April 2004 - Sol och värme

Under större delen av månaden rådde högtrycksbetonat väder med sol och höga eftermiddagstemperaturer. Påskhelgen den 9-12 april var emellertid blåsig och främst i fjällen ostadig. Valborgsmässoafton bjöd på utmärkt uteväder, särskilt i södra Sverige. Medeltemperaturen för april blev betydligt över den normala och i sydvästra Norrland noterades nya rekord i bland annat Östersund och Sveg. Månaden blev överlag torr, i norra Norrland mycket torr, och även mycket solrik. Allra soligast var det i sydöstra Sverige där Visby hade 21 soltimmar fler än det tidigare rekordet.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Markvatten och grundvatten

Ett högtryck drar österut

Under månadens första dag hade ett mäktigt högtryck sitt centrum över Bottenhavet. Det var en mycket kylig morgon med ner mot -25° i Nedre Soppero i Lappland.

Dagen därpå försköts högtrycket in över Baltikum. En sydlig vind började då föra upp varm och fuktig luft från Centraleuropa.

Svaga fronter med lätt nederbörd trängde den 4-6 in över landet från sydväst. Ett mindre lågtryck låg nästan stilla över Danmark den 6-7, varvid Blekinge fick 10-15 mm regn.

I norra Småland och Dalsland förekom nederbörd med inslag av snö under morgonen och förmiddagen den 7.

Växlande påskväder

På skärtorsdagen den 8 närmade sig ett omfattande lågtrycksområde norra Skandinavien från nordväst. Fjällen fick hårt väder med stark blåst och snöyra.
 
En grupp vandrare, som tvingades ta skydd nere i snön i ett dygn, återfanns lyckligtvis välbehållna. Snötäcket nådde sitt maximum i de norra fjällen strax efter påskhelgen med 141 cm i Katterjåkk.

I övriga delar av landet föll endast små mängder nederbörd under påsken, och då främst i samband med att en kallfront passerade sent under fredagen och natten mot påskafton den 10.

Den lite kyligare luften bakom kallfronten värmdes snabbt upp i det mestadels klara vädret den 11-12.

Medelmolninghet under april 2004
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under april 2004 Förstora Bild
Karta med soltimmar under april 2004
Antal soltimmar i april 2004 Förstora Bild

Högtryck med försommarsmak

Den 12-13 gav en högtrycksrygg soligt väder i större delen av södra och östra Sverige, medan fjällen hade mer ostadigt väder.

Hela landet fick mer moln och ostadigt den 14 i samband med att ett lågtryck rörde sig österut över den norra delen av Norska havet. Därefter etablerades ett mäktigt högtryck över Skandinavien och lågtrycken i väster berörde inte längre oss.

Det soliga och nästan vindstilla vädret innebar stora temperaturskillnader mellan natt och dag. Exempelvis steg temperaturen med 23° i Hagshult och Torup i västra Götaland den 16. I Torup närmare bestämt från -4° till +19°.

Samma dag noterades månadens högsta temperatur med 21° i Lund. Även de efterföljande två dagarna blev nästan sommarvarma i södra Sverige men något blåsigare.

En ljum sydlig till sydostlig vind utbredde sig då, när högtrycket försköts något österut. Varmast den 18-19 var det i Göteborgstrakten och i södra Bohuslän med temperaturer kring 20°.

I norr krympte snötäcket markant under denna milda period, men i de norra fjällen låg den blöta snön metertjock och två skidåkare dödades av en lavin i Vistasdalen i Kebnekaiseområdet den 16.

Lite ostadigare

Ett mindre lågtryck kom den 19 in söderifrån och rörde sig upp längs västkusten mot Värmland.
 
Tillhörande regnområde stannade upp över Svealand, där också den mesta nederbörden föll med 10-25 mm i norra Värmland och delar av Dalarna den 20-21.
 
Söder om fronten bildades kraftiga åskväder över Helgolandsbukten och södra Danmark den 20, men dessa löstes i stort sett upp innan de nådde Skåne.

Även den 21 bildades skurar söder om fronten och i delar av Västergötland och norra Småland fick man känna på årets första lite mer omfattande åskväder.

Ett nederbördsområde med i huvudsak snö utvecklades längs en kallfront, som långsamt rörde sig söderut över norra och mellersta Norrland den 22-24.

Detta nederbördsområde gav 1-2 dm snö i södra Norrbotten och sydöstra Lappland. Över södra Sverige passerade ett tämligen svagt regnväder åt öster och sydost den 23.

Härligt vårväder

Högtrycket i öster växte åter in över Sverige den 24. De nederbördsområden som pockade på i väster och sydväst, gav endast små mängder nederbörd när de i försvagat skick tillfälligt berörde landets västra delar.

Dock fick västra Värmland 15-20 mm den 26. Därefter rådde i stort sett uppehållsväder under resten av månaden. Snötäcket i Norrland krympte snabbt och t o m i Höglekardalen i Oviksfjällen dominerade barmark från den 29.

Samma dag hade högtrycket sitt centrum nära Åland och i det starka solskenet uppstod en del ovanligt kraftiga stoftvirvlar (småtromber) i Uppland.

En av dessa slet till och med loss ett takfönster. Under valborgsmässoafton den 30 ökade molnigheten något i anslutning till en svag kallfront över södra Norrland, men det var mest fråga om tunna moln som gav vackra halofenomen.

Eftermiddagstemperaturerna nådde nu åter nära 20° i sydvästra Sverige.

Snödjupskarta för 15 april 2004
Snödjupskarta för 15 april 2004 Förstora Bild
Snödjupskarta för 30 april 2004
Snödjupskarta för 30 april 2004 Förstora Bild