Alla växthusgasutsläpp spelar roll.
Alla koldioxidutsläpp påverkar klimatet under århundraden. Därför krävs snabba och omfattande utsläppsminskningar.
Det finns kunskap, tekniker och underlag för att göra detta, men det ställer krav på genomgripande omställning av hela samhället. Detta innebär bland annat en snabb utfasning av fossila produkter och en övergång till ett resurseffektivt samhälle, samt att nettoupptaget av koldioxid i skog och mark kan öka.
En rättvis omställning kan påskyndas av politisk vilja och samordning, precisa styrmedel, ledarskap och engagemang genom hela samhället och internationellt samarbete.
Vill du som individ minska din klimatpåverkan rekommenderar Naturvårdsverket och Livsmedelsverket till exempel att flyga mindre och åka kollektivt, cykla eller gå istället för att köra bil. Du kan också minska matsvinnet, äta mindre kött och ost, handla begagnat hellre än nytt och minska din energianvändning.
Uppdaterat: 2025-03-25
Hitta på sidan
Alla växthusgasutsläpp spelar roll
Vi befinner oss i en klimatkris, men hur den utvecklar sig beror på hur snabbt och kraftfullt vi lyckas begränsa utsläppen av växthusgaser. Varje ytterligare fördröjning av globalt samordnade åtgärder innebär att vi går miste om en snabbt försvinnande möjlighet att säkra en livskraftig och hållbar framtid för alla.
Vad kan vi göra?
Ökat globalt samarbete, kraftfulla europeiska och nationella åtgärder, arbete i regioner, kommuner, näringsliv, föreningsliv, samt individuella insatser är alla viktiga delar av lösningen. Det krävs gemensamma ansträngningar på alla nivåer för att lyckas.
Hela samhället måste ställa om
För att minska växthusgasutsläppen krävs ökad resurseffektivitet, elektrifiering och en utfasning av fossil energi.
En positiv trend i omställningsarbetet är att kostnaden för förnybara energikällor som sol- och vindkraft har sjunkit kontinuerligt sedan 2010, delvis på grund av riktade styrmedel och bredare politiska åtgärder för att främja innovation och introduktion. Detta ökar möjligheten att få till stora utsläppsminskningar till relativt låg kostnad bland annat genom installation av sol- och vindkraft. Andelen förnybar energi i den globala energimixen växer stadigt. Men enligt International Energy Agency (IEA) ökar samtidigt den globala energiefterfrågan, vilket gör att även användningen av fossil energi fortsätter öka.
IEA sammanställer varje år statistik över världens energianvändning (engelska) Länk till annan webbplats.
Utöver energiomställningen krävs också en mer hållbar produktion och konsumtion i alla samhällssektorer. Det handlar bland annat om att förändra våra matvanor, öka återbruket av produkter och minska resursförbrukningen. Genom stadsplanering och politiska beslut kan det också bli enklare för individer att göra hållbara val, exempelvis genom bättre kollektivtrafik och ökad tillgång till transportmedel med låga utsläpp.
Lär dig mer
Klimatomställning
För att lyckas begränsa temperaturökningen krävs en kraftig omställning av samhället. Det kommer bli en stor utmaning. Samtidigt kan klimatomställningen vara förenad med möjligheter till stor positiv påverkan på såväl samhälle som naturmiljö, genom exempelvis renare luft och tryggare energiförsörjning.
Då omställningen också kräver att hänsyn tas till andra samhälls- och naturintressen är det dock viktigt att påminna om vikten av energieffektivisering och minskad efterfrågan på fossila produkter.
Klimatomställning (Naturvårdsverket) Länk till annan webbplats.
Hur kan jag minska min klimatpåverkan?
Vad du som privatperson gör är viktigt för att minska utsläppen av växthusgaser. Naturvårdsverket, Konsumentverket och Livsmedelsverket beskriver hur du kan minska din klimatpåverkan, bland annat genom att resa mindre med flyg, förändra dina matvanor och köpa mer begagnat.
Hur kan jag minska min klimatpåverkan? (Naturvårdsverket) Länk till annan webbplats.
Så kan du minska din klimatpåverkan (Konsumentverket) Länk till annan webbplats.
Miljösmarta matval (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats.
Sveriges utsläpp och upptag av växthusgaser
För att nå Sveriges klimatmål måste vi uppnå nettonollutsläpp senast 2045. Med det menas att våra utsläpp inte får öka koncentrationen av växthusgaser i atmosfären. Det möjliggör att vi kan ha kvar utsläpp som är svåra att få bort mot att vi istället tar bort koldioxid ur klimatsystemet till exempel genom att öka upptaget i skogar och våtmarker.
Sveriges territoriella utsläpp, alltså de utsläpp som sker inom Sveriges gränser, har minskat sedan 1990-talet. Men det senaste decenniet har markanvändningssektorn tagit upp mindre växthusgaser, särskilt har koldioxidupptaget i träden minskat.
Sveriges utsläpp och upptag av växthusgaser (Naturvårdsverket) Länk till annan webbplats.
En väg till Sveriges klimatmål
Utforska hur Sverige kan uppnå klimatmålet om nettonollutsläpp senast år 2045 i den myndighetsdrivna plattformen Panorama. På webbplatsen kan du få koll på landets utsläpp och vad som krävs för att minimera dem.
Panorama (panorama-sverige.se) Länk till annan webbplats.
Koldioxidutsläpp påverkar klimatet länge
Koldioxid har en uppehållstid i atmosfären på omkring fyra år. Men, då utbytet med haven och växter är stort och snabbt, tar det i praktiken hundratals år eller ännu mer innan koldioxiden omsätts. Dagens utsläpp kommer därför att påverka klimatet och människors liv långt in i framtiden. Det innebär att även om vi omedelbart slutade släppa ut koldioxid, skulle den globala medeltemperaturen inte sjunka direkt, utan först när koldioxidhalterna i atmosfären på sikt börjar sjunka.
Eftersom all koldioxid som släpps ut påverkar klimatet under lång tid är det avgörande att minska utsläppen så snart som möjligt.
Nettonoll och negativa utsläpp
För att stoppa den globala uppvärmningen måste vi nå nettonollutsläpp av växthusgaser. Nettonollutsläpp innebär att mänskliga aktiviteter inte bidrar till en ökning av koncentrationer av växthusgaser i atmosfären. Detta kräver först och främst kraftiga utsläppsminskningar. Men det kommer att finnas utsläpp som är väldigt svåra att reducera, då kan negativa utsläpp kompensera för det.
Negativa utsläpp kan exempelvis uppnås genom åtgärder inom markanvändning, såsom återbeskogning, vilket ökar upptaget av koldioxid från atmosfären så länge skogens biomassa ökar. Det finns även teknologier för koldioxidborttagning, till exempel genom avskiljning och lagring av koldioxid i samband med bioenergianvändning, vilka sannolikt kommer att vara nödvändiga för att uppnå nettonollutsläpp. Dock finns betydande utmaningar med att skala upp koldioxidborttagning, samt att det finns risker och potentiella målkonflikter.
Mer om tekniker för koldioxidborttagning
Energimyndigheten har i uppdrag är att främja användning av teknik för avskiljning och lagring av koldioxid i Sverige. På deras webbplats kan du lära dig mer.
Energimyndighetens kunskapsbank Länk till annan webbplats.
Är det kört?
Vi måste agera snabbare och mer beslutsamt – men det är inte kört. Varje tiondels grad vi kan begränsa uppvärmningen gör en skillnad för människans välbefinnande och planetens hälsa.
