Ny satellit med nya instrument kan bidra till ännu bättre prognoser

EUMETSAT demonstrerar idag potentialen med den nya geostationära satelliten MTG-I1, när de kombinerar data ifrån dess olika sensorer. Kombinationen visar detaljerad väderinformation som kommer ge avtryck i framtida prognoser. De visar också en spännande sekvens över ovädret Hans, som drabbade Sverige och Skandinavien i början av augusti i år.

Bildinstrumentet FCI med högupplösta synliga och infraröda kanaler möjliggör en exakt observation och karaktärisering av moln och åskväder, såväl dag- som nattetid. Instrumentet Lightning Imager upptäcker blixtaktivitet, vilket är en indikator på stark turbulens och konvektion i atmosfären.  

Animationen visar åskoväder över Europa, visualiserade genom en kombination av data från instrumenten FCI och LI på satelliten MTG-I1.
Källa: EUMETSAT

- Animationerna visar hur kombinationen av de två instrumenten kommer att revolutionera de korta prognoserna och övervakningen av kraftiga åskväder. Jag är oerhört imponerad och ser fram emot alla innovativa applikationer som kommer att komma från dessa data när de blir operationella, förklarar Phil Evans, generaldirektör för EUMETSAT i ett pressmeddelande.

Arbetet med kalibrering och validering av MTG-I1 och mottagningen på marken av data från satelliten fortskrider inför att satelliten ska tas i operationell drift. I en sekvens skapad av preliminära data kan EUMETSAT nu visa ovädret Hans när det rörde sig upp mot Sverige och Skandinavien.

Animationen från MTG-I1 över ovädret Hans visar hur varm och fuktig luft från södra Europa kolliderade med kallare luft i Skandinavien, vilket resulterade i massiva åskväder. Flödet av energi och fukt fortsatte, varför ovädret varade i flera dagar med kraftiga regn och starka vindar.
Källa: EUMETSAT

- Som prognosmeteorolog startar du vanligtvis varje arbetspass med att titta på olika satellitbilder, animationer och produkter, för att analysera vädersituationen och se hur utvecklingen över till exempel Europa har sett ut de senaste 24 timmarna, säger Sofia Söderberg, prognosmeteorolog på SMHI, och fortsätter: 

- En av de saker vi tittar på är så kallad djup konvektion, vilket är en grundförutsättning för skyfall och åska.

Operationell drift vid årsskiftet

MTG-I1 kommer att tas i operationell drift omkring årsskiftet 2023/2024. Då kommer satelliten att leverera data med täta intervaller, både som grund för satellitbilder och som indata till de numeriska prognosmodeller som meteorologerna använder för att göra väderprognoser.

Satellitsamarbete avgörande

- Det europeiska samarbetet kring satellitdata är avgörande för SMHI och vi ser fram emot att följa implementeringen av MTG-I1. En prognosmeteorolog förlitar sig alltid på information från väderobservationer, särskilt i situationer med snabb väderutveckling och av extrema väderhändelser. Informationen måste vara korrekt och med hög upplösning för att fånga lokala fenomen. Detta är något som MTG-I1 kommer att kunna tillhandahålla, säger Håkan Wirtén, generaldirektör, SMHI.