Snöfallet i Gävle 4-7 december 1998

I början av december 1998 lamslogs Gävle med omnejd av kopiösa mängder nysnö. I Gävle steg snödjupet från 1 centimeter den 4 december till 131 centimeter den 7 december.

Detta var bland annat effekten av en så kallad snökanon. Den 3 december passerade ett lågtryck österut över norra Norrland, och följande dag ytterligare ett på en sydligare bana över södra Götaland.

Det senare lågtrycket rörde sig endast långsamt  österut, vilket medförde att ett område med delvis kraftigt snöfall kom att ligga kvar över sydöstra Norrland och norra Uppland.

I trakterna kring Gävle blev situationen fullständigt kaotisk den 6 december då staden isolerades helt.

Bilden är tagen i Gävle med stora snömängder i december 1998.
Gävle i december 1998. Foto Mikael Sanner/Sveriges Radio Förstora Bild

Som mest var snödjupet uppe i 132 cm i Hedesunda och 131 cm i Gävle. Under de tre dygn som ovädret rasade föll där 120 respektive 107 mm nederbörd, vilket gör snöfallet till ett av de värsta som någonsin dokumenterats i Sverige.

Även söder om Vänern och Vättern kom det mycket snö vi detta tillfälle. Flahult söder om Jönköping hade exempelvis som mest 56 cm snö. Samtidigt var det barmark vid delar av kusten från norra Hälsingland till södra Ångermanland och i delar av Jämtland.

För mer detaljer om väderläge och även en kartering över snödjupet den 7 december 1998 se "Väder och Vatten" December 1998, s. 18-19, SMHI (275 kB, pdf).