Blogg: Väderleken

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

Frankrike plågat av luftföroreningar

Sedan ungefär en vecka tillbaka plågas Frankrike av svåra luftföroreningar. I svenska media talas mycket om Paris, men även ett flertal andra stora franska städer är i högsta grad drabbade, som Lyon, Marseille och Grenoble.

Mycket mild torsdag i söder gav ett nytt decemberrekord

Under torsdagen den 8 fördes för årstiden mycket mild luft in över landet med temperaturer som på flera håll i Götaland kom upp över 10°. Allra mildast var det i Oskarshamn i östra Småland där man kom upp i 12,4° som högst. Mildluftsattacken gav upphov till ett nytt decemberrekord ute på Hanö (startår 1941) i Blekinge där maximitemperaturen blev 11,3°. Därmed överträffades det gamla decemberrekordet på 10,7° som märkligt nog härrör från 1994. Märkligt därför att alla andra decemberrekord i Götaland för stationer med längre mätserier är från något av åren 1953, 2006 eller 2015.

Polarnatten sänker sig nu över norra Norrland

Skyfall i Frankrike och Italien

Skyfallsliknande regn drabbar just nu sydöstra Frankrike och nordvästra Italien samt Korsika och Sardinien.

Stormen Otto hotar Nicaragua och Costa Rica

Under måndagen bildades den tropiska stormen Otto i sydligaste Karibien norr om Panama. Otto är den första tropiska cyklonen på Atlanten sedan orkanen Nicole dog ut över de norra delarna av Atlanten kring mitten av oktober. Enligt amerikanska National Hurricane Center (NHC) väntas stormen sannolikt intensifieras långsamt under tisdag och onsdag. Troligtvis kommer Otto att uppgraderas till en kategori 1 – orkan under onsdagen enligt NHC samtidigt som den rör sig på en huvudsakligen västlig bana. Det troligaste scenariot i nuläget är att stormen når land över södra Nicaragua på torsdag. När Otto väl når land kommer den att försvagas. Enligt NHC är det troligt att den inte kommer att behålla sin struktur innan den drar ut över östra Stilla havet under helgen. Detta kan dock inte uteslutas.

Den meteorologiska vintern tar paus nu

Första delen av november har bjudit på för årstiden kallt eller mycket kallt väder. Detta har gjort att den meteorologiska vintern snabbt avancerat söderut över landet flera veckor före det att den normalt skall anlända. Den 14 november hade den meteorologiska vintern nått ner över stora delar av Götaland. Även i delar av norra Skåne dit vintern normalt sett skall komma först under den första halvan av december har man nu vinter vilket är flera veckor tidigare än normalt.

Rekordstort novembersnödjup i Stockholm, Visby och Höglekardalen

Efter de senaste dagarnas ihärdiga snöfall i främst landets östra delar har man lokalt uppmätt rekordstora snödjup för att vara i november. Vid Observatoriekullen i Stockholm där snödjupsmätningar finns från 1905 och framåt uppmättes hela 39 cm på morgonen den 10 november. Detta är med råge det allra största snödjup som observerats i november månad. Det tidigare största novembersnödjupet var 29 cm och uppmättes i slutet av november 1985 och 2004.

Risk för stora snömängder under helgen

De senaste dagarna har kall luft kopplat ett grepp om en stor del av Sverige och säsongens första snötäcke har lagt sig på många håll runt om i landet. Snön ser ut att fortsätta falla även under helgen, framför allt i norra Götaland där det på en del håll ser ut att kunna bli ganska besvärligt väder med stora snömängder samtidigt som vinden tilltar. Även vid Västerbottenskusten kan det lokalt bli stora snömängder. Fortfarande finns en del osäkerheter kring utvecklingen och vår varningssidauppdateras fortlöpande med den senaste prognosinformationen. I detta inlägg tänkte jag gå igenom prognosläget som det ser ut i skrivande stund, fredag eftermiddag.   

Nyheter i den internationella molnatlasen - avsnitt 3

I det tredje och sista avsnittet i den här artikelserien tänkte jag uppehålla mig vid det som brukar kallas modermoln.

Sommaren 2016 slutligen till ända – Lokalt chans till rekordregnig oktober i sydost

Skillinge i ostligaste Skåne blev sist i landet med att få meteorologisk höst. Detta efter att man där haft hösttemperaturer under fem dygn i följd. Då höstens ankomst räknas som det första dygnet då dygnsmedeltemperaturen underskrider 10,0° anlände hösten till Skillinge den 21 oktober. Normalt sett ska hela landet ha fått meteorologisk höst omkring den 15 oktober. Den meteorologiska sommarens sista dag för i år blev således den 20 oktober.