Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Meteorologi
Faktapaket: Kuriosa om väder
Ger en kall vår en varm sommar?
Vädret i april och maj var övervägande varmt exempelvis åren 1993, 1998 och 2000, medan somrarna sedan blev stora besvikelser: kyliga, blöta och med uselt semesterväder.
De mer mediokra vårarna 1991, 1995, 1997 och 2006 följdes däremot av övervägande fina somrar. Är det då så att om naturen slösar för mycket med sol och värme under våren får vi betala igen det med en klen sommar och vice versa?
En undersökning som nu har några år på nacken ger inget tydligt resultat.
Sant för 1990-talet...
Då temperaturens avvikelse från normalvärdet är likartat inom tämligen stora områden valdes några få stationer ut för att undersöka sanningen i påståendet. Stationerna som användes är Halmstad, Stockholm, Härnösand och Stensele.
Jämförelsen mellan vår och sommar gjordes på i huvudsak två sätt. Dels har temperaturerna i maj och juli jämförts med varandra (variant A). Dels har april-maj jämförts med hela sommaren juni-augusti (variant B).
De båda varianterna har gett mycket likartade resultat. För att se sambanden har korrelationskoefficienten beräknats. Den ligger alltid i intervallet -1 till +1 och är negativ om rubrikens påstående stämmer men nära noll om det inte finns något samband.
Under perioden 1991-2000 var korrelationskoefficienten:
Halmstad: A -0,40; B -0,65
Stockholm: A -0,38; B -0,43
Härnösand: A -0,46; B -0,43
Stensele: A -0,45; B -0,48
Dessa tydligt negativa koefficienter visar att påståendet verkligen gällt åtminstone detta årtionde. Den korta perioden gör dock att sambandet ändå inte är statistiskt säkerställt.
... men inte för resten av 1900-talet
Om vi analyserar perioden 1961-1990 finner vi i stället genomgående positiva korrelationer! Påståendet var alltså felaktigt för den perioden.
Går vi tillbaka till 1980-talet finner vi också mycket riktigt att för de mest utmärkande åren gäller i stället varm maj ger varm juli (till exempel 1988 och 1989) respektive kylig maj ger kylig juli (främst 1987, ett riktigt eländigt år!).
Slår vi ihop perioderna och beräknar korrelationskoefficienter för 1961-2000 så får vi vid beräkningar enligt de båda alternativen:
Halmstad: A 0,04; B -0,07
Stockholm: A 0,06; B 0,0
Härnösand: A -0,07; B -0,03
Stensele: A -0,13; B -0,23
Endast Stensele uppvisar en antydan till negativ korrelation. Sett i ett ännu längre perspektiv (1860-2000) blir korrelationen nära noll.
Slutsats
Rubrikens påstående måste därför förkastas, precis som alla andra sådana bekväma regler från exempelvis Bondepraktikan. Atmosfären visar alltså inga större böjelser att kompensera för några månader med dåligt väder!
Mer i detta faktapaket
- Meteorologi
Kuriosa om väder
Väder är något som påverkar oss alla, vare sig vi vill eller inte. Vi märker av vädret varje dag och det är också ett bra samtalsämne.
- Kuriosa om väder
Anders slaskar, julen braskar
Det finns ett gammalt talesätt som lyder "Om Anders slaskar skall julen braska". Ligger det någon sanning i att det blir en kall, vit jul om det är...
- Kuriosa om väder
Bondepraktikan
Bondepraktikan är en av de mest spridda folkböckerna och innehåller till viss del väderleksspådomar och förutsägelser om årsväxten.
- Kuriosa om väder
Fruntimmersveckan
Fruntimmersveckan sträcker sig från den 18 juli då Fredrik som veckans enda man har namnsdag till och med den 24 som är Kristinas dag. Enligt tradi...
- Kuriosa om väder
Ger en kall vinter en varm sommar?
På SMHI har det hänt att vi fått in funderingar om möjligheten att göra prognoser på temperaturen under sommarhalvåret med hjälp av hur högvinterns...
- Kuriosa om väder
Hur blir sommarvädret året efter en dålig sommar?
Efter ett år med en dålig sommar så undrar många om sommaren därpå kommer med bättre väder. Vi på SMHI bestämde oss för att undersöka saken för att...
- Kuriosa om väder
Om ordet väder
Ordet väder har funnits länge i det svenska språket, åtminstone sedan medeltiden.
- Kuriosa om väder
Red sky at night - sailors delight
Stämmer de gamla engelska ordspråken "red sky at night - sailors delight" och "red sky in the morning - sailor takes warning", det vill säga att de...
Faktapaket meteorologi
Alla faktapaket inom meteorologi
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.