad men juni nedputtad till tredje plats

Under måndagen kom NASA med sin preliminära rapport om den globala temperaturavvikelsen för september. Där konstaterar man att september 2016 var rekordvarm. Dock var marginalen till september 2014 såpass liten (0,004°C) att båda månaderna statistiskt sett får ses som lika varma.

Potentiellt extremt farlig orkan mot norra Filippinerna

Under lördagen bildades den tropiska stormen Haima öster om Filippinerna. På lördag förmiddag, den 15 oktober, gick det USA-baserade Joint Typhoon Warning Center ut med en mycket allvarlig prognos vilken stipulerade att Haima skulle utvecklas till en livsfarlig kategori 5 – orkan. Detta samtidigt som Haima då bara klassades som en svag tropisk storm.

Rekordtidigt antarktiskt havsismaximum

Amerikanska National Snow and Ice Data Center (NSIDC) kom i onsdags den 5 oktober med sin rapport över havsisen vid polerna för september månad. I denna skriver de att den antarktiska havsisen sannolikt nådde sitt årliga maximum redan den 31 augusti. Enligt NSIDC är detta första gången som maximumet inträffar i augusti.

Nyheter i den internationella molnatlasen - avsnitt 1

Det har ryktats om att en ny version av den internationella molnatlasen (senaste versionen är från 1987) skulle vara på gång. Nu föreligger texten i en förhandsversion och jag tänkte i några artiklar beskriva nyheterna.

Vintern har anlänt till Ljusnedal och Lillhärdal

gårdagens blogginlägg skrev jag om att de båda stationerna Ljusnedal och Lillhärdal i Härjedalen hade chans att få meteorologisk vinter. Efter igår kan vi nu konstatera att så blev fallet. Både Ljusnedal och Lillhärdal har nu uppfyllt SMHIs villkor för att meteorologisk vinter skall anses råda, nämligen att dygnsmedeltemperaturen ska vara 0,0° eller lägre under fem dygn i följd. Detta är drygt två veckor tidigare än normalt som de båda stationerna får vinter.

Höst, vinter och globalt septemberrekord

De senaste dagarnas kyliga väder har gjort att den meteorologiska hösten tagit ett jättekliv söderut. Nästan hela Norrland har därmed fått höst. Även i delar av västra Svealand samt Sydsvenska höglandet råder nu höst. Hösten är dock rejält försenad. Normalt sett ska nästan hela landet ha fått meteorologisk höst den 1 oktober. Exempelvis ska Särna i norra Dalarna, Börtnan i Jämtland och Dravagen i Härjedalen alla få meteorologisk höst i slutet av augusti. I år dröjde det ända till slutet av september innan hösten behagade anlända dit. Temperaturerna väntas under kommande dygnen få det svårt att orka över 10° varför hösten sannolikt lär avancera söderut över landet. Hur det blir med den saken följes bäst på årstidskartan.

Rekord för högsta lufttryck i oktober två dagar i rad

Medan intensiva tropiska orkaner drar fram på andra håll i världen, så har ett extremt mäktigt högtryck dominerat Sverige i början av oktober.

Matthew närmar sig Haiti – Chaba kan nå Kume Island som en kategori 5 – orkan

I mitten av förra veckan bildades den tropiska stormen Chaba i västra Stilla havet. Under helgen nådde Chaba orkanstyrka och till på måndag morgon svensk tid hade orkanen uppgraderats till Saffir – Simpsonskalans högsta nivå, kategori 5 – orkan, av det USA-baserade ​​​​​​​Joint Typhoon Warning Center​​​​​​​ (JTWC). Chaba förväntas inom kort passera väster om den japanska ön Okinawa som dock lär undgå de kraftigaste vindarna. Däremot ser läget mer bekymmersamt ut för den lilla japanska ön Kume Island med knappt 9000 invånare väster om Okinawa.