Mars 2023 - Tropiskt lågtryck släppte väder över Vanuatu

Mars bjöd på en hel del väderdramatik runtom i världen. I sydöstra Afrika drabbades man ytterligare en gång av den extremt långlivade orkanen Freddys framfart med flera hundra dödade. Öriket Vanuatu i Stilla havet drabbades av dubbla smällar från två tropiska orkaner samt ett tropiskt lågtryck som släppte väder i form av ymnigt regn. I slutet av månaden drog våldsamma tornados fram över USA med åtskilliga dödsoffer. I Argentina hade Buenos Aires sin absolut varmaste månad oavsett tid på året. Även i Sydkorea och Japan var mars rekordvarm. Rekordtemperaturer registrerades även i delar av Ostasien. I Finland dröjde säsongens lägsta temperatur till efter vårdagjämningen vilket var rekordsent.

Global temperatur - Näst varmaste marsmånaden

Global temperaturanomali (vänster bild) i mars 2023 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1991-2020.
Global temperaturanomali (vänster bild) i mars 2023 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1991-2020. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Mars 2023 blev enligt Copernicus Climate Change Service den näst varmaste som observerats efter 2016 som var 0,11° varmare. 2016 års marsmånad kom i kölvattnet av en extremt kraftfull El Niño. Årets mars följde istället på en tre år lång La Niña som avslutades nu i mars. Även NASA och NOAA klassade årets marsmånad som den näst varmaste. Även i deras databas är det mars 2016 som är den varmaste.

Månadsvis temperaturavvikelse globalt och i Europa från januari 1979 till mars 2023 jämfört med medelvärdet för 1991-2020.
Månadsvis temperaturavvikelse globalt och i Europa från januari 1979 till mars 2023 jämfört med medelvärdet för 1991-2020. De svarta staplarna visar avvikelsen för respektive marsmånad. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Europa - Mild vårmånad i sydost men kallt längst i norr

Mars blev på de allra flesta håll i Europa en mild vårmånad. Detta gäller särskilt i den sydöstra delen av Europa där de största överskotten återfanns i regionen kring den europeiska delen av Kazakstan och Kaukasus. 

Det var ovanligt varmt i Frankrike kring den 13:e mars. Lokala marsrekord noterades då, bland annat i Agen där det tidigare rekordet var från 1990. Luften var även mycket labil och samma dag noterades extremt många blixturladdningar i landet. Totalt detekterades 9500 urladdningar vilket med råge överträffade den tidigare toppnoteringen för mars på 3300 urladdningar från den 29 mars 2010. Blixtmätningarna i Frankrike går dock bara tillbaka till 1997.

Månadens högsta temperatur stod som så många gånger förr Spanien för. Där hade Novelda i Valencia community 34,4° den 30:e mars. På mars månads sista dag noterades lokalt rekordtidiga tropiska nätter i Spanien, exempelvis i Málaga (startår 1943) och Valencia (startår 1966). För Valencia var det förra datumet för tidigaste tropiska natt den 16 maj vilket inträffade 2001.

Värt att notera när det gäller värme är att Santarem i grannlandet Portugal nådde upp i hela 31,5° den 28:e. Enligt klimatologen Maximiliano Herrera är värdet det näst högsta som observerats i Portugal i mars efter Amaralejas 31,6° den 31 mars 2005.

Kallt i Nordvästeuropa

Medellufttryck i Europa mars 2023.
Medellufttryck i Europa mars 2023. Illustration SMHI Förstora Bild

Grönlandshögtrycket var under mars välutvecklat och bidrog till att föra ner kall luft från Arktis över norra Europa. Exklusive Danmark blev mars på de allra flesta håll i Norden en kall eller mycket kall vårmånad. På Island var det för landet som helhet den kallaste marsmånaden sedan 1979. Månaden var även mycket torr på västra Island. I Reykjavik var det med 5,0 mm den näst torraste marsmånaden efter 1962 då det föll 2,3 mm. Där hade man även en ovanligt solig marsmånad som endast överträffas av mars 1947.

Även i norra Finland var månaden mycket kall. I Finland uppmättes den 23:e mars säsongens lägsta temperatur på -37,5° i Kittilä. För Finlands del är detta ett rekordsent datum för säsongens lägsta temperatur. Enligt den finska vädertjänsten var det tidigare senaste rekorddatumet den 13 mars vilket inträffade 2013. Statistik över landets lägsta temperatur för säsongen finns från 1959 och framåt. 

Månadens lägsta temperatur i Europa blev dock -38,5° uppmätt den 8:e i Petrun' i Ryssland.

Få riktigt stora dygnsnederbördsmängder

Mars är normalt sett en torr månad. Månaden var emellertid mycket nederbördsrik i delar av norra Europa. Lokalt var månaden rekordblöt i både Sverige och Finland. I Norge uteblev månadsrekorden men några dygnsrekord för mars noterades den 17:e. Bland annat i Flekkefjord (startår 1940) där det föll 117 mm nederbörd vilket slog det tidigare marsrekordet på 88 mm från 1989. Ytterligare fyra stationer, tre med medellånga mätserier och en med drygt 120 års mätningar på nacken noterade denna dag dygnsrekord för mars.

Enligt den finske meteorologen Mika Rantanen, som twittrat om det, noterade några stationer i Finland en rekordblöt marsmånad efter att ifjol ha haft en rekordtorr motsvarighet. Detta fenomen inträffade även lokalt i södra Sverige, exempelvis i Vadstena i Östergötland.

Nordamerika - Våldsamma tornados

Västra USA drabbades likt tidigare under vintern av flera atmosfäriska floder under månaden (se månadskrönikorna för december, januari och februari). Utah hade sin tredje blötaste mars medan Nevada och Kalifornien hade sin sjätte respektive sjunde nederbördsrikaste marsmånad. I bergen i Sierra Nevada har det den gångna vintern fallit ovanligt mycket snö. Enligt UC Berkeley Central Sierra Snow Lab får man gå tillbaka till säsongen 1951/52 för att finna en snöigare säsong vid Donner Summit i Kalifornien på drygt 2100 meters höjd över havet. Statistik över snödjupet och snönederbörd där finns från säsongen 1945/46 och framåt.

Flera stora mängder nederbörd finns men några av dessa är något osäkra. Den mest trovärdiga mängden nederbörd som fallit under 24 timmar är 269 mm från Rocky Butte i Kalifornien den 9-10 mars. 

Kraftiga tornados i USA i slutet av månaden

I USA skedde utbrott av kraftiga tornados i slutet av månaden. Den 24-26 mars registrerades 41 stycken. Av dessa nådde en kategori 4 på den så kallade "Enhanced Fujita"-skalan (EF) medan tre klassades som EF3 på den femgradiga skalan. Tornadorna orsakade enligt NOAA katastrofal skada där de drog fram över Mississippi, Alabama, Tennessee och Georgia.

Ytterligare ett utbrott av tornados skedde den 31:a i amerikanska Mellanvästern och södra USA. Enligt amerikanska National Weather Service bekräftades då mer än 110 tornados. Av dessa nådde en EF4 medan åtta klassades som EF3 på den femgradiga skalan. Förutom den stora materiella skada som orsakades där tornados drog fram krävdes även åtskilliga människoliv, preliminära rapporter talar om omkring 28 döda.

Oregons kallaste mars på över 100 år

Västra USA, västra Kanada och nordvästra Mexiko hade en kall eller mycket kall vårmånad. I Oregon var detta den tredje kallaste marsmånaden som observerats. Där är det bara marsmånaderna 1917 och 1897 som varit kallare. Kalifornien, Nevada och North Dakota hade alla sin femte kallaste mars. Statistik för delstaterna finns att tillgå från 1895 och framåt.

Ranking av medeltemperaturen i USA i mars 2023 delstatsvis.
Ranking av medeltemperaturen i USA i mars 2023 delstatsvis. 122 innebär att mars 2023 var den åttonde varmaste i en serie sedan 1895. Källa: NOAA (NCEI). Förstora Bild

Mycket ovanlig marsmånad i Winnipeg i Kanada

På månadens första dag sjönk temperaturen i Shepherd Bay i Kanada till -45,9° vilket också blev månadens lägsta. Den 18:e noterades -41,7° i köldhålet Peter Sinks i Utah i USA. I Winnipeg i Kanada gick temperaturen inte över noll under hela månaden. Detta har endast inträffat en enda gång tidigare i mars där, nämligen 1899. 

Ovanligt tidig marsvärme i Mexiko och USA blev även månadshögsta

I övriga Nordamerika var det istället milt eller mycket milt. Florida hade sin åttonde varmaste marsmånad. På månadens första dag nådde temperaturen 40,6° i Falcon Lake i sydligaste Texas. Detta är enligt klimatologen Maximiliano Herrera det tidigaste datumet som USA nått över 40°. Redan dagen därpå, den 2:a uppmättes ännu ett rekord, den här gången i östra Mexiko där hela 45,0° noterades i Magiscatzin. Alla de tre högsta värdena var inom 0,5° och uppmättes i delstaten Tamaulipas. Detta är första gången som 45,0° observeras så tidigt på året i Nordamerika. Något förvånande blev både Falcon Lakes och Magiscatzins värden de högsta för USA samt Mexiko i mars. 

Asien - Rekordtidig körsbärsblomning i Tokyo

Månaden blev mild eller mycket mild i praktiskt taget hela Asien med de största temperaturavvikelserna kring Kaspiska havet. Bara i delar av Sydostasien, Indien, ostligaste Sibirien samt på Sri Lanka förekom temperaturunderskott.

Till de områden där milt väder dominerade hörde Japan. I Tokyo noterades den första körsbärsblomningen redan den 14:e mars vilket är ett rekordtidigt datum. Lika tidig var körsbärsblomningen i Tokyo år 2021 och 2020. Data över körsbärsblomningen i Tokyo inleddes 1953.

Rekordmilda marsdagar den 22-23 i Japan

Några dagar tidigare, den 11:e, noterades nytt marsrekord i Osaka med 24,6°. Det tidigare marsrekordet på 24,2° var från 2010. Temperaturmätningar i Osaka har pågått sedan 1883 och framåt. Både på Världsvattendagen och Världsmeteorologidagen den 22-23 mars var det extremt varmt i Japan och åtskilliga marsrekord sattes då från Kyushu i söder till Hokkaido i norr. Exempelvis i Nagasaki (startår 1879), Osaka (startår 1883), Nagano (startår 1889) och Sapporo (startår 1877). Det tidigare marsrekordet i Osaka hade knappt två veckor på nacken. Den här gången, den 22:a, kom man upp i 25,2°. Även den 24:e mars var ovanligt varm men med betydligt färre nya marsrekord för stationer med längre mätserier. Två stationer med minst 80 års mätningar i Shizouka prefektur noterade dock nya marsrekord.

Extremt varmt i Sydostasien

Det var inte bara i Japan, Ryssland och Kazakstan som det noterades nya marsrekord. I Vietnam hade man den 22:a hela 41,4° i Kim Boi. Enligt klimatologen Maximiliano Herrera är detta nytt nationellt marsrekord för Vietnam. Enligt honom var det tidigare nationella marsrekordet 41,3° uppmätt i Quần Lợi 1968. I Kina nådde temperaturen 40° den 22:a mars vilket är det näst tidigaste datumet som denna gräns nåtts. Än varmare var det i Thailand den 23-24 mars i Phetchabun och den 27:e i Bua Chum där man kom upp i 41,5°. I Myanmar noterade Chauk 41,6° den 30:e mars. Stationen har dock tidigare varit föremål för misstänkt höga temperaturer.

Delyankir kallast och nytt värmerekord för mars i Ojmjakon

Månadens lägsta temperatur uppmättes i Delyankir i Sibirien där det var -55,0° den 4:e. I Ojmjakon hade man dygnet innan haft -54,9°. För Ojmjakons del byttes det kyliga vädret senare under månaden ut mot extremt milda marstemperaturer. 

I Sredne-Kolymsk (startår 1936) norr om Ojmjakon noterades den 17:e nytt marsrekord med +2,8°. Det tidigare rekordet på +2,3° från 2009 fick därmed se sig slaget. 

I slutet av månaden strömmade för årstiden extremt mild luft norrut över delar av Asien och flera nya marsrekord noterades då i bland annat Ryssland och Kazakstan. På månadens sista dag, den 31:a, uppmättes +3,8° i Ojmjakon. Värdet är nytt marsrekord för stationen. Det tidigare rekordet var på +2,0° från 1952.

Mycket regnig inledning av mars i Malaysia

När det gäller stora regnmängder noterades dessa från Malaysia på månadens första dag. Enligt sajten Floodlist föll det 418 mm i Pahang State den 1. 

Från Indien rapporterades ett värde om 442 mm på månadens sista dag men det värdet avviker med mer än 300 mm och får ses som suspekt.

Arktis - Ovanligt lågt säsongsmaximum av havsisen

Efter en bistert kall februari fick praktiskt taget hela den kanadensiska delen av Arktis erfara en mild eller mycket mild marsmånad. Lokalt var månaden rekordmild och vid världens nordligaste station Alert (startår 1950) på Ellesmere Island i nordligaste Kanada hade man sin absolut mildaste marsmånad som observerats. Där var månadsmedeltemperaturen relativt 1991-2020 inte mindre än 8 grader över det normala. 

Nytt marsrekord i Nuuk och på Jan Mayen

Även Grönland, främst den västra och nordligaste delen, hade en mild eller mycket mild vårmånad. Den 4:e noterades nytt marsrekord i Nuuk (startår 1958) på västra Grönland med hela 15,2°. Det tidigare marsrekordet där var enligt den kanadensiske meteorologen Patrick Duplessis 13,2°. Värt att notera är att det nya marsrekordet enligt Duplessis även är högre än gällande aprilrekord, 14,6°. Den extremt höga temperaturen var resultatet av kraftiga ostvindar som genererade en stark föhn när de nådde västra Grönland.

Månadens högsta temperatur stod emellertid Narsarsuaq på sydvästra Grönland för. Där hade man 15,4° den 6:e.

Vid den norska ön Jan Mayen (startår 1956) noterade man ett nytt värmerekord för mars. Den 1:a uppmättes +8,3° vilket slog det gamla marsrekordet på +8,0° från 2003 och 1984.

Uppe på den grönländska inlandsisen dröjde det ända till den 28:e mars innan månadens lägsta temperatur i Arktis på -55,3° uppmättes vid Summit (ca 3200 möh). I lägre höjdnivåer hade Hall Beach i Kanada -45,0° på månadens första dag. Kallt väder var det även under månaden i större delen av ryska Arktis samt kring Svalbard.

Femte minsta säsongsmaximumet av havsis

Det årliga säsongsmaximumet av havsis i Arktis med omnejd inträffade den 6:e mars och var enligt NSIDC data det femte minsta som observerats. Lägre säsongsmaximum uppmättes under åren 2015-2018. Det allra minsta säsongsmaximumet är från 2017 då utbredningen av havsis som mest var 14,406 miljoner km². I år var säsongsmaximumet 14,618 miljoner km². Ett lågt säsongsmaximum säger dock inget om hur smältsäsongen kommer att bli. 

Temperaturavvikelse i mars 2023 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020.
Temperaturavvikelse i mars 2023 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Antarktis - Fortsatt mycket låg havsisutbredning

Havsisen fortsatte att ligga på en rekordlåg nivå under månadens första halva. Från mitten av månaden lämnades jumboplatsen och efter en snabb istillväxt var utbredningen vid månadens slut den fjärde lägsta för årstiden.

Inledningen av månaden var mycket kall över delar av Östantarktis. Redan den 7 uppmätte Vostok -68,1°. Något nytt säsongslägsta blev det inte senare under månaden, polarnatten till trots varför Vostoks värde även blev månadens lägsta. Varmast var det den 24:e då Base San Martin på Antarktiska halvön uppmätte 8,1°. Månaden som helhet var mild på Antarktis. Temperaturunderskotten återfanns främst över shelfisen i Rosshavet och i varierande grad även över Västantarktis.

Sydamerika - La Niña avslutad, extrem rekordvärme i Argentina

Månadens mest utmärkande drag i Sydamerika var den extrema värme som noterades i framförallt Argentina men även i Uruguay. Detta avspeglade sig också i temperaturöverskotten. Mars är i Argentina normalt sett den första höstmånaden. Trots detta blev mars 2023 för huvudstaden Buenos Aires ihop med december 2013 och januari 1989 den allra varmaste månad som observerats. Detta för en temperaturserie på nästan 120 år. Månadens högsta temperatur för Sydamerika blev 40,7° i Santa Rosa i Argentina och uppmättes den 3:e. Enligt den argentinska vädertjänsten kan värmen delvis förklaras av La Niñas inflytande vilket ökar sannolikheten för extrem värme under sensommaren.

Mycket varmt var det även på sina håll i Peru den 6-9 mars. Exempelvis vid stationen Ñaña i regionen kring Lima som den 9 mars slog sitt gamla marsrekord på 30,8° från 1972 då man denna dag uppmätte 32,2° där. Två andra rekordstationer var Mazo Cruz och Pizacoma vilka båda är belägna på nästan 4000 meters höjd över havet. Där kom man den 7:e mars upp i 22,8° samt 22,6° vilket slog rekordet på 22,6° från mars 1983 respektive 22,0° från mars 1966.

Massiv WWB över östra Stilla havet

Både amerikanska NOAA och australiensiska BoM deklarerade under mars att La Niña avslutats. Därmed råder neutrala förhållanden just nu. Passadvindarna blåser normalt sett från öster till väster men ibland försvagas dessa eller byter riktning och blåser då från väster till öster, en så kallad "Westerly Wind Burst" (WWB). Ofta, men inte alltid, är WWBs ett preludium till utveckling av El Niño. I början av mars inträffade en för årstiden extremt kraftig westerly wind burst över östra Stilla havet. Detta föranledde spekulationer om huruvida El Niño kan komma att utvecklas senare i år. 

I slutet av månaden var havsvattentemperaturerna längs med kusten i Peru och Ecuador på sina håll 4-5 grader över vad som är normalt för årstiden. Detta är något som den nyzeeländske meteorologen Ben Noll twittrat om. Mer om detta i aprilkrönikan då än högre havsvattentemperaturer har uppmätts där i april vilket har få historiska motsvarigheter.

Några regnmängder på över 200 mm

Uppvärmningen av havsvattnet utanför Sydamerikas västkust gjorde att regnen återvände till Peru. Ett par stora mängder på över 150 mm noterades, bland annat den 7:e då Partidor uppmätte 160 mm och den 23:e då Puerto Pizarro rapporterade hela 225 mm.

Den 27:e rapporterades 208 mm från Cameta i Brasilien i delstaten Pará. Dagen därpå, den 28:e, noterades månadens största mängd på 236 mm från Istmina i Colombia.

Kyligt på Eldslandet och i Amazonas

Områden med kyligt höstväder sågs på Eldslandet i sydligaste Sydamerika samt i delar av Amazonas.

Trots att mars är en höstmånad i Sydamerika uppmättes månadens lägsta temperatur i början av mars. Den 2 rapporterade den mycket högt belägna stationen Lago Chungará (4570 möh) i Chile -9,4°.

Afrika - Freddy spred åter igen kaos över Madagaskar och Mocambique

Det var en ordentligt varm månad i den norra delen av Afrika. På Kanarieöarna (startår 1961) var månaden den allra varmaste som observerats. Där noterades extrem värme i slutet av månaden. Vid flygplatsen vid Teneriffa Sur uppmättes hela 37,7° den 28:e vilket är den högsta temperatur som observerats där under en marsmånad. Därtill är värdet högre än det högsta stationsvärdet för både april och juni samt lika högt som maj månads toppnotering. Kanarieöarnas högsta temperatur under månaden var dock 38,2° uppmätt den 30:e vid Tasarte-La Aldea de San Nicolás på Gran Canaria.

I Agadir i Marocko noterade man enligt Herrera nytt värmerekord för mars den 29 då temperaturen där steg till 40,0°. Staden som är belägen vid kusten träffades då av varma ostvindar från Sahara vilka går under benämningen Chergui i området.

Allra varmast i Afrika var det emellertid den 14:e då Matam i Senegal uppmätte hela 46,4°.

Månadens lägsta temperatur stod Batna i Algeriet för, där temperaturen den 2:a sjönk till -6,0°.

Freddy fortsatte kräva människoliv även i mars

Månadens enskilt största händelse i Afrika var den extremt långlivade tropiska orkanen Freddy som fortsatte att sprida kaos och död där den drog fram över sydöstra Afrika. Till dags dato, den 12 april, har omkring 900 människor omkommit till följd av Freddys härjningar i sydöstra Afrika samtidigt som drygt 550 personer fortfarande saknas. Med så pass omfattande konsekvenser får det nog ses som närmast säkert att Freddys namn kommer att strykas i framtida namnlistor och ersättas med ett annat.

I slutet av februari drog Freddy in över land i sydöstra Afrika, först Madagaskar följt av Mocambique och därefter Zimbabwe. Efter att ha spenderat drygt en vecka över land backade resterna av Freddy i början av mars åter ut över öppet vatten i Mocambiquekanalen där den regenererades till tropisk storm den 4:e mars. Därefter rörde sig Freddy mycket nära sydligaste Madagaskar för att sedan vända åt nordväst. Den 11:e mars drog Freddy för andra gången in över Mocambique, nu som en kategori 2-orkan innan den i försvagat skick fortsatte för att till slut nå Malawi. Till den 13:e mars hade Freddy nedgraderats till ett tropiskt lågtryck. Både södra Madagaskar, Mocambique och Malawi drabbades av stora mängder regn. Tyvärr är nederbördsmätningarna från Afrika exklusive Reunion generellt sett osäkra. En uppgift finns dock om att 362 mm föll över Ranohira på Madagaskar den 5:e mars. 

Freddy kan ha noterat ett världsrekord

Freddy bildades i farvattnen mellan Indonesien och Australien i början av februari och löstes inte upp förrän mer än en månad senare. Freddys extremt långa livstid har föranlett världsmeteorologiska organisationen WMO att initiera en studie om Freddy är den mest långlivade tropiska cyklon (inkluderar tropiskt lågtryck, tropisk storm och tropisk orkan) som observerats på Tellus. Till dess att något annat meddelas är rekordet än så länge från augusti-september 1994 då John fortlevde i 31 dygn över Stilla havet. Värt att notera är att WMO även inkluderar tiden som ett tropiskt lågtryck i världsrekordet. Väljer man att istället titta på den tid då det tropiska ovädret var av minst tropisk stormstyrka hade John fler dagar än Freddy.

Australien/Oceanien - Ymniga regn i Queensland och på Vanuatu

Det förekom ett par tillfällen med ymniga regn i Queensland i nordöstra Australien. Century Mine erhöll 313 mm den 8:e medan Kuranda fick 307 mm den 6:e. Det myckna regnandet i Queensland renderade översvämningar, bland annat i den lilla orten Burketown (knappt 250 invånare) vid Carpentariaviken där Polisen på twitter publicerade en film från helikopter visandes översvämningarna.

För Australien som helhet var detta den tionde varmaste marsmånaden som observerats sedan 1910 och framåt. I landets norra delar kring Carpentariaviken var månaden kylig medan det varmaste vädret återfanns i en zon över mellersta Australien. Särskilt varm var månaden i gränstrakterna mellan delstaterna New South Wales och Queensland samt i ostligaste New South Wales där månaden lokalt var rekordvarm. Exempelvis vid Sydney flygplats där temperaturmätningar pågått sedan 83 år tillbaka.

Månadens högsta temperatur inträffade den 16:e i Karijini North i delstaten Western Australia där man kom upp i 44,5°. I delstaten Victoria noterades 42,5° i Mildura den 18:e. För Victorias del är detta den fjärde högsta marstemperatur som observerats. Endast år 1940 och 1934 har bjudit på högre värden i mars, samtliga i Mildura.

Australiens lägsta temperatur återfanns som vanligt i sydost. Liawenee på Tasmanien ståtade den 21:a med en minimitemperatur på -3,4°.

Vulkantoppar på Hawaii kallast

Månadens lägsta temperatur uppmättes vid de mycket högt belägna observatorierna på Hawaii. För några stationer som drivs vid Mauna Keas vädercenter förekom temperaturer betydligt lägre än de som noterades i bergen i Australien. Som kallast var det den 1:a mars vid NASA Infrared Telescope Facility uppe på Mauna Kea då temperaturen där kortvarigt sjönk till -12,6°

Blöt månad på södra Nya Zeeland

Större delen av Nordön på Nya Zeeland erfor en kylig månad medan man på Sydön hade mer varierande temperaturavvikelser. Mars var över större delen av Sydön dessutom blöt eller mycket blöt. Den 20-21 mars föll ymniga regn över delar av Sydön vilket gav upphov till översvämningar. Månadens största regnmängd på 166 mm vid Mt Cook Village uppmättes den 20:e. 

Den här gången hade Nya Zeeland en lägre minimitemperatur under månaden än Australien. I slutet av månaden då mycket kall luft drog in söderifrån noterades ovanligt låga marstemperaturer. Som kallast var det den 30:e då Manapouri (startår 1963) uppmätte -4,1° vilket är stationens näst lägsta temperatur i mars. Även i Alexandra med mätningar från 1929 och framåt hade man denna morgon med -1,9° sin näst lägsta marstemperatur. Maximitemperaturerna var inte heller något att skryta med och Ashburton (startår 1928) hade den 28:e sin allra kallaste marsdag med som mest +8,0° under dagen.

Två orkaner drog över Vanuatu

Öriket Vanuatu drabbades av inte mindre än två tropiska orkaner under månaden. Först drog Judy vid månadsskiftet in. Endast de största öarna i nordväst undgick en direktträff av orkanen. Som mest nådde Judy kategori 3 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan den 1:a mars. Redan den 3:e var det dags för nästa orkan, Kevin, att dra in över landets södra delar. Tur i oturen var dock att Kevin inte hann nå sin fulla styrka innan den nådde land över Vanuatu. Det gjorde orkanen istället något dygn efter att den passerat landet och rört sig ut över öppet hav där den intensifierades och nådde skalans högsta nivå, kategori 5.

Tropiskt lågtryck gav extrema mängder regn på Vanuatu

Ett lågtryck i tropikerna behöver inte vara en tropisk storm eller våldsam orkan för att släppa väder över människorna på marken. Ibland räcker det med att ett tropiskt lågtryck passerar för att stora mängder regn skall falla. Det var vad som skedde över Vanuatu den 16:e mars. De allra största regnmängderna föll då över landets södra del. Rivière Blanche noterade 512 mm på 24 timmar. Goro Ancienne Pépinière noterade under en lika lång tidsrymd 337 mm medan Yaté och Montagne fick 334 mm respektive 326 mm. Enligt landets vädertjänst är återkomsttiden mer än 50 år för ett liknande regn i Rivière Blanche. 

I Iles de Pins noterades en rekordstor dygnsmängd för mars på 234 mm. Där var det tidigare dygnsnederbördsrekordet för mars på 189 mm från 1985. För både Iles de Pins och Rivière Blanche var den uppmätta mängden mer än vad som faller under en normal marsmånad.

Extremvärden:

- De extremvärden som angetts för olika världsdelar är preliminära och har i allmänhet inte hunnit slutgranskas av de nationella vädertjänsterna.

Källor:

- Analyser och observationer från nationella meteorologiska instituts och forskningsinstitutioners webbsidor och sociala medier samt från det ordinarie globala observationsutbytet.