Juli 2018 - Mycket varmt i bland annat Europa och Japan

Varma luftmassor dominerade i större delen av Europa, sydvästra USA, sydöstra Kanada, Japan, Koreahalvön och många andra områden. Argentina och delar av Centralasien hade däremot kyligare än normalt. I Japan förekom skyfallsliknande regn i början av månaden med drygt 100 dödsoffer. Senare i månaden fortsatte väderdramatiken med nytt japanskt värmerekord.

Global temperaturanomali

Juli 2018 - Global temperaturanomali
Global temperaturanomali (vänster bild) i juli 2018 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1981-2010. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Enligt Copernicus Climate Change Service var juli 2018 globalt sett den tredje varmaste som registrerats. Den var praktiskt taget lika varm som den näst varmaste (juli 2017), men inte fullt så varm som den hittills varmaste (juli 2016).

Juli 2018 - Månadsvis global temperaturanomali
Månadsvis temperaturavvikelse globalt och i Europa från januari 1979 till juli 2018 jämfört med medelvärdet för 1981-2010. De svarta staplarna visar avvikelsen för respektive julimånad. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service Förstora Bild

Europa - En av de varmaste julimånaderna

Inte bara i Sverige utan på de allra flesta håll i Europa upplevde man en varm eller mycket varm julimånad med temperaturöverskott på 2-5 grader över stora områden. I många länder var det en av de varmaste julimånaderna.

I Portugal och sydvästra Spanien var dock juli lite svalare än normalt, på sina håll temperaturunderskott på 1,5-2 grader. Lokala temperaturunderskott fanns även på Balkan.

Medellufttryck i Europa i juli 2018
Medellufttryck i Europa i juli 2018

Kartan över månadsmedellufttrycket visar en utlöpare från den azoriska högtryckscellen som sträcker sig långt upp mot Skandinavien.

I månadens inledning rapporterades mycket höga temperaturer från området kring Kaspiska havet. Komsomol'skij i södra Ryssland hade 43,8° den 1 juli och följande dag rapporterades 44,8° från Novyj Ushtogan i den europeiska delen av Kazachstan.

Detta såg länge ut att bli månadens högsta temperaturer men den 22 juli rapporterades 45,0° från Catania Sigonella på Sicilien.

Många andra mycket höga temperaturer rapporterades denna julimånad. Nio norska fylken satte nya värmerekord för juli. Den allra högsta temperatureren var 34,7° i Åndalsnes-Kamshaugen den 28 juli. En annan norsk temperaturnotering värd att nämna är att temperaturen inte sjönk lägre än 25,2° vid Makkaur fyr i Nordnorge natten till den 19 juli.

I finländska Lappland rapporterade Kevo hela 33,4° den 18 juli.

I Arcen i Holland hade man 38,2° den 26 juli, vilket var nära det holländska värmerekordet på 38,6° i Warnsweld den 23 augusti 1944. Vid samma tillfälle steg temperaturen till 38,8° i Hechtel-Eksel i Belgien, en tangering av det belgiska värmerekordet från 2 juli 2015.

Colle Major (4 750 möh) i Mont Blanc-massivet rapporterade -12,5° den 4 juli. Bland lägre belägna stationer hade Amderma i norra Ryssland -2,0° den 10 juli.

På grund av det högtrycksbetonade vädret var juli torr på många håll, men i samband med åskregn föll lokalt stora mängder. I samband med sådana fick Kasprowy Wierch i Polen 168 mm den 18 juli och Lysa Hora i Tjeckien 153 mm samma dygn. Även angränsande delar av Slovakien drabbades med översvämningar i Tatrabergen och hundratals personer evakuerade.

Nordamerika - Kanadensisk värmebölja krävde många dödsoffer

I Nordamerika dominerade varmt väder på många håll. I nordöstra USA och sydöstra Kanada var det temperaturöverskott på 2-4 grader (referensperiod 1961-1990). I Kanada krävde värmen över 50 dödsoffer i början av månaden. Bland annat Montreal rapporterade sin hittills varmaste julimånad med en medeltemperatur på 24,1°, vilket med några tiondelar slog det gamla rekordet från juli 1955.

Det rådde betydande temperaturöverskott även i sydvästra USA. Death Valley i Kalifornien rapporterade den allra högsta temperaturen med 52,8° (127°F) den 24-27 juli. Death Valley hade även sin allra högsta månadsmedeltemperatur hittills med 42,3°.

I Los Angeles innerstad sattes nytt värmerekord för juli med 42,2° den 6 juli. Det tidigare rekordet var 41,7° från den 1 juli 1985. För staten Kalifornien som helhet var juli 2018 den hittills varmaste som registrerats.

I Klippiga bergen hade Stanley, Idaho -2,8° den 3 juli och West Yellowstone, Montana samma temperatur fyra dygn senare. Den mycket högt belägna stationen Denali Foot Camp i Alaska (4 300 möh) rapporterade -17,2° den 15 juli.

Vid flera tillfällen föll mycket stora regnmängder i USA. Till exempel i Minnesota och Texas i början av juli och vid östkusten under senare delen av månaden. Mellan den 21 och 24 juli fick Dunkirk i Maryland sammanlagt 350 mm.

Rester av den tropiska cyklonen Beryl gav stora regnmängder och översvämningar i Puerto Rico och Dominikanska republiken i början av månaden. Santo Domingo i Dominikanska republiken rapporterade 244 mm den 9 juli.

Asien – Dramatisk vädermånad i Japan

Förutom smärre temperaturunderskott i bland annat centrala Sibirien och delar av Indien, så var det varmare än normalt i större delen av Asien. De största temperaturöverskotten återfanns kring Kaspiska havet.

Japan stod för många väderrubriker. Omkring den 3 juli drog den tropiska cyklonen Prapiroon in över Japan och Sydkorea. Kraftiga regn som följde några dygn senare krävde drygt 100 dödsoffer i Japan. Den 6 juli fick stationen Yanase 686 mm och på tre dygn den 6-8 juli sammanlagt 959 mm.

Senare under månaden var det hettan som tog överhand i Japan. Stationen Kumagaya rapporterade 41,1° den 23 juli, vilket innebar nytt japanskt värmerekord. Snudd på värmerekord blev det senare även i Sydkorea med 39,9° i Uiseong den 27 juli.

I Iran och Irak förekom temperaturer upp mot 52° i början av månaden. Ahwaz i Iran rapporterade 52,4° den 2 juli och en närliggande station 53,0° samma dag.

I Centralasien var det en del perioder med rätt kylig luft. Den 23 juli rapporterade Habardino i Sibirien -4,0°. Den 29 juli rapporterades samma temperatur från Tian-Shan' i Kirgizistan (3 635 möh).

Arktis – Rekordblött på Svalbard

I Arktis var det varierande temperaturförhållanden med både positiva och negativa temperaturavvikelser.

Över stora delar av kanadensiska Arktis var det kyligare än normalt, och exempelvis Resolute på Cornwallis Island hade sin kyligaste juli sedan 1964.

Men tidvis kom även riktigt varm luft upp över kanadensiska Arktis. Den 25 juli hade Coral Harbour, strax norr om Hudson Bay, 24,3°.

Från den danska stationen Summit mitt inne på grönländska inlandsisen rapporterades -28,2° den 21 juli och från den närbelägna stationen Geosummit -29,6° samma dygn. I lägre höjdnivåer hade stationen Nord på nordligaste Grönland -4,0° den 18 juli.

Norr om det högtrycksdominerade vädret över Europa styrdes lågtryck upp mot Norra Ishavet. Ny-Ålesund på Svalbard fick sammanlagt 99 mm under juli, vilket är nytt rekord för stationen som startade 1975.

Havsisens utbredning i Arktis den 31 juli 2018
Havsisens utbredning i Arktis den 31 juli 2018. Linjen som är orange motsvarar genomsnittlig isutbredning åren 1981-2010. Källa: National Snow & Ice Data Center Förstora Bild

Sydamerika – Ännu en kall månad i Argentina

I Sydamerika påminde temperaturfördelningen under juli om den i juni. Det vill säga förhållandevis varmt i de norra delarna, medan månaden var kallare än normalt i Argentina och delar av Chile.

Den 2 juli sjönk temperaturen till -17,5° i Esquel i södra Argentina samtidigt som marken där var täckt med 6 cm snö. Ushuaia i Eldslandet hade samma dag ett snötäcke på 15 cm.

Från Colombia rapporterades 39-40° vid några tillfällen med 40,0° i Jerusalén den 23 juli som högst.

Colombia svarade även för den största regnmängden på 24 timmar med 198 mm i Medio San Juan den 1 juli. I Colombia och grannlandet Venezuela fortsatte regnandet under en stor del av juli med svåra översvämningar som följd. I Venezuela fick stationen Santo Domingo del Táchira hela 819 mm under månaden, vilket är den näst största månadsnederbörd som uppmätts i landet.

Afrika - 51° varmt i Algeriet

Juli 2018 var varmare än normalt i större delen av Afrika. Det gäller i synnerhet i Algeriet där man på flera håll hade temperaturöverskott på 4-6 grader jämfört med normalperioden 1961-1990. Den 5 juli noterade Ouargla i Algeriet 51,3°, vilket är den högsta temperatur som uppmätts i Afrika, åtminstone i någorlunda modern tid.

I södra Afrika, där juli är en vintermånad, förekom lägre temperaturer. Buffelsfontein i Sydafrika, som ofta är den kallaste stationen i området, hade -12,3° den 5 juli.

Australien/Oceanien – Både varmt och torrt i Australien

I Australien var juli 2018 en varm vintermånad och hamnade på femte plats i den historiska statistiken.

Den högsta temperaturen var 35,9° den 30 juli i Kalumburu och den lägsta -12,1° i Perisher Valley den 22 juli.

På nationell basis var det den torraste julimånaden sedan 2002 i Australien. Men passerande kallfronter gav rätt mycket regn i västligaste Australien och på Tasmanien.

Även i Nya Zeeland hamnade årets julimånad på femte plats bland de varmaste. Nordvästliga vindar gav torrt väder på ostsidan av både Nordön och Sydön. På västsidan av Sydön föll däremot omkring dubbelt så mycket regn som normalt. Där fick Milford Sound den 6 juli 246 mm.

Antarktis – Nära normal utbredning av havsisen

Precis som i juni fanns det områden som var varmare än normalt och områden som hade kallare än normalt.

Base Esperanza på Antarktiska halvön hade den 19 juli 10,6°. Den 6 juli sjönk temperaturen till -79,9° vid Vostok (3 500 möh).

Utbredningen av havsis runt Antarktis var bara något under det normala och låg vid månadsskiftet juli/augusti på ungefär samma nivå som vid samma tid förra året.

Isutbredning runt Antarktis maj-juli 2018
Havsisens utbredning runt Antarktis maj-juli 2018 jämfört med 2017 och normalvärdet. Källa: National Snow & Ice Data Center Förstora Bild

Källor:

- Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens och forskningsinstitutioners webbsidor samt från det ordinarie globala observationsutbytet.