-44,6° i Vittangi - Århundradets hittills lägsta temperatur i Sverige

Väderrapporteringen är numera betydligt snabbare än för bara några årtionden sedan. Men fortfarande händer det att vissa värden når oss först i efterhand.  Det har hänt nu i januari när klimatstationen i Vittangi efter ett uppehåll kommit in med en sammanlagd minimitemperatur på -44,6°. Vi har bokfört värdet på den 5 januari.

Vilden visar en karta över nordligaste Sverige där ortrerna Vittangi och Karesuando är utmärkta.
Vittangi och Karesuando i norra Lappland. Illustration SMHI Förstora Bild

Eftersom det är ett värde från den ordinarie mätutrustningen så har vi inga problem att godkänna det. Det blir därmed både den här månadens och hela århundradets hittills lägsta temperatur i Sverige.

Vittangi i norra Lappland har ett långt förflutet som en av våra kallaste stationer. Stationen har till exempel det ännu gällande svenska köldrekordet för november med -43,0° den 24-26 november 1890. Dessutom är rekordet för allra lägsta månadsmedeltemperatur i Sverige från Vittangi med -27,2° i februari 1985.

Svenska temperaturrekord (SMHI)

Man kan säga att ordningen nu är återställd med en station i Lappland som den allra kallaste. Århundradets hittills lägsta temperatur har annars fram till nu varit -44,0° i Storbo i nordligaste Dalarna den 4 februari 2001.

Hur kallt var det i Karesuando?

Det är känt att vi tyvärr förlorade temperaturdata från flera av våra automatstationer under den kallaste perioden. Fortfarande återstår frågetecken kring hur kallt det egentligen var som mest i Karesuando.

Stationen slutade leverera temperaturdata vid -43,6°. På goda grunder kan vi anta att det var ytterligare lite lägre när det var som kallast. Men om det var lägre än i Vittangi går inte att säga.

Det har kommit in många uppgifter i massmedia om ännu lägre temperaturer. Så har det alltid varit under köldknäppar och vi betvivlar inte uppgifterna.

Men klimatstatistik är inget smörgåsbord där vi kan välja de uppgifter som passar bäst för tillfället. Vi måste ha kontinuitet i stationsnätet så att vi kan skapa normalvärden, återkomsttider, rekordvärden med mera.

Sedan kan vi naturligtvis utöka det ordinarie stationsnätet efterhand men det är en annan fråga.

Sverker Hellström