Nyhetsarkiv

Mars 2020 - Återgång till det normala

MeteorologiKlimat

Efter två månader som bjudit på mycket milt väder blev mars en mer normal månad både vad gäller temperaturen i synnerhet och växlingarna i väder i allmänhet. Mest spektakulärt var kanske stormen Laura som den 12 drog in över den sydligaste delen av landet med orkanstyrka i byarna. Annars präglades …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Vårens första algblomning igång

Oceanografi

Vid mars månads utsjöexpedition med forskningsfartyget Svea var det tydligt, vårblomningen av växtplankton i Västerhavet är i full gång.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ny kunskapsfilm om alger och algblomning

OceanografiKlimatForskning

Trots att de är mycket små har växtplankton en viktig roll i havets ekosystem. Nu finns en ny film som berättar om alger och algblomning, och växtplanktonens viktiga roll i havets ekosystem.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Säsongen för gräsbränder igång

Meteorologi

Under den tidiga våren har SMHI utfärdat risker för gräsbrand i flera län. Det beror på att det varit torrt väder och då kan det torra fjolårsgräset lätt börja brinna.  

Publicerad: Senast uppdaterad:

Världsmeteorologidagen 2020 fokuserar på klimat och vatten

Klimat

WMO – världsmeteorologiorganisationen – uppmärksammar varje år Världsvattendagen och Världsmeteorologidagen som infaller den 22 respektive 23 mars. I år handlar båda dagarna om klimat och vatten.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Var med och granska IPCC:s kommande rapport: ”Den vetenskapliga grunden”

Klimat

I april 2021 ska FN:s klimatpanel IPCC färdigställa rapporten "Den vetenskapliga grunden”, som är den första av tre huvudrapporter inom panelens sjätte stora kunskapsutvärdering (AR6). Nu finns möjlighet för experter och medlemsländer att granska det andra utkastet av rapporten. Detta är en …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ansök om stöd för säkrad dricksvattentillgång

På länsstyrelsernas hemsidor finns just nu möjlighet att ansöka om Stöd för säkrad dricksvattentillgång. Kommuner och kommunala bolag kan ansöka om bidrag för åtgärder som förbättrar vattenhushållningen och tillgången till dricksvatten.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Beror den varma vintern på ett förändrat klimat?

KlimatForskning

Vintern 2019/2020 kunde sammanfattas som varmare än normalt i hela landet. En vanlig fråga till SMHI är om den milda vintern beror på ett förändrat klimat.

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHI deltar i kampen mot översvämningar i Västafrika

HydrologiKlimatForskning

I februari 2020 ledde SMHI en femdagars workshop i Abuja, Nigeria inom projektet FANFAR där vi tillsammans med systerorganisationer i Västafrika bygger ett varningssystem för översvämningar och höga vattenflöden.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Klimatet i världen 2019 – WMO summerar

KlimatForskning

Världsmeteorologiorganisationen WMO:s slutliga sammanfattning av klimatet 2019 visar ett allvarligt läge. 2019 var det näst varmaste året som någonsin uppmätts, med höga koncentrationer av växthusgaser i atmosfären och en rad extrema väderhändelser, något som fortsatt under inledningen av 2020.

Publicerad: Senast uppdaterad:
Ämnesområden
År
Månad