Sommarovädret 2008

Det oväder som passerade södra Sverige under måndagen 4 augusti 2008 får anses som ett av de värsta vi känner till under en sommarmånad. Det gäller framför allt de mycket höga vindhastigheter som under kvällen förekom i södra Götaland.

Tre kuststationer registrerade storm i medelvind, vilket är mycket ovanligt i augusti. I och för sig blåste storm på Örskär den 28 augusti året innan, men det var då den första augustistormen i svenska farvatten sedan 1975.

Under måndagen noterade Hanö västlig storm 26 m/s, Hallands Väderö västlig storm 25 m/s och Nidingen nordlig storm 25 m/s.

Kanske ännu mer anmärkningsvärt är att det blåste 24 m/s i medelvind inne över land vid Ängelholms flygplats, det vill säga snudd på stormstyrka. Storm i medelvind inne över land är sällsynt även under de värsta höst- och vinterovädren och förekom inte ens under Gudrunstormen i januari 2005.

Det svenska rekordet för högsta medelvind i augusti är 29 m/s vid Kullen den 28 augusti 1956. När det gäller högsta byvind i augusti månad sattes nytt svenskt rekord under måndagens oväder. Orkanbyar på 33 m/s noterades på Hanö, Hallands Väderö och Vinga. Vid Ängelholms flygplats noterades vindbyar på 30 m/s.

Det tidigare rekordet för högsta byvind i augusti (för stationer utanför fjällkedjan) var 30 m/s på Örskär den 28 augusti 2007 och vid Gällivare flygplats den 22 augusti 1983. En viss reservation får göras för att registrering av byvind vid kuststationer bara har utförts sedan år 1995.

Ovädret medförde även mycket stora regnmängder i Götaland och Svealand. Den allra största dygnsmängden bland våra officiella stationer rapporteras från Bjuv i Skåne med 84 mm. Men enligt privata mätningar har det fallit hela 146 mm i Kollebäckstorp som ligger i stigningen upp mot Hallandsås.

Bland stationer med lite längre mätserier noterades nytt augustirekord i Helsingborg med 69 mm under måndagsdygnet. Under 36 timmar från söndag kväll fram till tisdag morgon föll hela 88 mm i Helsingborg.