Alla berörs av att klimatet förändras.
För varje ytterligare temperaturökning ökar många klimatrelaterade risker. De människor, samhällen och näringar som redan är mest sårbara är de som generellt påverkas allra mest. Effekter syns redan idag på alla kontinenter och i världshaven, på olika sätt.
Längre och intensivare värmeböljor, mer utbredd risk för torka och bränder, krympande glaciärer och fler översvämningar. I Sverige leder klimatförändringen till förändringar i odlingssäsongens längd, kortare period med snö, ökad risk för torka och förändrad risk för översvämning.
Uppdaterat: 2025-03-25
Hitta på sidan
Effekter syns redan idag
Klimatförändringens effekter märks redan idag och kommer att fortsätta påverka både oss och naturen i generationer framöver på många olika sätt.
Hur påverkas klimatsystemet?
Klimatsystemet består av fem huvuddelar: atmosfären - luften, hydrosfären - som omfattar allt vatten på jorden, kryosfären - som utgörs av jordens is- och snötäcke, biosfären - där alla levande organismer ingår, samt litosfären - jordens yta och berggrund.
De olika delarna av klimatsystemet är sammanlänkade som i en komplex spindelväv. Det betyder att när en del förändras påverkas även de andra.
Människor som är mest sårbara påverkas mest
De individer, grupper och samhällen som redan är mest sårbara drabbas hårdast av klimatförändringarna. Trots att dessa grupper ofta bidrar minst till de globala utsläppen får de lida mest av klimatförändringens konsekvenser.
Det handlar om människor som redan idag lever i områden med hög risk för extrema väderhändelser, vilka klimatförändringen riskerar att göra både vanligare och kraftfullare. Exempelvis kan klimatförändringen göra att fler drabbas av långvarig torka som orsakar svält eller tvingar människor att flytta, av tropiska cykloner som sprider förödelse, av skogsbränder som drabbar stora landområden och av översvämningar som hotar både liv och egendom.
Sårbarheten förstärks också av sociala och ekonomiska faktorer. Människor som är beroende av klimatkänsliga näringar, som jordbruk och fiske, drabbas särskilt hårt. Dessutom påverkas särskilt grupper med begränsade ekonomiska resurser, bristande infrastruktur, och de som tillhör minoritetsgrupper eller lever i ojämlika samhällen, samt de med svagt politiskt inflytande.
Hur påverkas vi människor?
Klimatförändringen påverkar alla delar av samhället, och ingen kontinent i världen lämnas opåverkad. Den hotar många människors mest fundamentala behov, som tillgången till mat, dricksvatten och var det är säkert att bo.
Så påverkas vi i Sverige
De flesta konsekvenserna av klimatförändringen är negativa även i Sverige. Översvämningar kan skapa stora skador och ekonomiska förluster på exempelvis fastigheter. Risken för torka ökar, vilket kan leda till dåliga skördar och stigande matpriser. Havsnivåhöjningen riskerar att göra utsatta platser längs Sveriges kust obeboeliga eller att de helt hamnar under vatten. Problemen är störst i söder men kan på sikt komma att beröra även kusterna i landets nordliga delar.
Klimatförändringen påverkar också folkhälsan. Folkhälsomyndigheten beskriver fästingburna infektioner och värmeböljor som de största hälsoriskerna kopplat till ett förändrat klimat i Sverige. Exempelvis kunde en överdödlighet på cirka 700 dödsfall konstateras i Sverige under värmeböljan 2018.
Dessutom påverkar klimatförändringen förutsättningarna för att bedriva olika näringar. Mildare vintrar försvårar för rennäringen, medan turismen exempelvis påverkas av osäkra snöförhållanden på skidorter. Även skogsnäringen väntas utsättas för mer klimatrelaterade problem, bland annat genom risk för fler angrepp från skadeinsekter som barkborrar och ökad risk för skogsbränder.
Hitta mer information
En mer detaljerad beskrivning av hur samhället påverkas i Sverige finns på klimatanpassning.se.
