Mars 2007 - Tidig vår och rekordvärme

Redan den 10 hade våren kommit ända upp till södra Norrland, närmare en månad tidigare än normalt. Ett par intensiva lågtryck, med byvindar på 30 m/s vid syd- och västkusten, som svepte över landet den 17-19 och drog ner kalluft gav ett kortvarigt bakslag. Snötäcket i norr ökade och snötäcken förekom tillfälligt ända nere i Götaland. Redan den 23-24 repade sig dock våren då ett mäktigt högtryck under sista veckan gav soligt väder och rekordhöga dagstemperaturer i mer än 100-åriga mätserier. Även månadsmedeltemperaturen blev rekordhög främst vid västkusten och på Gotland.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Milt i söder, allt kallare i norr

Vid månadsskiftet strömmade milda sydvindar upp över landet och det var molnigt med lätt nederbörd i hela landet. I söder var det också disigt och fortsatt gråmulet väder.
 
Ett lågtryck med nederbördsområde över Östersjön gav den 2 mest nederbörd på Gotland där Hoburg fick 23 mm på ett dygn. Lätt snöfall förekom även den 3.

I norra Sverige började det däremot klarna upp. Ett lågtryck norr om Skandinavien förde in torrare luft med västvindar, vilka dock också medförde snöbyar i Lapplandsfjällen.
 
I norr blev det sedan allt kallare i samband med ett högtryck den 4-5, då månadens lägsta temperatur på -29° noterades i Naimakka i nordligaste Lappland den 5.

En strid ström av fronter med nederbörd

Den 5 ökade vinden vid västkusten och på eftermiddagen kom ett nederbördsområde in följt av vårvarm luft. Regnet spred sig vidare åt nordost med snöfall på höglandet i Götaland och över södra Norrland.

På samma sätt drog sedan det ena nederbördsområdet efter det andra in från sydväst och upp över landet fram t o m den 11.
 
De största nederbördsmängderna på 15-20 mm uppmättes därvid den 6-7 i Götaland, där Kållered nära Göteborg fick 20 mm den 6, samt i norra Ångermanland och vid Västerbottenskusten där Brednoret fick 19 mm den 7.

Dimma förekom ofta i den varma luften som spred sig allt längre norrut. Våren, som kommit till Götaland vid månadsskiftet, avancerade därför raskt ända upp till södra Norrland och det blev även milt i hela landet.

Medelmolninghet under mars 2007
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under mars 2007 Förstora Bild
Karta med soltimmar under mars 2007
Antal soltimmar i mars 2007 Förstora Bild

Vindbyar med stormstyrka

Ett högtryck över Väst- och Centraleuropa medförde att lågtrycken med fronter tog en nordligare bana och att varmare luft med tidvis friska västvindar strömmade in över Sverige.
 
I söder förekom liksom tidigare ofta dimma och dimmoln. Då de lättade på många håll såsom den 12 och 14 fick solen chans att värma. Därvid steg temperaturen vid ostkusten till hela 17° i bl a Oskarshamn den 12.

Samtidigt passerade nederbördsområden över norra Sverige och Norrlandsfjällen fick blåsigt och snöbyar.

På kvällen den 16 rörde sig ett lågtryck med nederbördsområde in över mellersta Sverige och drog vidare österut.

Den 17 fortsatte det snöa över Norrland medan det på baksidan av lågtrycket rådde en kraftig och byig nordvästlig vind över södra Sverige.

På Hanö uppmättes då 30 m/s i vindbyarna. Vinden avtog bara tillfälligt då det redan nästa dag var dags för nästa lågtryck.
 
När det passerade över Bohuslän på kvällen var lufttrycket ca 955 hPa, vilket är rekord för södra Sverige i mars.

Högsta vindbyarna på 30 m/s uppmättes då på både Hanö och Nidingen den 18. Under bägge dessa dygn var som mest omkring 15000 hushåll strömlösa i södra och västra Sverige p g a fallande träd.

En man dog när han skulle ta hand om ett vindfällt träd. Vägar översvämmades norr om Göteborg, då vattnet i Göta älv steg, och öster om Marstrand när havsvattnet trängde in över länsväg 168.

I södra och mellersta Norrland föll snö med de största mängderna i Jämtland och Ångermanland.

Den största mängden, 29 mm, uppmättes i Höglekardalen i Oviksfjällen, där snödjupet ökade från 67 till 91 cm på ett dygn. Vinden avtog den 19 då lågtrycket drog bort åt nordost.

Rekordvärme

Kylig luft täckte sedan hela Sverige den 20-21 med klara kalla nätter i norr. I söder var det däremot molnigare då nederbördsområden, som bildades i gränsen till varm luft över Östeuropa, rörde sig mot nordväst.

De berörde södra Götaland den 20-22. Över norra Sverige passerade en varmfront österut den 22 och bakom den förstärktes ett högtryck som där gav klart väder.

Först den 24, sedan ett regnområde över södra Götaland dragit västerut, kunde den mycket varma luften österifrån nå Sydsverige.

Högtrycket växte till över Sverige och gav uppehållsväder och soligt väder i hela landet den 24-28. Men en del dimmoln vid främst ostkusten hade ibland svårt att lätta.

Rekordhöga temperaturer uppmättes på olika håll i landet varje dag från den 25 till 29, se karta till vänster. Soliga dagar och kalla nätter gav då stora dygnsvariationer i temperaturen. I ex Ljusnedal i Härjedalen steg temperaturen från -14° till +15° den 26.

Den 28 noterades månadens högsta temperatur 19° i Fägerhult i södra Västergötland. Högtrycket började försvagas och den 29 drog en kallfront in över Lapplandsfjällen. Till den 31 hade så den kyligare luften utbrett sig ner över Svealand.

Snödjupskarta för 15 mars 2007
Snödjupskarta för 15 mars 2007 Förstora Bild
Snödjupskarta för 31 mars 2007
Snödjupskarta för 31 mars 2007 Förstora Bild