December 2009 - En vit jul

I södra Sverige får vi gå tillbaka till december 2001 för att finna en jul med så omfattande snötäcke. Den månadens väder påminner också lite om det i år då december hade en mild inledning och en kall avslutning. Den mulna och disiga inledningen bidrog till att månaden med årets kortaste dagar dessutom blev allmänt solfattig. Det är drygt tio år sedan vi hade så lite solskenstid en decembermånad. Omslaget i vädret i mitten av månaden gav rejält vinterväder även i söder.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, snötillgång och grundvatten

Mild inledning

Nederbördsområden passerade i norr den 1 och gav 17 mm i smält form i Hemavan i Lapplandsfjällen, vilket där blev mer än halva månadsnederbörden.

I samband med ett mindre högtryck blev det för övrigt kallt och klart väder de tre inledande dygnen. Högtrycket försköts mot nordost in över Ryssland den 4 och tillsammans med ett lågtryck över Atlanten styrdes nederbördsområden upp över landet fram till den 10. Vädret blev därmed milt och disigt för årstiden.
 
Månadens högsta temperatur, 8.3º, noterades på Väderöarna i Bohuslän den 7. Det föll regn den 3-7 i redan blöta delar av Dalsland och Värmland. Höga flöden uppmättes där i Upperudsälven och i Byälven.

Kallare och snöfall

När en högtrycksrygg började växa in från väster över Skandinavien gick vinden över till nordost över sydöstra Götaland. Där föll regn och snöblandat regn den 11, främst på Öland och Gotland. När högtrycket senare fick sitt centrum över Nordsjön började kall luft från norra Finland dra ner över Norrland den 13.

Dagen efter tryckte ett snöfallsområde på västerifrån över fjällen och den 14 och 15 föll snö i stora delar av Norrland och Svealand, vilket gav nysnödjup på omkring 2 dm i delar av östra Svealand och södra Norrlands kustland. Mest nederbörd i smält form fick Avesta med 20 mm.
 
I norra Norrland kröp temperaturen samtidigt under -30º på flera håll. Det var fortsatt klart och kallt i nordligaste Sverige den 16, medan snö föll över södra Sverige med hårda vindar främst över Gotland och Södermanlandskusten.

I samband med en snöby observerades åska på kvällen i Nacka. Även Skåne och Blekinge fick snöfall. Mot natten till den 17 rapporterades hård vind och ymnigt snöfall från Östergötland ner till Blekinge, vilket gav drivbildning och trafikproblem.

Den hårda ostliga vinden fortsatte dagen därpå utmed ostkusten, vilket gav trafikproblem i nordöstra Småland, östra Östergötland och även kring Hudiksvall. Över Dalsland förde ostvinden också in snöbyar från Vänern.

Karta över medelmolninghet under december 2009
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under december 2009 Förstora Bild
Karta med soltimmar under december 2009
Antal soltimmar i december 2009 Förstora Bild

Kung Bore tog kommandot

Den kalla luften i norr drog söderut den 17-19. Där det var molnfritt uppmättes då temperaturer under -30º på många håll ända ner till Dalarna, där Idre-Storbo den 18 uppmätte månadens lägsta temperatur -37.3º.

Lätt snöfall förekom i Norrland och snöbyar utmed Östersjökusten den 19. På Österlen var det kallt och blåsigt redan före den 20 då vädret blev besvärligare där.

Friska vindar och kraftiga snöbyar gav då ett par decimeter snö, vilket gjorde att delar av Blekinge och södra Skåne fick stora problem i trafiken. På några håll fick bandvagnar sättas in där drivbildningen gjort vägar svårframkomliga. Lund noterade 24 cm nysnö och ett totalt snödjup på 29 cm den 20.

Rikligt med snö föll även utmed södra Norrlands kust. Snöandet fortsatte i norr till den 24 och då främst över norra Norrlands kustland.

Snödjupskarta för 15 december 2009
Snödjup 15 december 2009 Förstora Bild
Snödjupskarta för 31 december 2009
Snödjup 31 december 2009 Förstora Bild

Milt mellanspel gav trafikproblem

Ett snöområde följt av mildare luft rörde sig den 22 upp över Götaland och vidare mot Svealand. Snöfallet försvagades under natten. I stort sett hela landet var därmed snötäckt på julaftonen. Mildluften hade dock redan töat bort snötäcket i de allra sydligaste delarna av Götaland.

Den 25 kom ett nederbördsområde från sydväst vilket gav fortsatt töväder i södra Götaland. Det blev också det nederbördsrikaste dygnet under månaden. Över 25 mm föll dels utmed kusten i nordöstra Götaland och dels strax väster om Vättern och Vänern. Allra mest fick Uddevalla med 36 mm. I söder föll nederbörden som regn men den övergick i snö i norra Götaland den 26.

Utmed Östersjökusten orsakade snöandet trafikproblem. Väster om Vänern blev det till ett snöoväder, som inte bara gav trafiksvårigheter, utan också strömavbrott. Detta kvarstod under många dygn för tusentals hushåll i Dalsland och Bohuslän.

Den 27 låg snöområdet över mellersta Norrland och norra Norrlands kustland. I södra Götaland var det plusgrader och ett nytt snöfall kom in över de drabbade områdena i nordvästra Götaland och även västra Svealand.

Kallt slut på året

Bakom en kallfront drog kall och torr luft ner från nordväst den 28-29. Temperaturen föll markant i södra Sverige, speciellt i klara områden natten mot den 30. På årets sista dag lindrades kylan något i norr då ett snöfallsområde drog in från öster medan kylan bestod i söder.