April 2011 – En riktig rekordmånad

Typiskt aprilväder brukar vara en blandning mellan varma och sköna dagar och bakslag med blåst och snöbyar. Årets april saknade dock nästan helt inslag av det sistnämnda, frånsett några rejält blåsiga dygn den 7-8. Ingen dag uppvisade rekordhöga dagstemperaturer, men på många håll så var det varmare än normalt samtliga dygn under månaden. Detta resulterade i rekordhöga månadsmedeltemperaturer för ett stort antal stationer runt om i landet.

Områden med regn och i norr snöfall passerade

Månadens första natt blev även den kallaste med som lägst -23,9° i Nikkaluokta. I gränsområdet till mildare luft i söder drog ett lågtryck och nederbördsområde bort från södra Sverige. Den 2 utbredde sig rätt varm och disig luft och temperaturen nådde 16° i bland annat Lund och Halmstad.

En kallfront passerade österut följande dygn, men sänkte temperaturen endast marginellt. Kallfronten gav dock regn på de flesta håll i södra och mellersta delen av landet. Hoburg fick under dygnet 18 mm och 17 mm rapporterades från exempelvis Grycksbo i Dalarna och Söderala i Hälsingland.

Den 4 kom torrare luft in över landets södra del medan snöbyar passerade i norr. På en del håll efterlämnade dessa några centimeter nysnö. Den 5 kom ett par nya regnområden in från sydväst och gav som mest 18 mm i Havraryd i Halland. På sin väg upp över norra delen av landet övergick nederbörden helt eller delvis i snö.

Snödjupskarta för 15 april 2011
Snödjup, 15 april 2011. Förstora Bild
Snödjupskarta för 30 april 2011
Snödjup, 30 april 2011. Förstora Bild

Stormiga dygn

Ett lågtryck som den 7 snabbt passerade österut över norra Svealand och sydligaste Norrland var inledningen på april månads kanske intressantaste väderskeende. Det följdes av kraftiga nordvästvindar med stormbyar i bland annat Åmot i Gästrikland och i Borlänge. På eftermiddagen den 7 rapporterade Örskär vid Upplandskusten en medelvind på 28 m/s, vilket är den högsta medelvinden i april vid en svensk kuststation sedan 2003. Flera tiotusentals hushåll i södra Sverige blev strömlösa i ovädret.

Natten till den 8 passerade en högtrycksrygg med tillfälligt lättande molntäcke. I samband med detta sjönk temperaturen i Rensjön i nordligaste Lappland till -13°. Ett nytt rätt intensivt lågtryck kom dock redan samma dygn in från Norska havet med ett snöfallsområde som snabbt rörde sig åt sydost över mellersta Sverige. I östra Götaland förekom åska och lokalt kraftiga fallvindar, som bland annat orsakade trädfällning inne i Gamleby i nordöstra Småland.

I samband med torra och långsamt avtagande nord- eller nordvästvindar fick större delen av landet soligt lördagen den 9. I fjällen förekom dock snöbyar.

20°-strecket passeras för första gången denna säsong

Den 10 växte en högtrycksrygg in från sydväst och i Kristianstad passerades 20°-strecket för första gången i Sverige denna säsong. Norr om högtrycksryggen passerade ett nederbördsområde över mellersta och norra delen av landet. Högtrycksryggen förstärktes tillfälligt norrut den 11 med övervägande soligt väder och på de flesta håll i landet uppmättes årets hittills högsta temperaturer. Kalmar och Målilla i Småland nådde 20° och så pass långt norrut som i Boden och Jokkmokk var det 14°.

En kallfront i väster dämpade sedan de allra högsta vårtemperaturerna. Kallfronten passerade rätt snabbt över den norra delen av landet den 12. Men vid västkusten blev den nästan stillaliggande och gav detta dygn 29 mm regn på Nordkoster och 25 mm i Lysekil.

Fronten försvagades och följdes den 13-14 av en ny högtrycksrygg från sydväst. Det innebar tidvis soligt väder på många håll, men i samband med klart väder kalla nätter. Den 14 hade Idre-Storbo -10,6°, vilket blev månadens lägsta temperatur i Svealand. Följande natt uppmättes månadens lägsta temperatur för Götalands del med -5,0° i Hagshult i Småland.

Karta över solskenstid under april 2011
Antal soltimmar i april 2011 Förstora Bild
Karta över medelmålninghet under april 2011
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under april 2011. Förstora Bild

Mycket nederbörd i Lapplandsfjällen, åter över 20° längst i söder

Ett lågtryck som rörde sig upp mot Ishavet gav den 15 tilltagande västlig vind i norra Sverige. Västvinden förstärktes ytterligare den 16 och Lapplandsfjällen fick ta emot en hel del nederbörd i form av både regn och snö. På tre dygn mellan den 15 och 17 fick Hemavan 59 mm, men snödjupet ändrades inte nämnvärt där.

Den 17 vred vinden upp mot nordväst längst i norr, samtidigt som det rådde höga temperaturer i söder. Både Falun-Lugnet och Hudiksvall hade 20°. Ännu högre temperatur nåddes den 18 med 22° i Kristianstad och 21° i Borås.

Över norra delen av landet utbredde sig däremot tillfälligt kyligare luft med nordvästlig vind. Vid Stekenjokk registrerades vindbyar på 40 m/s. Vinden avtog dock till den 19 i samband med att en högtrycksrygg växte in över landet. I samband med klart väder och svag vind sjönk temperaturen till -11° i Mierkenis i Lapplandsfjällen. Ett par minusgrader var det även så långt ner som på Gotland.

Högtrycksryggen blev inte långvarig utan försköts snabbt åt sydost. Den hann dock bidra med ytterligare en kylig natt längst i söder, där Ronneby/Kallinge hade -2° den 19. Norr om högtrycksryggen släpptes ett splittrat nederbördsområde fram över den mellersta och nordligaste delen av Sverige. Detta följdes den 20 av en svag högtrycksrygg och tillfälligt lättande molntäcke innan ett nytt splittrat nederbördsområde passerade på ungefär samma bana den 21.

Solig och varm påsk

Murklor i Sörmland
Murklor i Sörmland under den soliga påsken. Foto Pehr Meldert Förstora Bild

Lagom till långfredagen den 22 växte ett högtryck in över landet västerifrån. Det innebar soligt väder på de flesta håll. Halmstad var varmast i landet under långfredagen med 23°. Norra delen av landet täcktes av en kyligare luftmassa och där dröjde det något dygn innan solen hade hunnit värma luften.

Till påskafton hade högtryckets centrum förskjutits till Östersjön, vilket gav en sydlig till sydvästlig luftström över norra Sverige. Detta bidrog till stigande temperaturer där med upp till 22° i Medelpad och Hälsingland.

Ännu något högre dagstemperaturer noterades under påskdagen den 24, då Torpshammar i Medelpad hade 23,6°. På annandag påsk kom en kallfront in över nordvästra delen av landet. I söder och öster hann det dock bli ytterligare en dag med för årstiden höga dagstemperaturer. Osby i Skåne var varmast med 23,7°.

På grund av det klara och torra vädret blev det dock rätt kyliga nätter under påskhelgen. Exempelvis hade Svanberga i Uppland -4° natten till påskafton och Kvarn i Östergötland -2° under natten till påskdagen.

Återgång till mer normala temperaturer

Tisdagen den 26 fortsatte kallfronten söderut och alstrade en del åskväder i sydligaste Norrland och östra Svealand. Över större delen av Götaland låg dock varmluften kvar, och i Hästveda i Skåne och Målilla i Småland noterades månadens högsta temperatur i landet med 24,1°. Fronten låg i stort sett stilla över norra Götaland den 27. Framför fronten bildades en del åskväder i Småland och Halland.

Över mellersta och nordligaste delen av landet växte ett högtryck in. Natten till den 28 var klar på många håll med rätt låga temperaturer, Horn i Östergötland hade -3°. Ännu lite kyligare var natten till den 29 då Horn och Målilla hade -4°. Tack vare högtrycket blev det sedan en solig dag i sydligaste och mellersta delen av Sverige, medan moln drog in i norr.

En kallfront drog ner över landet på valborgsmässoafton med lokala regnskurar och sjunkande temperatur. Sent på kvällen var det på många håll i landet endast några plusgrader.

Temperatur, nederbörd och snödjup vid 10 mätstationer i april 2011

Detaljerad tabell över temperatur och nederbörd vid 15 mätstationer i april 2011

Många nya värmerekord

I allmänhet var april 3-5 grader varmare än normalt och det räckte till rekord för många stationer. Göteborg, Helsingborg, Malmö och Lund hade en månadsmedeltemperatur över 10 grader. Något sådant har i Sverige bara inträffat en gång tidigare i april och det var år 2009.

För stationer i norra Norrland med långa mätserier överlevde dock i allmänhet rekorden från 1921. I de södra Norrlandsfjällen var det på sina håll varmare i april 2004. I västra Götaland hade man på sina håll en varmare april så sent som 2009. För vissa kuststationer överlevde rekord som sattes i april 2007 eller 2000.

Följande stationer med mätserier sedan 1800-talet har slagit nya rekord för högsta månadsmedeltemperatur den här aprilmånaden:
Karesuando, Gunnarn, Bjuröklubb, Östersund/Frösön, Delsbo, Sveg, Gävle, Särna, Falun, Karlstad, Västerås, Örebro, Uppsala, Stockholm, Linköping/Malmslätt, Skara, Ulricehamn, Borås, Göteborg, Jönköping, Gladhammar/Västervik, Kalmar, Växjö, Karlshamn, Kristianstad och Lund.

Medeltemperaturens avvikelse från det normala i april 2011
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i april 2011 Förstora Bild
Karta över medeltemperaturen i april 2011.
Karta över medeltemperaturen i april 2011. Förstora Bild

Övervägande torrt, men mycket nederbörd i Norrlandsfjällen

Förutom i Norrlandsfjällen och vissa kustområden kom mindre nederbörd än normalt under april. I södra Sverige behöver man dock inte gå tillbaka längre än till 2009 för att finna en torrare april. På många håll i norra Sverige var det torrare i april 2007. Samma månad var det dessutom mer nederbörd i Norrlandsfjällen än i år.

Karta över nederbörd april 2011.
Karta över nederbörd april 2011. Förstora Bild
Karta över nederbörd i procent av det normala under april 2011
Karta över nederbörd i procent av det normala under april 2011. Förstora Bild
Högsta temperatur, april 2011
Norrland +23.6° den 24 Torpshammar (Medelpad)
Svealand +23.1° den 25 Avesta (Dalarna)
Götaland +24.1° den 26 Målilla (Småland) och Hästveda (Skåne)
Lägsta temperatur, april 2011
Norrland -23.9° den 1 Nikkaluokta (Lappland)
Svealand -10.6° den 14 Idre-Storbo (Dalarna)
Götaland -5.0° den 15 Hagshult (Småland)
Högsta nederbörd, april 2011
Norrland 98 mm Storlien-Visjövalen (Jämtland)
Svealand 41 mm Säffle (Värmland)
Götaland 64 mm Håvelund (Bohuslän)
Lägsta nederbörd, april 2011
Norrland 2 mm Saarikoski (Lappland)
Svealand 8 mm Gillinge (Uppland) och Idre (Dalarna)
Götaland 2 mm Stångsmåla, Drageryd, Hinshult (Småland) och Habo (Västergötland)
Högsta lufttryck, april 2011
Norrland 1032.4 hPa den 29 Hemavans flygplats (Lappland) och Storlien-Visjövalen (Jämtland)
Svealand 1031.2 hPa den 27 Älvdalen (Dalarna)
Götaland 1029.5 hPa den 28 Axstål (Västergötland)
Lägsta lufttryck, april 2011
Norrland 985.6 hPa den 8 Gäddede (Jämtland)
Svealand 987.3 hPa den 7 Örskär (Uppland)
Götaland 990.0 hPa den 8 Gotska Sandön (Gotland) och Harstena (Östergötland)
Största snödjup, april 2011
Norrland 185 cm den 1 Katterjåkk (Lappland)
Svealand 79 cm den 1 Gördalen (Dalarna)
Götaland 13 cm den 1 Sandhem (Västergötland)

Dygnsnederbörd över 40 mm, april 2011

Mätstationer som noterat mer än 40 mm i dygnsnederbörd

Medelvindhastighet på minst 21 m/s, april 2011

Mätstationer som noterat minst 21 m/s i medelvind