Klimatförändringen tillsammans med förlust av biologisk mångfald, samt föroreningar i vår miljö är en trippel planetär kris.
Kriserna behöver i högre grad hanteras gemensamt. Klimatförändringen berör samtliga samhällssektorer och alla aspekter av hållbarhet – social, ekologisk och ekonomisk.
Kan vi begränsa klimatförändringen får det också positiva effekter på FN:s övriga globala hållbarhetsmål, till exempel de som handlar om att utrota fattigdom och hunger, främja god hälsa och biologisk mångfald.
Uppdaterat: 2025-03-25
Artdöd och mänskliga hälsorisker
De tre planetära kriserna är inte isolerade utan förstärker och påverkar varandra. Förlusten av skogar och våtmarker minskar naturens förmåga att binda kol vilket i sin tur accelererar den globala uppvärmningen. Klimatförändringar driver på artutrotning, bland annat genom att livsmiljöer förändras.
Föroreningar skadar både människor, djur och hela ekosystem. Hur föroreningar sprids beror ofta på väder och vattenflöden, som i sin tur påverkas av klimatet. En del luftföroreningar har en kylande effekt på klimatet, därför kan åtgärder för att förbättra luftkvaliteten för att skydda hälsa och miljö göra att uppvärmningen som orsakas av utsläpp av växthusgaser blir tydlig.
Föroreningar skadar människa och natur
Föroreningar kan ta många olika former och är ett komplext område. Naturvårdsverket beskriver hur föroreningar i form av tungmetaller och kemikalier kan försämra både fortplantningsförmåga och immunförsvar, samt öka risken för cancer. Andra föroreningar, som fosfor och kväve, har mer indirekta effekter då de bidrar till övergödning, vilket i sin tur kan leda till syrebrist och döda bottnar i sjöar och hav. Plastföroreningar i haven gör att djur dör av skador efter av misstag fått i sig plasten.
Stora förluster av värdefull natur
Nu befinner vi oss i en snabb klimatförändring samtidigt som mänskliga aktiviteter exploaterar stora delar av naturen och minskar därmed många arters livsmiljöer. Skogar avverkas, våtmarker torrläggs och hav överfiskas vilket gör att växt- och djurarter förlorar sina livsmiljöer. Påverkan på ekosystem är så stor att FN:s plattform för biologisk mångfald, IPBES, menar att vi förorsakar jordens sjätte massutdöende av djur- och växtarter.
Uppvärmningen gör att arter flyttar på sig
När klimatet förändras försvinner arters livsmiljöer, och när förändringen sker så snabbt att de inte hinner anpassa sig, riskerar de att dö ut. Idag uppskattas hälften av alla vetenskapligt utvärderade arter ha förflyttat sig mot polerna, och på land även till högre höjder, i takt med att temperaturerna stiger. Ju större uppvärmningen blir, desto fler arter hotas.
Hitta mer information
På Naturvårdsverket hittar du mer information om föroreningar och förlust av biologisk mångfald.
