Mars 2008 - Mer vintrigt än under vintern

Första "riktiga" vårmånaden fick en övervägande mild första hälft och det blev allt grönare i Sydsverige, även om det lokalt också kortvarigt kom en del snö i vårgrönskan. Ett rejält snöoväder drabbade också Jämtlands- och Härjedalsfjällen den 6. Strax före påsk, omkring den 17, kom sedan vinterkyla med både mars och säsongens lägsta temperatur så sent som den 23, då Nikkaluokta hade hela -41°. Påsken blev också blåsig, då den inleddes med ett kraftigt snöoväder över södra Götaland den 21 och avslutades av ett över Götaland och Svealand den 24. Sista dagarna i mars kom dock värmen tillbaks.

Temperatur och nederbörd

Is och temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, snötillgång och grundvatten

Blåsig inledning

Mars fick en blåsig inledning då ett djupt och intensivt lågtryck på 965 hPa passerade över Götaland den 1. Vinden kulminerade på kvällen då Falsterbo hade en medelvind på 23 m/s.

De tre första dagarna av mars blev även molniga med nederbörd i större delen av landet.

Snö föll i södra Sverige och gav lokalt tillfälliga snötäcken såsom 10 cm i Torup i Halland den 1 och 2-3 cm i norra Östergötland den 2. Med dagstemperaturer på upp emot 8° försvann dock snön snabbt.

Ett mindre nederbördsområde kom också in i söder den 3 och gav lokalt ett decimetertjockt snötäcke i mellersta Skåne.

Det blev tillfälligt kallare den 4-5 då en nordvästlig vind svepte ner över hela landet och det klarnade upp.

Längst i norr sjönk temperaturen nattetid till -30° och i Småland till -10°. Redan på kvällen den 5 drog dock åter ett omfattande vädersystem med regn och snö in i väster åtföljt av mildluft.

I södra Sverige föll mest regn vid västkusten med upp till 34 mm i Havraryd i Halland den 5.
 
Lågtrycket som matat in nederbördsområdet passerade mellersta Norrland den 6. I samband därmed drabbades Härjedals-, Jämtlands- och södra Lapplandsfjällen av mycket hårda västvindar tillsammans med snöfall och snödrev.

Det orsakade trafikkaos i stora delar av Jämtlandsfjällen, där flera vägar fick stängas av. I Storlien ökade snödjupet med 25 cm den 5-6 och kom upp i 136 cm.

Den 7 passerade en högtrycksrygg och gav rätt lugnt väder med sol på många håll.

Milt och molnigt

Från den 8 till den 12 kom ett flertal fronter med nederbördsområden in från sydväst och rörde sig norrut upp över landet. I Götaland föll regn, men från norra Svealand och norrut som regel snö.

Därmed strömmade mild luft upp över hela landet från den 9. En tillfällig uppklarning natten till den 11 gav dock minusgrader i östra Småland. Det var övervägande molnigt och även dimma förekom.

Stora regnmängder föll i västra Götaland den 9 då Mollsjönäs och Fotskäl i västligaste Västergötland fick 31 mm och den 12 då Ullared fick 33 mm.

Den 12 kom också stora nederbördsmängder vid södra Norrlandskusten där Västmarkum i Ångermanland fick 28 mm och Höglandsbodarna i Medelpad 25 mm.

I Norrland förekom lätt snöfall den 13-14, medan ett par nederbördsområden passerade södra Götaland.

Större delen av landet hade uppehåll den 15-16 men i söder förekom dimma under nätter och morgnar.

Medelmolninghet under mars 2008
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under mars 2008 Förstora Bild
Karta med soltimmar under mars 2008
Antal soltimmar i mars 2008 Förstora Bild

Vinter i hela landet

En kallfront gav först snöbyar i fjällen den 16 innan den dagen efter rörde sig åt sydost och gav kallare väder och snö i nästan hela landet.

Några decimeter snö i kombination med kraftig nordlig vind orsakade stora trafikproblem i nordvästra Götaland på morgonen den 17.

Från Vänersborg rapporterades ett snödjup på 36 cm. Även halka skapade senare under dagen problem där liksom i övriga Götaland.

Snöfallet avtog och övergick i snöbyar i främst östra delen av landet den 18-19

Kall påsk med snöoväder i söder

Kall och klar luft täckte Skandinavien på skärtorsdagen den 20. I gränsen till mildare luft över Centraleuropa fanns dock ett lågtryck med ett snöfallsområde som natten till den 21 kom in från sydväst med frisk eller vid kusten hård vind över främst stora delar av Götaland den 21 till 22.

Mest nederbörd uppmättes i Karlshamn med 30 mm den 21, den största marsmängden där sedan mätningarnas början 1860.

Orrefors fick då 26 mm och ett snödjup på 29 cm. I den kraftiga nordostvinden på baksidan av lågtrycket bildades också snöbyar vid ostkusten den 22-23 och där liksom i söder var det fortsatt blåsigt.
 
I främst västra Norrland rådde dock vackert vinterväder. Denna extremt kalla påskvecka noterades månadens lägsta temperatur den 23 då Nikkaluokta hade -41°.

Påsken avslutades med ett nytt snöfallsområde som den 24 spred sig upp över Götaland och Svealand, medan det var fortsatt soligt i norr.

Den 25 låg ett band med delvis kraftiga snöbyar kvar över norra Götaland och västra Svealand som gav Simonstorp i Östergötland 24 mm den 25.

Den 26 strömmade kall luft med nordvindar ner, då ett djupt lågtryck drog upp över Finland tillsammans med kraftigt snöfall. Det kom att beröra nordöstra Norrland den 26-27.
 
Från den 28 blev det allt mildare och ostadigare med sydliga vindar och passerande nederbördsområden. Månadens högsta temperatur 17° avlästes i Västerlösa utanför Linköping den 31.

Snödjupskarta för 15 mars 2008
Snödjupskarta för 15 mars 2008 Förstora Bild
Snödjupskarta för 31 mars 2008
Snödjupskarta för 31 mars 2008 Förstora Bild