SMHI varnar för höga flöden och översvämning på flera håll i landet. Följ aktuellt varningsläge på SMHIs varningssida
En orange översvämningsvarning är utfärdad för sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun. Här stiger nivåerna och det finns en risk för översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.
En gul varning för höga flöden är utfärdad i ett större område i Norra Svealand och Gävleborgs län. Här ökar flödena i åar, bäckar och diken och vattennivåer ökar i sjöar. Även här finns det risk för översvämningar av vägar och byggnader som ligger nära vattendrag och sjöar. De höga flödena och vattennivåerna förväntas att fortsätta öka under veckan.
En gul varning innebär flöden som uppstår i genomsnitt vart 5:e till 25:e år.
Mer snö än normalt i stora delar av Norrland
Det finns ovanligt mycket snö kvar för den här tiden på året i ett område från norra Svealand till mellersta Norrland. I vissa trakter finns dubbelt så mycket snö som normalt.
− Av den anledningen kommer sannolikt volymen på årets vårflod bli större än normalt. Men det är många faktorer som påverkar hur höga flödena blir. Senast under 2018 fanns också ovanligt stora snömängder, men en torr och solig vår gjorde att snön smälte relativt lugnt och de riktigt höga flödena uteblev berättar Niclas Hjerdt, chef för SMHIs hydrologiska prognos- och varningstjänst.
Om snösmältningen går snabbt och i kombination med stora regnmängder, kan flödena bli mycket höga, särskilt om det sker samtidigt över stora områden. I de större älvarna brukar man prata om skogsflod och fjällflod beroende på varifrån smältvattnet kommer.
Om skogs- och fjällfloden sammanfaller kan det leda till riktigt höga flöden längre nedströms i älvarna. Men om skogsfloden kommer före fjällfloden kan det istället bli en lugnare och mer utdragen vårflod.
− Med dagens snösituation vore det onekligen bäst om skogsfloden kommer före fjällfloden, och helst utan tillskott av stora regnmängder avslutar Niclas.
Läget kan förändras
Hur vårfloden utvecklas längre fram är för tidigt att säga i dagsläget. SMHIs hydrologiska prognos- och varningstjänst följer kontinuerligt det hydrologiska läget och utfärdar varningar vid behov.Följ aktuellt varningsläge på SMHIs varningssida