Huvudinnehåll

Klimatanpassning är nödvändigt

Klimatförändringen har redan gått så snabbt att vi måste anpassa oss till dess effekter och förbereda oss för ännu större utmaningar i framtiden.

Ett klimat i förändring kräver klimatanpassning

Våra samhällen och ekosystem är uppbyggda och anpassade till ett förutsägbart och stabilt klimat. Effekterna av klimatförändringen syns i hela vårt samhälle och i ekosystemen och klimatanpassningsåtgärder är därför nödvändiga inom alla samhällsområden.

För att möta klimatförändringen behövs en genomgripande samhällsomställning. Hänsyn behöver tas till både extremväderhändelser som till exempel skyfall och värmebölja och mer långsamma förlopp som exempelvis stigande hav och förändrad vegetationsperiod.

Sveriges export- och importberoende gör landet sårbart för klimateffekter i andra länder och hänsyn behöver tas även till detta. Klimatförändringen kan förstärka sociala orättvisor vilket behöver hanteras vid planering av anpassningsåtgärder. Samverkan mellan olika aktörer och sektorer stärker ofta nyttorna av genomförda åtgärder.

Behovet av klimatanpassning ökar med ökad global uppvärmning. För att minska klimatriskerna måste arbetet med utsläppsminskning och klimatanpassning ske parallellt. Mycket arbete återstår - mer behöver göras fortare.

Uppdaterat: 2025-03-25

Hitta på sidan

Klimatförändringen ger ändrade förutsättningar

Hur våra samhällen och ekosystem är utformade beror i stor utsträckning på klimatet. Det avgör vad vi kan odla, hur vi bygger våra hus och planerar vår infrastruktur. Klimatet påverkar också näringslivet, energiproduktionen och vilka arter som kan leva på en viss plats. När klimatet förändras och blir varmare samt i vissa avseenden mer extremt, förändras också förutsättningarna för de samhällen vi har byggt upp.

För att begränsa de negativa konsekvenserna och skapa långsiktigt hållbara samhällen krävs både kraftiga utsläppsminskningar och genomtänkt anpassning.

Skyfallet i Gävle 2021.

Skyfallet i Gävle 2021. Bildkälla: Gävle kommun

Klimatanpassning kräver globalt samarbete

Vi lever i en sammankopplad värld, där klimatförändringen i en region påverkar andra. Så även om ett land eller region arbetar aktivt med klimatanpassning måste också hänsyn tas till hur globala förändringar påverkar.

Sverige är starkt beroende av import och export. Exempelvis importerar vi mycket livsmedel. Det gör att extrema väderhändelser i andra länder kan påverka både tillgång och priser på mat här i Sverige. Då kan åtgärder för att öka den inhemska produktionen minska vissa risker, men det är ingen fullständig lösning, utan för att möta klimatutmaningarna krävs ökad samverkan mellan länder.

Här är stöd genom kapacitetsutveckling och internationellt utvecklingssamarbete viktigt för att stödja mer sårbara länder i deras anpassningsarbete. Enligt Parisavtalet har rika länder, inklusive Sverige, ett ansvar att bidra ekonomiskt och tekniskt till låginkomstländer, bland annat genom stöd för åtgärder inom klimatanpassning. Ett exempel på en viktig anpassningsåtgärd för många länder kan vara att bygga upp prognos- och varningssystem för att bättre kunna hantera extrema väderhändelser.

En översvämning i ett samhälle.

Varningar räddar liv

Lyssna på SMHI-podden

Mer om klimatanpassning

Mer om klimatläget