November 2004 - Snöoväder gav vinter i hela landet

Lågtryck på nordliga banor medförde milt väder och nederbörd främst i fjällen under första halvan av månaden och det var oftast plusgrader i större delen av landet fram till den 13. Vintern slog dock till den 18 då ett kraftigt snöoväder passerade södra Sverige följt av ett andra redan den 22. Blötsnö i förening med hård vind orsakade trafikkaos och omfattande elavbrott i södra Sverige. Snön låg kvar och lokalt sattes också nya snödjupsrekord för november. I stora delar av Norrland var vädret däremot torrt, vilket medförde att snötillgången där var liten. Månaden bjöd också på ovanligt mycket sol.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Markvatten och grundvatten

Rekordvarmt

Det rådde uppehåll i större delen av landet och solen syntes en del de tre första dagarna i november. I Göteborg noterades 13.9° den 1, vilket är den högsta novembertemperaturen där sedan mätningarnas början.

Solen skymdes dock av dimma och dimmoln i Vänerområdet den 2 och i större delen av Svealand och nordligaste Götaland den 3. Över nordligaste Skandinavien gav djupa lågtryck tidvis blåsigt väder.

Vid Stora Sjöfallet i Lapplandsfjällen noterades upp till 30 m/s i medelvind den 2. I fjällen föll också snö och regn, exempelvis fick Katterjåkk 25 mm den 2.

Riktigt varm luft fördes in i norr, där det blev varmast i landet den 3, då Kiruna-Esrange tangerade sitt gamla rekord 9.2°.

Ett omfattande lågtryckssystem rörde sig den 5 från Norska havet in över Norrland, som fick fortsatt milt för årstiden och nederbörd. Mest fick Höglekardalen i Jämtlandsfjällen med 28 mm, mest i form av snö, den 5.

Samtidigt passerade längst i söder mindre områden med regn och skurar, delvis med åska. När lågtrycket drog österut den 6 utbredde sig torrare och kyligare luft ner över södra Sverige med nordlig vind.

Fortsatt mest milt och blåsigt

Trafiken av djupa lågtryck över norra Skandinavien fortsatte den 7-16, då det var milt och tidvis blåsigt med regnskurar och snöbyar i fjällen.

Högtrycksryggar gav däremellan lättande molntäcke, men dimma och dimmoln förekom till en början.

Den 9-10 rörde sig ett lågtryck med snö och kyla åt nordväst över Tyskland, medan varm luft strömmade upp över Sverige.

Det blev blåsigt den 11 i norra och den 12 i södra delen av landet, då Väderöarna rapporterade en medelvind på 24 m/s.

Ett omfattande nederbördsområde gav också drygt 20 mm nederbörd i västra Jämtlandsfjällen den 11 och i Västergötland den 12, där Borås fick 23 mm.

Nordvindar följde och temperaturerna sjönk tillfälligt, innan det åter blev milt den 14-15. Åska förekom då också i östra Svealand. Därefter tog kalluften definitivt kommandot den 16.

Medelmolninghet under november 2004
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under november 2004 Förstora Bild
Karta med soltimmar under november 2004
Antal soltimmar i november 2004 Förstora Bild

Snöoväder över södra Sverige

På kvällen den 17 kom ett nederbördsområde in över västkusten. Det hörde till ett lågtryck som följande dag rörde sig österut på gränsen mellan Götaland och Svealand.

Tillsammans med kraftiga vindbyar gav det säsongens första snöfall över södra Sverige. Medelvindar på 26 m/s noterades på Hanö den 18, då även åska förekom i sydvästra Sverige.

Mest snö hade sydligaste Dalarna med drygt 30 cm på morgonen den 18. Ovädret orsakade då kaos med inställd eller försenad färje- och flygtrafik och 10 000 hushåll blev utan el.

Dagen efter var snödjupet i Avesta 35 cm och i Söderby-Karlsäng i norra Uppland 31 cm. Visby kunde då med 23 cm också notera sitt största snödjup för november på minst hundra år.

I norra Sverige var det samtidigt mycket kallt, i Naimakka och Karesuando sjönk temperaturen till -32.5° den 19 respektive 21. På baksidan av lågtrycket fördes den kalla luften ner över hela landet.

Kosta i Småland och Horn i Östergötland hade -16° den 22, vilket var månadens lägsta temperatur i Sydsverige. I den friska till hårda nordvästliga vinden den 21 bildades också snöbyar utmed ostkusten.

Ännu ett snöoväder över södra Sverige

Ännu ett intensivt lågtryck med tillhörande nederbördsområde passerade över södra och mellersta Sverige den 22-23. Börrum i Östergötland och Flahult i Småland fick mest nederbörd med 32 respektive 31 mm.

Snöfallet orsakade nya trafikolyckor och i exempelvis Stockholmstrakten skadades dussintals i trafiken på morgonen den 23.

Förutom snöfall förekom också medelvindhastigheter på 24 m/s öster om Gotland, där en bogserbåt drev på grund, och en besättningsman omkom. Som mest var 25 000 elabonnenter utan ström.

Sedan ett nederbördsområde, som gav mest nederbörd i Jämtlandsfjällen, passerat den 24, bildades ett högtryck med ofta klart och kallt väder i norra Norrland.

Månadens lägsta temperatur noterades då i Gielas i Lappland med -33° den 27, varefter kylan dämpades.

Över Götaland kom däremot mild luft in med dis och dimma redan natten till den 25. Därefter bildades nederbördsområden i gränsområdet mellan luftmassorna.

I söder försvann snötäcket alltmer, men från norra Götaland och norrut kom mer snö, varvid Stockholm kunde notera ett snödjup på 29 cm den 28, vilket är en tangering av det gamla novemberrekordet från 1995.

Snödjupskarta för 15 november 2004
Snödjupskarta för 15 november 2004 Förstora Bild
Snödjupskarta för 30 november 2004
Snödjupskarta för 30 november 2004 Förstora Bild