Hur kan vi veta?
Forskningen är entydig: den snabba uppvärmningen som vi befinner oss i drivs av mänskliga aktiviteter, främst genom förbränning av fossila bränslen. Här hittar du referenser och datakällor som ligger till grund för sidorna om klimatläget.

Referenser
Referenser som används för att beskriva klimatläget på smhi.se

Datakällor
Data som används i Klimatläget på smhi.se
Vetenskapen är tydlig
En ökning av växthusgaser i atmosfären leder till högre global medeltemperatur. Med den kunskap vi har nu finns det inom vetenskapen inga alternativa hypoteser till den pågående uppvärmningen.
Klimatvetenskapen är en naturvetenskap som alla andra. Den syftar till att undersöka och förstå de fysikaliska, kemiska och biologiska processerna i klimatsystemet samt hur dessa samverkar.
Kunskapen om hur klimatet har förändrats genom historien bygger delvis på observationer. Sverige har långa tidserier av vädermätningar, några som sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet. Forskare kan också rekonstruera tidigare historiskt klimat exempelvis genom att undersöka vad som finns dokumenterat i historiska dokument eller genom information från fossiler, pollen, isborrkärnor, trädens årsringar och bottensediment i sjöar och hav. Forskare har undersökt hur de historiska förändringarna i klimatet kan kopplas till olika naturliga orsaker, som vulkanutbrott, eller hur solinstrålningen förändras genom solens aktivitet eller jordens rörelse runt solen. Genom att studera hur jordens klimat har varierat historiskt, och vad som skapat variationen, som vi kan veta att den förändringen som sker nu är orsakad av mänsklig aktivitet.
Läs mer om klimatsystemet i SMHIs kunskapsbank
Det är ingen ny kunskap att jordens klimat påverkas av förändringar i halten av växthusgaser i atmosfären. Redan i slutet av 1800-talet genomförde den svenske fysikern Svante Arrhenius beräkningar som visade att temperaturen på jorden ökar genom mänskliga utsläpp av koldioxid. Det var grunden till den första klimatmodellen.
Sedan dess har forskare utvecklat avancerade klimatmodeller som beskriver samspelet mellan atmosfären, istäcken, hav och biosfär. Dessa modeller visar entydigt att en ökning av växthusgaser i atmosfären leder till högre temperaturer och påverkar hela klimatsystemet.

Vad tycker du om Klimatläget-sidorna på smhi.se?
Gå till enkätenC3S National Collaboration Programme
Genom C3S (Copernicus Climate Change Service Länk till annan webbplats.) NCP (National Collaboration Programme
Länk till annan webbplats.) har SMHI getts möjlighet att ta fram delar av innehållet till Klimatläget på smhi.se.
