Ovanligt djupt lågtryck, stora regnmängder och nattfrost

Ett för årstiden djupt lågtryck har dragit in över Sverige nu i början av juli. Det har även fallit stora regnmängder på sina håll. Lokalt till och med så mycket att den normala nederbördsmängden för juli redan har uppnåtts. I Karesuando längst i norr har man haft den första nattfrosten i juli månad sedan 1949.

Bilden visar en karta över väderläget i norra Europa den 3 juli 2023.
Analys av väderläget klockan 02 den 3 juli 2023. Illustration SMHI Förstora Bild

Vi ser på väderkartan att vi har ett omfattande lågtrycksområde över Sverige. Hittills under juli är det lägsta registrerade lufttrycket i Sverige 986,6 hPa i Storlien-Storvallen i Jämtland.

Karlstad flygplats har haft 987,0 hPa och så lågt lufttryck i juli har man inte haft där sedan 31 juli 1984 när det var 983,5 hPa.

Lägsta uppmätta lufttryck i Sverige i juli

Söder om lågtrycket har det blåst rejält. Strax efter midnatt den 3 juli var det stormbyar 26,1 m/s vid Måseskär i Bohuslän.

Juli blir regnigare än normalt i Delsbo

Det har även fallit mycket stora regnmängder på sina håll, som kontrast till den långvariga torkan i juni. Automatstationen i Delsbo i Hälsingland har under de två första dygnen uppmätt 86,9 mm. Det innebär att vi redan kan säga att den stationen kommer att få en regnigare julimånad än normalt, även om det till äventyrs inte skulle falla en droppe regn under resten av månaden. Stationens normala julinederbörd är 68,4 mm.

Kallaste julinatten sedan 1949 i Karesuando

Vi ska avslutningsvis tala lite grann om kyla också. Norr om lågtrycket ligger rätt kylig luft. Natten till den 3 juli var det frost vid fem stationer i norra Norrland. Som lägst var det -2,0° i Naimakka, vår nordligaste temperaturmätande station.

Karesuando rapporterade -0,3° och det är det lägsta i juli där sedan rekordet på -1,0° sattes den 24 juli 1949.

Men det är ju fortfarande midnattssol längst i norr. Kan det ändå bli frost? Ja, midnattssolen är ingen garanti mot nattfrost, men så här års kan det ändå vara större frostrisk i högt belägna delar av Härjedalen, där nätterna är längre.

Det är möjligt att det kan dyka upp fler anmärkningsvärda vädernoteringar de närmaste dygnen. Det får vi så fall återkomma till, om inte annat så i månadssammanfattningen av juli.

Sverker Hellström