Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Meteorologi

Faktapaket: Ozon

Varför varierar mängden ozon?

Mängden ozon i atmosfären varierar beroende på plats, årstid och tid på dygnet. Mängden bestäms av ett antal olika faktorer.

Något förenklat kan man säga att mängden ozon på en bestämd plats beror av tre faktorer.

  • Produktion på platsen
  • Nedbrytning på platsen
  • Transport från och till platsen

    På låga breddgrader är produktionen alltid hög. Solstrålningen är tillräcklig året runt så att fotokemiska processer snabbt kan kompensera nedbrytningen. Mängden ozon befinner sig där i en balans mellan produktion och nedbrytning.

    På höga breddgrader är mängden ozon kraftigt beroende av transport från det huvudsakliga produktionsområdet (låga bredder). Om man ökar nedbrytningen här finns ingen effektiv process som direkt kan ersätta förlusten

    Mängden totalozon anges i DU (Dobson units). Ett tankeexperiment kan ge en känsla av detta mått. Tänk att man samlar allt ozon över en viss plats ner till jordytan så att det där bildas ett skikt av ren ozongas, vid normal temperatur (0 grader) och lufttryck (1013 hPa). Om man mäter tjockleken på detta skikt av ren ozongas så motsvaras till exempel 300 DU av 3 mm.

Årsvariation

Den årsvariation som normalt är typisk för höga breddgrader med ett maximum under våren och ett minimum under hösten orsakas av att det under vintern sker en storskalig transport i stratosfären av ozonberikad luft från låga mot de höga breddgrader där det råder vinter; Brewer-Dobson cirkulationen.

Där sker en ackumulation av ozon, som är skyddad från nedbrytning på grund av de låga strålningsnivåerna under vintern. På sommarhalvåret är skillnaden i strålningsförhållandena mellan högre bredder och låga breddgrader inte så stor.

Mängden ozon strävar då emot att anpassa sig till den balans som råder över lägre bredder. Detta yttrar sig som ett avtagande i ozonmängden under hela sommaren och in på hösten. Hade sommaren varit några månader längre hade ozonskiktet hunnit ställa in sig till den tjocklek som är typisk för ekvatorsregionen.

Ozonmängd i Skandinavien

Årsvariationen liksom dygnsvariationen är liten vid ekvatorn men betydande på höga breddgrader, framförallt beroende på transporter av luft med olika ozoninnehåll. Ozonskiktet är som tjockast under våren med ca 400 DU över Skandinavien (på grund av Brewer-Dobson cirkulationen). Det blir allt tunnare under sommaren och når ett minimum under hösten med ca 280 DU.

Över Skandinavien är det mycket vanligt med 10 till 20-procentiga upp eller nedgångar från ett dygn till ett annat. Månadsvärden kan därför variera ±(5-10)% kring ett långtidsgenomsnitt utan att det är onormalt. Störst är variationen under vintern och våren.

Mer i detta faktapaket

  • Meteorologi

    Ozon

    Ozon är en gas som består av syreatomer, och den förekommer naturligt i atmosfären. Ozon är farligt för människor, djur och växter när det uppkomme...

  • Ozon

    Hur mäts ozon?

    Det finns numera ett flertal metoder och instrument för att mäta ozonmängden, men en av de äldsta metoderna, som började användas på 1920-talet, an...

  • Ozon

    Ozonhål och uttunnat ozonskikt

    Ozonskiktets tjocklek varierar naturligt över året. I Skandinavien är ozonskiktet som tjockast under våren. Det blir allt tunnare under sommaren oc...

  • Ozon

    Varför bryts ozonet ner?

    Både bildning och nedbrytning av ozon sker egentligen hela tiden. Effektiviteten i de båda processerna beror emellertid på olika faktorer, där blan...

Relaterade faktapaket

Arktiska berg i vattnet

Klimatet förändras

Hög skorsten  med vitt rökmoln

Kortlivade klimatpåverkande ämnen

En blek sol strålar genom morgondimma.

Strålning

Strålande sol på blå himme

UV-strålning