December 2004 - Milt och blåsigt

Efter en radikal omläggning av väderläget vid månadsskiftet november-december blev julmånaden mycket mild i hela Sverige, även om några köldknäppar förekom i landets norra delar. Lågtryck rörde sig nästan oavbrutet från Islandsområdet åt nordost till Ishavet och gav då ofta hårt väder i fjällen. Vid några tillfällen tog dock intensiva lågtryck sydligare banor, vilket medförde hård vind till storm längs kusterna i södra Sverige exempelvis den 5-6 och 22-23. Vid det senare tillfället föll också blötsnö som ställde till problem i den begynnande jultrafiken i norra Sverige.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Markvatten och grundvatten

Milt i söder kallt i norr

Den 1 fördes mild och disig luft upp över större delen av landet söder om ett lågtryck vid Nordnorge. Längst i norr var det däremot kallt med -27° i Naimakka den 2 och 3.

Över Centraleuropa etablerades den 3 ett högtryck, som låg kvar i tio dagar. Norr om högtrycket fortsatte för årstiden varm luft att strömma in över södra Sverige, och vid västkusten var det 7-10° nästan hela tiden fram t o m den 17.

Allra varmast med 10° var det den 5 bland annat på Nordkoster och den 6 på Måseskär. Den 5 passerade också ett mindre lågtryck österut över södra Norrland och sedan åt sydost under fördjupning.

På dess baksida blåste hårda nordvindar över norra Östersjön, där Svenska Högarna uppmätte en medelvind på 23 m/s natten till den 6.

Tillhörande nederbördsområde gav 10-25 mm på många håll i södra Norrland den 5, delvis i form av underkylt regn.

Storm i fjällen, fortsatt milt

Under nästan hela december rörde sig lågtryck åt nordost väster om Skandinavien. De gav hårt väder i fjällen, men nämnvärda snö- och regnmängder oftast bara i de västra fjällen.

Ett av lågtrycken medförde medelvindar på upp till 30 m/s i Stekenjokk i södra Lappland den 7. Dess nederbördsområde gav regn, delvis underkylt, och snö även öster om fjällen natten till den 7, varvid Ångermanland fick 10-15 mm.

Ett nytt mycket djupt lågtryck rörde sig den 10-11 från Norska havet till Svalbard, och det blev då extremt milt i de södra fjällen, där Sylarna noterade +8° den 10.

I Stekenjokk nådde dessutom vinden nästan orkanstyrka med 31 m/s den 11, och i Storlien fick man 31 mm nederbörd från kvällen den 11 till morgonen den 13.

Längst i nordost var det nu åter tillfälligt kallt med ner till -27° i Nattavaara på Luciadagen.

Ännu ett djupt och så småningom mycket omfattande lågtryck rörde sig den 14-15 från Islandsområdet till Norska havet.

Där blev det liggande några dagar, varvid vinden åter nådde stormstyrka på utsatta ställen i fjällen, Tarfala hade sålunda vindbyar på upp till 42 m/s den 15.

Nordvästra Götaland fick den 15-16 mycket regn, exempelvis 42 mm i Ullared i Halland. Ett mindre men mycket intensivt lågtryck på Engelska kanalen gav orkanvindar som orsakade stor förödelse i Bretagne den 17.

Medelmolninghet under december 2004
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under december 2004 Förstora Bild
Karta med soltimmar under december 2004
Antal soltimmar i december 2004 Förstora Bild

Snö och tö i julveckan

Stora delar av Götaland fick snö den 18 och natten till den 20, och den 21 började ett lågtryck vid Island att röra sig österut samtidigt som det intensifierades kraftigt.

I norra Sverige var det då ännu kallt med lokalt ner till -30° i norra Lappland. När lågtrycket närmade sig blev det dock åter mycket milt i större delen av landet med upp till +9° vid västkusten den 22 och 23.

Nederbördsområdena i anslutning till lågtrycket gav 20-35 mm den 22-23 i västra Götaland, där Ullared fick 31 mm, och i Tornedalen, där Övertorneå fick 34 mm.

Det var samtidigt mycket blåsigt med medelvindar på upp till 31 m/s i Stekenjokk och 26 m/s på Svenska Högarna den 22.

Även natten till julafton föll stora mängder snö i mellersta Lappland, där Sorsele fick 28 mm i smält form.

Dessutom fick Skåne ca 20 mm regn under julaftonen, ett regn som övergick i snö på många håll.

I andra delar av södra Sverige bildades på juldagen ett tunt snötäcke som, förutom i södra Götaland, överlevde resten av julhelgen.

I Norrland och norra Svealand blev det klart och temperaturen i Ljusnedal i Härjedalen sjönk till -31° under julnatten och till -32° följande natt.

Snöoväder i fjällen

Julhelgens kalla väder i norra Svealand och södra Norrland blev bara ett kort mellanspel. Vädret under mellandagarna präglades i stället av att djupa lågtryck rörde sig från Island och vidare upp över Ishavet, varvid mildare luft drog in över norra Sverige.
 
Landets södra hälft fick ändå några vackra vinterdagar tack vare ett visst högtrycksinflytande.

Den 29 kom en svag kallfront in från väster, men nämnvärd nederbörd fick bara delar av de västra fjällen.

Följande dag närmade sig ett djupt lågtryck på Norska havet och gav hårt väder och stora mängder snö i Lapplandsfjällen, där det förekom medelvindar på 36 m/s i Stekenjokk och vindbyar på 46 m/s i Tarfala.

Hemavan fick också 55 mm nederbörd från kvällen den 29 till nyårsaftonens kväll.
 
I söder blev det åter mycket milt med +9° på Måseskär den 30 samt på Harstena och i Linköping på nyårsaftonen. I samband därmed försvann också snötäcket ända upp till Hälsingekusten.

Snödjupskarta för 15 december 2004
Snödjupskarta för 15 december 2004 Förstora Bild
Snödjupskarta för 30 december 2004
Snödjupskarta för 30 december 2004 Förstora Bild