Huvudinnehåll

Utforska ett ämne i kunskapsbanken

Meteorologi

Faktapaket: Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

Kan vi förstå atmosfärens rörelser?

Visst kan vi förstå atmosfären bara vi inser att många av dess spelregler skiljer sig från våra dagliga erfarenheter av rörelser.

Den här artikeln är en del av en artikelserie skriven av Anders Persson som var meteorolog på SMHI. Artikeln publicerades i Månadens Väder och Vatten 11/2008.

Det är enkelt att förstå att varm luft stiger och kall luft sjunker, att luften av tyngdkraften strömmar från områden med högre lufttryck till lägre, samt att friktionen försöker bromsa in all rörelse.

Mindre självklart är att solen till ringa del värmer luften direkt, utan värmer jordytan som sedan i sin tur värmer luften (se Solen värmer jorden - jorden värmer atmosfären). Det följer inte heller enkelt ur vår vardagserfarenhet att vatten som fryser till is avger värme och att samma värmemängd behövs för att smälta isen.

Ånga som kondenserar till moln eller regndroppar avger av samma skäl värme, vilken utgör en extra värmekälla när lågtrycket intensifieras (se De nyckfulla sommarlågtrycken).

Jordrotation och friktion

Riktigt främmande för vår erfarenhet är hur jordrotationen påverkar luftens strömning (se Den förunderliga "corioliseffekten"). Genom att söka driva in all rörelse i relativt små cirklar gör jordrotationen det i praktiken svårt för luftmassor att förflytta sig några ansenliga sträckor.

Man kan betrakta den allmänna cirkulationen som resultatet av en evig kamp mellan tyngdkraftens strävan att utjämna temperatur- och lufttryckskontraster och jordrotationens strävan att upprätthålla kontrasterna genom att driva luften tillbaka till utgångspunkten (se Varför lutar fronter?).

Ja, effekten av jordrotationen är mer förbluffande än så. Som vi ser i artikeln om Golfströmmen och Rossbyvågor ger jordrotationen dessutom all rörelse en dragning västerut.

I sina rörelser österut bromsas därför högtrycks- och lågtrycksvirvlar kraftigare ju större virvlarna är. Detta förklarar bl.a. varför stora låg- och högtrycksområden kan bli liggande på samma plats i flera dagar, medan små flyttar sig snabbt österut.

Vi lever dagligen med friktion och det har lärt oss att ingen rörelse fortgår om den inte underhålls. Men ovanför en kilometers höjd rör sig luften utan att påverkas av någon nämnvärd friktion.

Därför kan den lätt, av bara farten, röra sig i ”uppförsbacke” från lågt lufttryck till högt, nästan lika ofta som den rör sig från högt till lågt. Av samma skäl stiger kall luft och sjunker varm luft nästan lika ofta som varm luft stiger och kall luft sjunker (se Svårförståeliga lågtryck).

Illustration av jordglob och hur luftvolymen rör sig.

En luftvolym som rör sig med 30 m/s över Sverige skulle, om det enbart berodde på jordrotationen, snurra runt i en så kallad tröghetscirkel med 350 km radie och period på 14 timmar. På grund av att krökningen ökar med latituden öppnar sig cirkeln västerut, dvs. luften (och vattnet i oceanerna) dras sakta västerut.

Andra spelregler

Man skulle kunna tro att atmosfärens rörelser är omöjliga att förstå eftersom de till stor del beskrivs av så kallade icke-linjära differentialekvationer som bara superdatorer kan lösa. Detta är nog sant ifall vi med ”förstå” menar att förutsäga hur lufthavet kommer att röra sig.

Man kan ändå förstå atmosfären på samma sätt som man kan förstå en fotbollsmatch utan att därför kunna säga vem som gör mål om fem minuter. Våra fotbollsregler tycker vi är enkla och självklara, men de leder oss till viss förvirring om vi försöker tillämpa dem på en match i ishockey.

Atmosfären är på samma sätt möjlig att förstå om vi bara överger föreställningen att den ska följa exakt samma ”spelregler” som styr vårt vardagsliv.

Illustration av atmosfärens rörelse.

Om luften närmar sig ett område med starka horisontella lufttryckskontraster blir tryckgradientkraften större än corioliskraften, varför luften rör sig mot lägre tryck, ökar sin hastighet samtidigt som tryckgradienten försvagas på grund av transporten av luft från högt till lågt tryck (a). Om luften därefter kommer in över ett område med svaga lufttryckskontraster blir corioliskraften större än tryckgradientkraften, varför luften rör sig mot högre tryck, minskar sin hastighet samtidigt som tryckgradienten förstärks på grund av transport av luft från lågt till högt tryck (b). Förklaring: - - - - isobarer inledningsvis, _____ isobarer lite senare.

Mer i detta faktapaket

  • Meteorologi

    Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    I en artikelserie i SMHIs månatliga tidskrift Väder och Vatten beskrevs luftens och vattnets rörelser från sjöbris till monsun, från tidvatten till...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Norra polcirkeln soligast i världen

    Solen är källan till all energi och allt liv och rörelse på jorden. Om någonstans så märks det i Lappland under somrarna när växtligheten fullständ...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Kall snö strålar värme

    Latituden och årstiden bestämmer hur koncentrerat solljuset blir. Står solen 45° över horisonten fördelas den inkommande solstrålningen på en yta s...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Solen värmer jorden - jorden värmer atmosfären

    Att det är den upphettade jordytan och inte solens strålar som värmer upp atmosfären visar sig bland annat under klara morgnar, då temperaturen kan...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Från sjöbris till monsun

    Genom omblandning fördelas värme mellan de upphettade tropikerna och de avkylda polarregionerna över större områden i atmosfären. Men omblandningen...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Den förunderliga corioliseffekten

    När temperaturskillnader jämnas ut genom att varm luft förs mot kallare nejder, och kall luft mot varmare, sker det inte utan motstånd. Jordrotatio...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Jordrotationens yllemösse-effekt

    Effekten av jordens rotation, den så kallade corioliseffekten, är att varje rörelse böjs av i rät vinkel åt höger på norra halvklotet och åt vänste...

  • Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation

    Den subtropiska Midgårdsormen

    Som en Midgårdsorm slingrar sig den subtropiska jetströmmen runt jorden på cirka 30° latitud. Det är det kraftigaste och mest omfattande vindsystem...

Relaterade faktapaket

Stormig himmel  med moln

Atmosfärens cirkulation

Havsmiljö

Storskalig oceanografi

En blek sol strålar genom morgondimma.

Strålning