Huvudinnehåll

Globala havsnivån stiger snabbt

Den mänskliga påverkan på klimatet har redan varit så stor att det kommer få havet att fortsätta stiga i över tusen år. Hur stor höjningen blir beror på framtida utsläpp av växthusgaser.

Den globala havsnivån väntas stiga med flera meter de kommande århundradena.

Alla ytterligare utsläpp av växthusgaser kommer att bidra till havsnivåhöjningen under många århundraden på grund av uppvärmningen av haven och smältningen av inlandsisarna på Grönland och Antarktis.

Den globala havsnivån stiger snabbt och har redan stigit med drygt 2 decimeter sedan 1800-talet. Till seklets slut kommer höjningen fortsätta med allt från ett par decimeter till ungefär en meter beroende av kommande utsläpp.

Det går inte att helt utesluta en höjning på två meter. Efter år 2100 kommer havsnivån fortsätta stiga i mer än tusen år, och det går inte helt att utesluta att havsnivån stiger med många meter redan till år 2300.

Hundratals miljoner människor i låglänta områden världen över kommer att påverkas och många lågt liggande öar riskerar att behöva överges. I Sverige påverkas redan nu många kustnära samhällen i de södra delarna av landet. Redan idag är havsnivåhöjningen en klimateffekt som många kommuner berörs av och arbetar med, till exempel Göteborg, Landskrona och Malmö. På längre sikt kan större delar av landet komma att beröras.

Uppdaterat: 2025-03-25

Effekterna av havsnivåhöjningen dämpas i större delen av Sverige på grund av landhöjningen som pågår sedan den senaste istiden. Längs Norrlandskusten är landhöjningen större än den globala havsnivåhöjningen vilket betyder att havsnivån istället sjunker där. I de södra delarna av landet påverkas redan nu många kustnära samhällen av havsnivåhöjningen. Förutom problem med översvämningar leder också havsnivåhöjningen till ökad risk för erosion, vilket kan försvaga marken och leda till ras och skred. Andra effekter är förlust av kustnära ekosystem, saltvatteninträngning, och skador på infrastruktur.

Mer om klimatläget