Snöfallet i Norra Götaland 16-17 november 1995

Snöovädret den 16-17 november 1995 lamslog stora delar av södra Sverige. Dels är det ovanligt för november med så mycket snö i Götaland och dels drabbade det flera tättbefolkade områden.

Ett lågtryck hade passerat norra Sverige den 15 november 1995. Den efterföljande kallfronten drog ner kall luft över Norrland medan Götaland fortfarande hade mycket milt.

I gränszonen mellan luftmassorna, som gick genom norra Götaland, föll snö och regn (på flera håll 20-25 mm i smält form) den 15-16 november.

Värre skulle det dock bli! I samband med att ett lågtryck från England fördjupades kraftigt och kom in över sydligaste Götaland på kvällen den 16 drabbade ett för årstiden mycket kraftigt snöoväder södra Sverige. De största snödjupsökningarna till den 17 noterades i Västergötland; Molla och Alingsås med 45 respektive 42 cm. 

Snöfallet fortsatte på många håll även den 17 november, då Vinga, Kullen och Landsort rapporterade medelvindar på 26, 27 respektive 24 m/s; alltså storm utmed stora delar av kusten.

På lördagsmorgonen den 18 var snödjupet 25-60 cm i stora delar av norra Götaland, vilket är mycket sällsynt vid denna tid på året. Bland de mer extrema snödjupen som mättes denna morgon var 85 cm i Ödeshög i Östergötland. Dagen därpå uppmättes där hela 98 cm.

Tåg och flygtrafik fick ställas in. Vägar blev svårframkomliga och bilister blev insnöade i flera timmar. Alla uppmanades att stanna inomhus och skolor stängdes. Elförsörjningen drabbades givetvis också med lokalt veckolånga avbrott.

Mer om ovädret (snödjupsanalys) (65 kB, pdf)

Läget i Göteborg

Från Göteborg finns en del dokumenterat från media. Flera decimeter snö och kraftig vind ställer snabbt till det i stadsmiljö. På flera platser bildas meterhöga drivor och det finns få platser att göra av med snön.

De allmänna kommunikationerna stannade och folk kunde inte ta sig till arbetet. Flera affärer och skolor kunde inte öppna på måndagen den 20 november.