Om stormar och deras namn

Just nu finns det ute på Atlanten ett djupt och omfattande lågtryck som fått namnet Beatriz och det väntas bli kvar på ungefär samma ställe kommande dagar. Beatriz är nummer två på den namnlista för stormar som upprättats gemensamt av Frankrike, Spanien och Portugal för säsongen 2018-2019.

Dessa tre länder kom i slutet av 2017 överens om att samråda vid namngivningen av oväder som berör deras territorium. En ny lista med namn upprättas för varje säsong och sedan betar man av dem i bokstavsordning. Samtidigt finns det för Storbritannien och Irland ett liknande samarbete, och mellan dessa två grupper av länder existerar i sin tur en koordinering, så att man inte ger olika namn åt samma lågtryck. Även för Skandinaviens del finns en samordning av stormnamnen. Se vidare mitt blogginlägg Stormar med flera namn från den 23 januari 2018.

Namnlistor används även av det amerikanska orkancentret i samarbete med Världsmeteorologiorganisationen för att namnge tropiska stormar och orkaner.  För Atlanten och östra Stilla havet  har man ett rullande schema där varje lista återkommer vart sjätte år.

Adrian

För att gå tillbaka till den innevarande säsongens lista var nummer ett på den listan Adrian, ett oväder som slog till mot västra Medelhavsområdet och i synnerhet Italien de sista dagarna av oktober.

Lågtrycket började bildas den 27 oktober. Det var då ganska flackt, avlångt till formen och sträckte sig från Genuabukten ned mot Gibraltarsundet. Dagen därpå började det sakta fördjupas och den 29 oktober drabbade det den franska ön Korsika med full kraft med vindbyar på upp till 52 m/s, omfattande skador och minst ett dödsfall. Den franska vädertjänsten utfärdade en "vigilance rouge", motsvarande våra klass 3-varningar.

Lågtrycket rörde sig sedan norrut in över franska rivieran och orsakade bl.a kraftig stranderosion i Nice.

Analyskarta 29 oktober 2018, 12 UTC
Analyskarta 29 oktober 2018, 12 UTC Foto Deutscher Wetterdienst Förstora Bild

Italien under vatten

Samtidigt passerade den tillhörande kallfronten österut över Italien och det var just Italien som fick ta den kraftigaste smällen när Adrian drog fram. Stora regnmängder, högt havsvattenstånd och kraftiga vindar förorsakade stor förödelse. Hamnen i Rapallo, öster om Genua, blev totalförstörd med hundratals skadade eller sjunkna båtar. Portofino bara några kilometer därifrån isolerades när en bit av vägen helt enkelt försvann i ett jordskred. I Venedig steg vattenståndet till 156 cm över det normala och turister sågs gå med vatten upp till midjan på Markusplatsen. Två tornados drog fram i centrum av Terracina, mellan Rom och Neapel. Totala antalet döda i Italien i samband med stormens framfart uppgick till minst 29.

Adrian fortsatte sedan norrut över östra Frankrike och västra Tyskland i riktning mot Belgien och Holland. Den orsakade fler dödsfall, gav stora snömängder och strömavbrott för omkring 200 000 hushåll.

Lågtrycket drog därefter i försvagad form upp över Nordsjön och sedan Norska havet för att till sist smälta samman med ett annat lågtrycksområde. Ett antal kulingvarningar och snöfallsvarningar utfärdades av SMHI, men utan större konsekvenser för vår del.

Vilket stormnamn står då på tur för länderna i Västeuropa? Jo, antingen Carlos, om stormen namnges av Frankrike, Spanien och Portugal, eller Deirdre om det döps av Storbritannien och Irland.

Lars Knutsson